maandag 22 december 2008

Leuk hondje blijkt poolvos


Een man die tijdens zijn zakenreis een lief schattig wit hondje kocht, had snel genoeg van het beest. Het dier bleek onhandelbaar, beet zijn baasje en bleef vreemd genoeg maar groeien. Bij navraag bleek het dan ook niet te gaan om een hond...
De heer Zang was zeer verbaasd over de gewoontes van zijn nieuwe aanwinst. Behalve dat ´ie amper was op te voeden en zijn mand uitgroeide, vond de zakenman het ook vreemd dat de hond niet kon blaffen.
Bovendien begon het beest met de dag harder te stinken, vertelt het gedesillusioneerde baasje tegenover de Wuhan Evening Post.
Ten einde raad ging de man met het beest naar de dierentuin waar ze hem vertelden dat hij een poolvos in handen had. De heer Zang liet zijn 'hond' daarop achter bij de verzorgers, die heel blij waren met het zeldzame dier.
(via de telegraaf)

zondag 21 december 2008

'The Last Great Race', 1850 kilometer door sneeuw en ijs


Zaterdag 7 maart 2009 start in Anchorage (Alaska) wat ze daar 'The Last Great Race on Earth' noemen: de Iditarod, 1850 kilometer door de ijzige wildernis, waar de sledehonden misschien nog iets belangrijker zijn dan hun menner.
De race gaat van Anchorage, in zuid centraal Alaska, naar Nome op de westelijke Beringzee kust. Elk team van 12 tot 16 honden en een menner moeten om ter snelst 1850 kilometer afleggen in 10 tot 17 dagen. Elke menner heeft daarvoor zijn eigen taktiek, zijn eigen manier om de honden te voeden en te trainen. En een eigen strategie: sommigen rennen overdag, anderen 's nachts.
Sinds 1973 wordt de Iditarod gehouden in Alaska, die immens grote Amerikaanse staat tussen Canada en de Beringzee. Dit laatste stuk echte wildernis in de VS bestaat voor het grootste deel uit onherbergzame vlakten en bergen. De Iditarod is een herinnering aan het medicijntransport per hondenslee, dat in 1925 op touw werd gezet toen er difterie uitbrak in Nome, een vlekje aan de westkust van Alaska.
Het was dit voorjaar zo warm in Anchorage, de grootste stad van Alaska, dat er sneeuw in de straten moest worden gespoten voor de ceremoniële start van de Iditarod. De opwarming van de aarde stopt niet in de staat van Sarah Palin.
Zesennegentig deelnemers met in totaal 1536 honden koersen via 22 controleposten naar Nome, aan de Beringzee. De honden kunnen dagelijks zo'n honderdzestig kilometer lopen, dag na dag. Maar dan moet er wel af en toe gerust worden, op hooi dat op te halen is bij de controleposten, en ze moeten natuurlijk eten. De honden verbruiken 9000 calorieën per dag. En ze dragen allemaal sokjes om hun pootjes te beschermen. Een menner heeft er zo'n duizend nodig om de race door te komen.
De relatief hoge temperatuur - het is net boven het vriespunt - is ongezond voor de honden. Deze husky's of kruisingen, zijn ingesteld op extreme kou. Die komt vast ook nog wel, maar op deze eerste dag voelt het voor hen alsof ze de marathon moeten lopen op Hawaï. Maar gelukkig zijn er veertig dierenartsen beschikbaar om op te letten of ze de eerste verschijnselen van een zonnesteek vertonen.
Lees meer op de officiële site van de Iditarod.
(via www.bndestem.nl)

woensdag 17 december 2008

Britse dierenorganisatie leert dove hond gebarentaal

De Britse dierenorganisatie RSPCS is bezig een dove hond
gebarentaal aan te leren. De organisatie is bang dat dalmatiër Zoe anders te weinig kans heeft om geadopteerd te worden. Dat meldt de Britse krant The Sun.

Zoe krijgt lessen om gebaren te oefenen in plaats van gesproken commando's. De 18 maanden oude hond kent ondertussen al het gebaar voor zitten, liggen, blijven en een pootje. Het favoriete commando van Zoe is de omhooggestoken duim, of het signaal voor 'braaf'.

"Medewerkers hebben de hond aangemoedigd vooral op onze gezichten te letten en het oogcontact vast te houden door haar steeds een beloning te geven. Daarna konden ze beginnen met het aanleren van de basisgebaren", vertelt een medewerkster van het asiel waar Zoe momenteel woont.
(via: Gazet van Antwerpen).

Reactie van Hondsdol: "Belonen voor oogcontact en het leren herkennen van gebaren": da's verplichte kost voor elke hond!

Op het spoor van wilde honden in Zuid-Afrika


Op http://www.guardian.co.uk/ vind je het verslag van reporter Stephen Moss die het spoor volgt van een bende wilde honden in de Okavango delta (Botswana). Je leest er niet alleen zijn reisverslag, maar er staat ook een youtube-filmpje (duur: 5 minuten) dat zeker het bekijken waard is.

Wilde honden zijn niet alleen een van de meest zeldzame jagers in heel Afrika, ze zijn ook met uitsterven bedreigd. Ze worden verwenst door landbouwers die het niet laten om ze zomaar neer te knallen. Daardoor zijn ze vandaag met minder dan 5.000.

Het leuke aan deze wilde honden is dat ze goed op onze huishonden lijken, terwijl ze rondhuppelen alsof ze in het park uitgelaten worden. Ze kunnen uren aan een stuk blijven lopen, om zo hun prooi uit te putten vooraleer ze die afmaken. Niet echt schoothondjes, dus.

maandag 15 december 2008

Specialisatie paard, hond of dolfijn mogelijk op Hogeschool Utrecht

Hogeschool Utrecht is de eerste in Nederland met een opleiding dierentherapie. In september zijn de eerste dertien (uitsluitend vrouwelijke) studenten begonnen met eco mediated pedagogy, een specialisatie binnen de opleiding ecologische pedagogiek.

Het gaat om een vierjarige deeltijdstudie waarbij werken met de natuur centraal staat. Studenten die de bachelor ecologische pedagogiek hebben afgerond, kunnen zich na twee jaar specialiseren in een bepaalde diersoort: paard, hond of dolfijn. Ook is het mogelijk te specialiseren in een bepaalde doelgroep, bijvoorbeeld kinderen of ouderen.

Docent Ineke Edes heeft de studie ontwikkeld, samen met Eefke Bastianen van Equimio en het Belgische onderzoeksbureau Josta. Sinds enige tijd bestaat ook de Stichting Helpen met Paarden. Die heeft bevordering van equitherapie op wetenschappelijke basis, het aanbieden van kwalitatief hoogwaardige opleidingen voor paardentherapeut en registratie en bijscholing van equitherapeuten volgens internationale kwaliteitscriteria als doel.
(via: www.ad.nl)

Hond redt hond


Chilenen hebben een nieuwe held: een straathond die een andere, dodelijk gewonde, hond probeerde redden.

Een bewakingscamera langs een snelweg naar hoofdstad Santiago legde beelden vast van de hond die langs voortrazende auto's slalomde om een andere hond, die overigens al dood was ten tijde van de 'reddingspoging', in veiligheid te brengen.

Chileense tv-stations lieten beelden zien van de heldhaftige hond. Tot maandag hebben honderdduizend beelden van de hond bekeken op sites als YouTube en Liveleak (zie hieronder)Wegwerkers verwijderden de dode hond, maar de levende hond verdween spoorloos. Volgens de autoriteiten kwamen er vele telefoontjes binnen met het aanbod de hond te adopteren, maar zowel wegwerkers als een televisieploeg kon de hond nergens meer vinden.
(via: http://www.depers.nl/)

20 puppies voor Napolitaanse mastiff


In Australië heeft een Napolitaanse mastiff maar liefst 20 puppies ter wereld gebracht. Indy zag bij de geboorte twee van haar puppies sterven, maar de overige 18 stellen het goed volgens de dierenarts.

20 puppies bij één geboorte is een record in Australië. Het wereldrecord staat sinds 2005 op naam van een Deense dog uit Groot-Brittannië met 24 puppies.

De hond werd kunstmatig bevrucht door een probleem met de baarmoeder. Troy en Peta Grennan, de baasjes van Indy, waren dan ook geschrokken van het aantal puppies. De hondjes zullen ongeveer 3 kg per week bijkomen en kunnen volwassen een gewicht van maar liefst 90 kg bereiken. Negen puppies, elk 1.900 euro waard, zijn al verkocht.

De Grennans zelf houden twee kleintjes. "Het is bijna een voltijdse bezigheid om voor de puppies te zorgen. Ze moeten om de drie uur eten", aldus mevrouw Grennan.
(via: HLN)

Hond overleeft kogelregen overvaller


Een hond heeft in Oklahoma een heldendaad verricht door een schietende overvaller het huis uit te jagen. De insluiper schoot viervoeter D-Boy tot driemaal toe neer. Als een wonder overleefde het huisdier de aanval. De schutter koos het hazenpad.

Toen de overvaller de woning van Roberta Trawick binnendrong schreeuwde hij tegen haar dat ze op de grond moest gaan liggen. D-Boy aarzelde geen moment om zijn baasje te beschermen en viel de indringer aan. De paniekerige man schoot de hond van dichtbij neer. Twee kogels troffen D-Boy in het hoofd. Maar het weerhield D-Boy er niet van om opnieuw de aanval te kiezen. Na een derde schot zonder effect, vluchtte de onbekende overvaller het huis uit.

Dat D-Boy de kogelregen overleefde komt door zijn harde schedel, vertelde de dierenarts aan lokale media. Inmiddels is D-Boy weer thuis, herstellende van zijn verwondingen. De dader is nog spoorloos.
(via: http://www.depers.nl/)

Dierenvrienden Egypte komen op voor zwerfhonden

Een Egyptische organisatie die opkomt voor de rechten van het dier heeft een klacht ingediend bij de regering over het doodschieten van zwerfhonden in toeristencentra. De afgelopen twee maanden zijn alleen al in Aswan ruim 4600 honden doodgeschoten, aldus de krant al-Masri al-Yom vrijdag.
De Egyptische Vereniging van Dierenvrienden beschuldigt in een brief aan premier Ahmed Nazif de gouverneur van Aswan ervan verantwoordelijk te zijn voor deze “brute en inhumane” schietpartijen. Volgens de organisatie vormen de schietpartijen ook een bedreiging voor het toerisme, een belangrijke inkomstenbron van het land.
Het doodschieten van straathonden en -katten in toeristencentra leidde vorig jaar al tot woedende reacties van internationale dierenorganisaties. De beroemde dierenactiviste Brigitte Bardot vroeg vorig jaar president Hosni Mubarak een einde te maken aan de “wrede” moordpartijen.
Deze zomer zou volgens lokale media ook de hond van de Amerikaanse ambassadeur in Egypte zijn overleden, nadat hij had gegeten van giftig voer dat bestemd was voor zwerfkatten. De Amerikaanse ambassade weigerde te reageren op het bericht.
Hoewel Egypte een moslimland is en honden in de traditionele islam worden gezien als onrein, werden honden en katten in het Oude Egypte vaak vereerd en gemummificeerd.
(via: De Telegraaf)
Het Midden Oosten heeft een wat dubbele houding ten overstaan van zwerfhonden. Dat vind je terug in de vele verhalen over de zwerfhonden van de Turkse hoofdstad Istamboel.

Fotowedstrijd 'Kids for Animals'


Rhenen - Met twee rennende honden in de sneeuw is de negenjarige Etienne Rutten uit het Gelderse Wychen winnaar van de jaarlijkse fotowedstrijd van Kids for Animals, de jeugdclub van de Dierenbescherming.

Meer dan 3.000 foto's werden er dit jaar ingestuurd voor de fotowedstrijd. Op de tien mooiste foto's werden meer dan 4000 stemmen uitgebracht, via de website www.kidsforanimals.nl/fotowedstrijd.

Ieder jaar organiseert Kids for Animals de fotowedstrijd. Diervriendelijk fotograferen staat centraal. Foto's van dieren met mutsjes etc. worden niet geaccepteerd. De wedstrijd staat niet alleen open voor leden maar voor iedereen. Het achterliggende doel van de dierenfotowedstrijd is om kinderen op een leuke manier aandacht aan hun/een dier te laten schenken en ze op deze manier respect voor dieren bij te brengen.

zondag 14 december 2008

Rattaplan volgens richtlijnen doodgeschoten


In Nederland is er al maanden beroering rond het doodschieten van een hond door Nederlandse militairen op missie in Afghanistan. De minister van Landsverdediging heeft zich zelfs in de Tweede Kamer (het Nederlands parlement) moeten verantwoorden, na een vraag van de Partij voor Dieren.

De minister antwoordde dat Rattaplan 'volgens richtlijnen ter voorkoming van ziekteverspreiding en de beperking van het risico voor uitgezonden personeel is doodgeschoten'.

Defensie vindt het vanwege ongedierte en het risico op infecties niet wenselijk dat militairen er op verre missies dieren op nahouden. Rattaplan was echter populair, onder meer omdat hij gromde tegen Afghanen. Toen de basis werd opgeheven en naar een buitenpost verhuisde, ging het mis. De hond had het zwaar in de primitieve omstandigheden en werd overgedragen aan een Afghaanse politiepost. Rattaplan vermagerde en bleef achter de Nederlanders aanlopen. Een luitenant besloot toen de hond uit zijn lijden te verlossen. (via De Volkskrant)
Meer over de heisa rond Rattaplan.

Wolven toch niet zo dom...


'De wolf heeft de hond weer ingehaald', zo melden drie dierpsychologen aan de Universiteit van Florida, onder wie Monique Udell.

Hij lag de laatste jaren flink achter waar het om sociale cognitie ging. Want de hond had bij uiteenlopende studies aangetoond dat hij verborgen voedsel of geliefd speelgoed kan vinden aan de hand van wijzende gebaren die mensen maken met verschillende lichaamsdelen – inclusief de ogen.
Door mensen grootgebrachte wolven lieten merken die vaardigheid niet te beheersen, of hooguit na lange training. Daar werden beschouwingen aan opgehangen over het belang van domesticatie voor het geestelijk functioneren van dieren: de hond was in feite een door de mens flink verbeterd dier.

Wolven hebben echter wel degelijk een scherp oog voor menselijke lichaamstaal. Ze moeten alleen gelijke kansen krijgen tijdens proeven. De standaardopzet is bij zulke proeven dat voedsel wordt verstopt, en de hond of wolf de gelegenheid krijgt dat te vinden aan de hand van non-verbale aanwijzingen van afstand.
Maar Udell en collega’s voerden flinke verbeteringen door, vanuit wolvenstandpunt. In eerdere proeven gebruikte wolven leefden vrijwel altijd in hun eigen buitenverblijf, waar ze slechts enkele keren per dag even contact met mensen hadden. Ze waren mogelijk te weinig op mensen gericht om zich goed in hun aanwijzingen te verdiepen. Het buitenverblijf was het tweede probleem. De wolven werden daar op de proef gesteld, en de honden – echte huisdieren – in een binnenverblijf. Buiten is er veel meer afleiding.

De Amerikanen werkten met wolven die dagelijks intensief contact met mensen hadden, en voerden de proeven binnen uit. Dan blijkt: wolven gebruiken – met natuurlijk wat individuele verschillen – oog- en vingerwijzingen wel degelijk om voedsel te vinden – zonder training. Ze zijn dan minstens zo fijngevoelig als honden.
De honden scoorden ook lang niet slecht – beter dan mensapen bij vergelijkbare tests. Totdat de onderzoekers de groep honden uitbreidden. Honden in opvangcentra die relatief weinig contact met mensen hadden, scoorden veel slechter op het lezen van hun lichaamstaal. En levendige huishonden die buiten getest werden, maakten inderdaad bar weinig indruk met oplettendheid of fijngevoeligheid voor signalen. (via: nrc handelsblad)

donderdag 11 december 2008

Hondenpoep in het gezicht

Een ruzie in het Nederlandse Hilversum over hondenpoep is zaterdag geëindigd in een ’smeerpartij’. Een 21-jarige Hilversummer liet samen met zijn vriendin de hond uit. Het dier poepte voor een garagebox waarvan de eigenaar op dat moment aan kwam rijden.
Deze 36-jarige Hilversummer werd boos op de eigenaar van de hond en eiste dat hij de uitwerpselen opruimde. Het baasje van de hond had daarvoor niets bij zich en er ontstond een ruzie tussen de twee mannen. De 36-jarige man werd zo boos dat hij de drol van de hond oppakte en uitsmeerde in het gezicht van de ander. De politie moest tussenbeide komen. De dader werd aangehouden voor mishandeling en kreeg een boete van 280 euro. (via: belga)

woensdag 10 december 2008

Is de hond jaloers?

Recent onderzoek aan de universiteit van Wenen in Oostenrijk toont aan dat honden kunnen weigeren om mee te werken, als ze merken dat ze niet beloond worden en een andere hond wel, voor hetzelfde werk. Dat schrijven Frederieke Range en haar collega’s deze week in het tijdschrift PNAS.
Er werd onderzocht of honden gevoelig zijn voor een ongelijke beloning wanneer ze in koppels van twee een pootje moeten geven aan een onderzoeker. Er bleek wel degelijk een verschil in gedrag te zijn tussen honden die geen beloning kregen en honden die wel een beloning kregen. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld apen (en mensen), die minder geneigd zijn om mee te werken als hun beloning kleiner of minder is dan wat een ander krijgt voor hetzelfde werk, maakt het voor de honden niet uit wàt ze kregen. Als ze maar beloond werden.
Hieruit meteen besluiten dat een zekere vorm van jaloezie de hond niet vreemd is, lijkt op 'vermenselijken' van honds gedrag. De hond is niet echt 'jaloers' op wat de andere hond krijgt, hij wil gewoon zelf beloond worden.