zondag 21 december 2008

'The Last Great Race', 1850 kilometer door sneeuw en ijs


Zaterdag 7 maart 2009 start in Anchorage (Alaska) wat ze daar 'The Last Great Race on Earth' noemen: de Iditarod, 1850 kilometer door de ijzige wildernis, waar de sledehonden misschien nog iets belangrijker zijn dan hun menner.
De race gaat van Anchorage, in zuid centraal Alaska, naar Nome op de westelijke Beringzee kust. Elk team van 12 tot 16 honden en een menner moeten om ter snelst 1850 kilometer afleggen in 10 tot 17 dagen. Elke menner heeft daarvoor zijn eigen taktiek, zijn eigen manier om de honden te voeden en te trainen. En een eigen strategie: sommigen rennen overdag, anderen 's nachts.
Sinds 1973 wordt de Iditarod gehouden in Alaska, die immens grote Amerikaanse staat tussen Canada en de Beringzee. Dit laatste stuk echte wildernis in de VS bestaat voor het grootste deel uit onherbergzame vlakten en bergen. De Iditarod is een herinnering aan het medicijntransport per hondenslee, dat in 1925 op touw werd gezet toen er difterie uitbrak in Nome, een vlekje aan de westkust van Alaska.
Het was dit voorjaar zo warm in Anchorage, de grootste stad van Alaska, dat er sneeuw in de straten moest worden gespoten voor de ceremoniële start van de Iditarod. De opwarming van de aarde stopt niet in de staat van Sarah Palin.
Zesennegentig deelnemers met in totaal 1536 honden koersen via 22 controleposten naar Nome, aan de Beringzee. De honden kunnen dagelijks zo'n honderdzestig kilometer lopen, dag na dag. Maar dan moet er wel af en toe gerust worden, op hooi dat op te halen is bij de controleposten, en ze moeten natuurlijk eten. De honden verbruiken 9000 calorieën per dag. En ze dragen allemaal sokjes om hun pootjes te beschermen. Een menner heeft er zo'n duizend nodig om de race door te komen.
De relatief hoge temperatuur - het is net boven het vriespunt - is ongezond voor de honden. Deze husky's of kruisingen, zijn ingesteld op extreme kou. Die komt vast ook nog wel, maar op deze eerste dag voelt het voor hen alsof ze de marathon moeten lopen op Hawaï. Maar gelukkig zijn er veertig dierenartsen beschikbaar om op te letten of ze de eerste verschijnselen van een zonnesteek vertonen.
Lees meer op de officiële site van de Iditarod.
(via www.bndestem.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten