donderdag 28 oktober 2010

Natte hond: de wetten van de fysica


"Wanneer je het onmogelijke elimineert, is wat overblijft, hoe onwaarschijnlijk ook, de waarheid" (Sherlock Holmes).

Met dit motto in het achterhoofd concentreert Improbable Research zich op wetenschappelijk onderzoek “that makes people laugh and then think”.

Ze doen dit via een website met veel filmpjes, een magazine én ze reiken zelfs jaarlijks een eigen Nobelprijs uit.

Dit filmpje gaat over het ingenieus mechanisme van dieren (waaronder honden) die zich uitschudden.

Kijken!

(via Improbale Research)

donderdag 21 oktober 2010

Hondsdolletjes (2)


Vers opgegraven hondennieuws, de leukste brokken uit het hondeninternet.
Beste bedelaar van Brussel is een hond - Brussel heeft er een weekendattractie bij. Achter de beurs zit een hond met een zonnebril op de snuit te bedelen. Zijn baasje drinkt een koffie op een terras tien meter verderop. 'Bonhomme brengt me tussen de 50 en 100 euro op. Per dag.'
(via: Het Nieuwsblad)

Mechelse herder haalt in VS tot 100.000 euro - Amerikanen betalen waanzinnige prijzen voor goed afgerichte Mechelse herdershonden: tot bijna 100.000 euro. De Mechelaar is er als waakhond nu populairder dan de Duitse herder.

Firma's die zich specialiseren in de training van honden voor bewakingsopdrachten, kunnen de Belgian Malinois, zoals de honden in de Verenigde Staten heten, niet snel genoeg kweken of invoeren. Die firma's vragen al snel 35.000 euro voor een streng afgerichte waakhond met een goede stamboom, meldt Discovery News.

(via Gazet van Antwerpen)

Vossen doden in hartje London - Het vossendebat in Groot-Brittannië is weer opgelaaid na een nieuw incident: vossen hebben elf pinguïns gedood in de zoo van Londen. Ze pakten ook al een flamingo, twee mara's en een vogel uit de dierentuin in regent's Park.

Een paar maanden geleden drongen vossen een woning binnen in hartje Londen en verwondden er een slapende tweeling van negen maanden terwijl de ouders tv zaten te kijken.

Er leven ondertussen naar schatting 34.000 vossen in de Engelse steden. Dat is 14 procent van het totale aantal vossen in het land. In het centrum van Londen alleen al zouden er meer dan 10.000 vossen leven. Ook bij ons komen vossenplagen steeds vaker in het nieuws.

Lees verder in De Morgen

dinsdag 19 oktober 2010

Roedel grijze wolven op Russische snelweg



Een roedel grijze wolven heeft in Rusland een verkeersagent de schrik van zijn leven bezorgd. De agent controleerde ’s avonds een wagen, toen vanuit het niets een elftal wolven kwam aangerend.
De agent patrouilleerde ’s avonds op de drukke weg M23 nabij Rostov aan de Don, een havenstad in het zuiden van Rusland.

In Rusland leven ongeveer dertigduizend grijze wolven. In hun moeizame zoektocht naar voedsel hebben ze tegenwoordig geen schrik meer van mensen. Ze vallen zelfs supermarkten binnen om hun honger te stillen.

(via De Standaard)

maandag 18 oktober 2010

Er zaten eens drie Duitsers op café …



... die spuitwater drinken en Japans verstaan. Dit moet je gezien hebben. Typisch Britse humor, kurkdroog verteld. De honden zijn geweldig (die alerte blik, die reactiesnelheid). Komt uit de Zomergasten aflevering (VPRO) met schrijver Maarten ’t Hart (zomer 2010).

Gevonden via de blog mijnvuurplaats

donderdag 14 oktober 2010

Honden helpen mee in nieuwe strategie tegen stropers


Snuffelhonden worden in Zuid-Afrika op een nieuwe manier ingezet in de strijd tegen stropers. Vroeger gingen ze mee op het terrein en zochten ze naar ivoor en hoorn van euh... neushoorns. Dat was niet altijd praktisch, gezien de hoge temperaturen.

Daar hebben onderzoekers nu een mouw aangepast: in plaats van de honden naar het verboden spul te leiden, brengen ze verdachte luchtjes naar de honden. Dat doen ze met een vacuumtoestel dat de lucht opzuigt in de buurt van bijvoorbeeld verdachte auto’s. De lucht wordt in een buisje gebracht, waarna de hondenneus de rest doet.

Honden die bijvoorbeeld getraind zijn op ivoor halen het juiste buisje zo uit een hele reeks buisjes met enkel zuivere lucht.

(Bekijk de reportage op CNN)

Hond overleeft euthanasie


Matt Olivarez uit Detroit liet zaterdag zijn 11-jarige Rottweiler Mia (foto) euthanaseren, omdat ze problemen had met haar ruggengraat.
Na de euthanasie bracht hij Mia mee naar huis en legde haar voorlopig op een baal hooi in zijn garage, in afwachting van begrafenis in de grote tuin van zijn grootvader.
Toen hij de volgende morgen in zijn garage kwam, lag Mia er niet meer. Ze stond rechtop en staarde hem wezenloos aan.
Lees het vervolg in Detroit news.

(via http://www.detnews.com/)

woensdag 13 oktober 2010

Hondsdolletjes! (1)

Vers opgegraven hondennieuws, de leukste brokken uit het hondeninternet.

Een hond die als hermafrodiet was geboren (zie foto: Georgie) zoekt nu een nieuw baasje, na zijn sexoperatie.
(via http://www.telegraph.co.uk/)

Onderzoek leert dat honden kinderen beschermen tegen eczema, dit in tegenstelling tot katten.
(via http://www.sciencedaily.com/)

Aan de Amstel in Amstelveen is een zogenaamde 'Dog Lane of Fame' geopend. Dat is een pad met eretegels voor gestorven en nog levende honden.
(via http://www.telegraaf.nl/)

Is jouw hond een optimist of een pessimist?


Honden kunnen ook optimist of pessimist zijn, dat beweren althans wetenschappers aan de universiteit van het Britse Bristol. "Gelukkige mensen hebben meer de neiging om een dubbelzinnige situatie positief in te schatten. We denken dat dit ook voor honden opgaat”, aldus onderzoekers aan de universiteit van Bristol.

Een van de experimenten ging als volgt: een volle voederbak werd altijd aan één kant van de kamer gezet, een lege aan de andere kant. Na een tijdje werd een volle voederbak precies in het midden geplaatst. Honden die kwispelend naar die nieuw geplaatste voederbak renden en er dus vanuit gingen dat daar wat te eten viel, werden als optimistisch bestempeld. Honden die twijfelend de nieuwe bak naderden, werden als pessimisten gecatalogeerd…

Lees een verslag van het onderzoek en een gesprek met de onderzoekers.