maandag 10 januari 2011

Nazi's deden onderzoek naar Dalmatiër die hitlergroet bracht


Nieuwe documenten onthullen een bizarre voetnoot in de geschiedenis van wereldoorlog II. De nazi’s openden een onderzoek naar een Finse hond die naar verluidt de Hitlergroet bracht. Een totalitaire staat en humor: het zal nooit samen gaan.

Enkele maanden voor de invasie van de Sovietunie, kregen diplomaten in de Finse hoofdstad Helsinki de opdracht om bewijzen te verzamelen over een hond die de spot dreef met Hitler.
De dalmatische hond ‘Jackie’ was eigendom van Tor Borg, een zakenman in Tampere, Finland, dat tijdens WOII bondgenoot was van Duitsland.
Borgs echtgenote, Josefine, niet meteen grote fan van nazi-Duitsland, noemde de hond soms Hitler, omdat die zijn poot altijd zo hoog in de lucht stak, zoals bij een hitlergroet.
Op de foto zie je zakenman Borg, zoals altijd in voor een geintje, met zijn hond Jackie die een zonnebril draagt.
Op 29 januari 1941 schrijft de Duitse vice-consul in Helsinki een rapport, waarin staat dat “een anonieme getuige zag en hoorde hoe de hond van Tor Borg reageerde op het commando ‘Hitler’ door zijn poot hoog te heffen”.
Borg werd opgeroepen naar de ambassade om uitleg te verschaffen. De zakenman ontkende dat hij op die manier de spot dreef met Hitler of met het Duitse Rijk, maar gaf wel toe dat zijn vrouw soms Hitler zei tegen de hond.
De diplomaten waren niet overtuigd en overlegden verder met Berlijn. De ministeries van Buitenlandse Zaken en Economie en zelfs Hitlers kabinet werden bij de zaak betrokken, zo blijkt uit de correspondentie die nu pas werd opgedolven.
Even werd overwogen om de aanvoer naar het bedrijf van Borg lam te leggen, zodat hij failliet zou gaan, maar uiteindelijk werd hiervan afgezien, wegens een gebrek aan overtuigende bewijzen en aan getuigen die de beschuldigingen voor de rechtbank wilden herhalen.
Er is geen bewijs dat Adolf Hitler, zelf eigenaar van een Duitser herder met de naam Blondi, iets over de zaak heeft vernomen.
Tor Borg en zijn bedrijf overleefden de oorlog zonder kleerscheuren. Ook Jackie de dalmatiër, zich ongetwijfeld van geen kwaad bewust, sleet verder een rustig hondenleven bij zijn baas, die in 1959 overleed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten