woensdag 10 december 2008

Is de hond jaloers?

Recent onderzoek aan de universiteit van Wenen in Oostenrijk toont aan dat honden kunnen weigeren om mee te werken, als ze merken dat ze niet beloond worden en een andere hond wel, voor hetzelfde werk. Dat schrijven Frederieke Range en haar collega’s deze week in het tijdschrift PNAS.
Er werd onderzocht of honden gevoelig zijn voor een ongelijke beloning wanneer ze in koppels van twee een pootje moeten geven aan een onderzoeker. Er bleek wel degelijk een verschil in gedrag te zijn tussen honden die geen beloning kregen en honden die wel een beloning kregen. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld apen (en mensen), die minder geneigd zijn om mee te werken als hun beloning kleiner of minder is dan wat een ander krijgt voor hetzelfde werk, maakt het voor de honden niet uit wàt ze kregen. Als ze maar beloond werden.
Hieruit meteen besluiten dat een zekere vorm van jaloezie de hond niet vreemd is, lijkt op 'vermenselijken' van honds gedrag. De hond is niet echt 'jaloers' op wat de andere hond krijgt, hij wil gewoon zelf beloond worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten