maandag 20 juli 2009

Katten niet zo slim als honden...


Het zal kattenliefhebbers als kattengejank in de oren klinken, maar onderzoek suggereert dat katten niet zo slim zijn als honden, of dat ze in elk geval anders denken…

Prof in de psychologie Britta Osthaus zegt dat katten geen oorzaak-gevolg verbanden leggen. Ze testte dat door vis en koekjes aan een touwtje vast te binden en ze onder een stuk glas te leggen waar de katten de lekkernijen konden zien. Het was dan afwachten of de katten zo slim zouden zijn om aan het touwtje de lekkerij naar zich toe te halen.

Ze werden op drie manieren getest: met een enkel touwtje, met twee touwtjes (met maar één hapje) die evenwijdig lagen en twee touwtjes (eveneens met maar één hapje) die gekruist lagen.

Het enkel touwtje gaf geen problemen, maar - in tegenstelling tot eerder geteste honden – geraakten de katten niet wijs uit de twee evenwijdige touwtjes. Met de gekruiste touwtjes had één kat het voortdurend mis en slaagden de andere katten maar zoveel als kan aangenomen worden volgens de kansberekening.

De onderzoeker van de Canterbury Christ Church University in Kent zei dat de resultaten toch verrassend zijn omdat katten regelmatig hun klauwen gebruiken tijdens de jacht en spel. Ze deden het zelfs slechter dan honden, die toch tenminste aan de evenwijdige touwtjes wijs geraakten.

“Deze studie toont ons de grenzen van de intelligentie van katten”, zeggen de onderzoekers. We zeggen niet dat katten dom zijn, ze denken gewoon anders. Wij zijn mensen, we kunnen dus niet in hun plaats naar de wereld kijken of weten hoe zij die ervaren.”

(via The Guardian)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten