dinsdag 22 december 2009

Werd de natuurfoto van het jaar vervalst?


Er zijn twijfels gerezen over de authenticiteit van de foto die in oktober werd uitgeroepen tot natuurfoto van het jaar. Dat meldt de Daily Telegraph. De Spanjaard José Luis Rodriguez won de prijs met een indrukwekkend beeld van een wolf die 's nachts over over een hek sprong om het hoenderhok van een boerderij te plunderen. Intussen werd een klacht ingediend: de wolf op de foto zou een tam dier zijn.

De foto van Rodriguez werd door de internationale Veolia-jury van de BBC en het Natuurhistorische museum in Londen gekozen uit meer dan 43.000 inzendingen. De Spaanse fotograaf zei dat het om een wilde wolf ging, en dat hij vlees had gebruikt om het dier over het hek te lokken. De man spendeerde naar eigen zeggen heel wat nachten aan het hek van de Spaanse boerderij om het perfecte beeld te kunnen schieten

Bij het Natuurhistorische museum in Londen is nu echter een klacht binnengekomen waarin beweerd wordt dat de wolf op de foto in gevangenschap werd gehouden. Dat gaat in tegen de regels van de fotowedstrijd. Die verbieden het gebruik van tamme dieren.

Een woordvoerder bevestigde dat heel de zaak nu grondig zal onderzocht worden. Jose Luis Rodriguez ontkent intussen in alle toonaarden dat hij de foto vervalste. De Veolia-prijs is de meest prestigieuze prijs voor natuurfotografie ter wereld.
(via De Standaard)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten