dinsdag 28 juli 2009

Japanners brengen 'hondengeblaf-vertaler' op de markt


De Japanse speelgoedmaker Takara Tomy beweert dat hij een gadget heeft ontwikkeld dat in menselijke taal én emoticons vertaalt wat een hond zegt en voelt.

De ‘Bowlingual’ bestaat uit twee onderdelen: de draadloze microfoon die als een halsband om de nek van de hond geplaatst moet worden en een soort afstandsbediening met LCD-scherm waarop de 'vertaling' van het geblaf verschijnt.

Het scherm geeft in tekstvorm aan wat de hond bedoelt, pictogrammen geven de stemming van de hond weer. Het apparaat maakt daarbij onderscheid tussen zes emoties waaronder frustratie, blijdschap en verdriet.

Het product wordt niet zomaar als ‘speeltje’ op de markt gebracht. Speelgoedgigant Tomy heeft de Bowlingual ontwikkeld in samenwerking met een dierenarts en een onderzoekscentrum op het gebied van akoestiek. De geluiden van de hond worden geanalyseerd met een speciaal algoritme.

De Bowlingual werd al eens in 2002 op de markt gebracht. Het apparaatje liet toen alleen de emoties van de hond zien. Er werden toen direct 300.000 exemplaren van verkocht. Op 23 augustus zal de 'blaf-vertaler' in Japanse winkels verschijnen met een prijskaartje van ongeveer 150 euro. Helaas is de vertaling alleen nog maar in het Japans.
(via Elsevier)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten