donderdag 19 november 2009

The internet strikes back!


De laatste dagen kon je op allerhande websites en blogs, van professioneel tot persoonlijk dagboek, een misselijkmakend ‘grapje’ van een etter uit Litouwen zien uitgroeien tot een echt vervolgverhaal annex klopjacht op de dader. Met bovendien een happy ending: de dader werd gevat en het slachtoffer heeft het wonderwel overleefd.

Eerst de feiten: op het internet wordt een filmpje gepost. Op de beelden is een jonge twintiger te zien die over een brug wandelt, met in zijn handen een jonge hond. Twee vrienden filmen het tafereel. Op het moment dat er geen auto's passeren, gooit de kerel de hond naar beneden. Seconden later stort de hond duidelijk zichtbaar te pletter onder de brug. Terwijl je het dier pijnlijk hoort janken, proest de olijke bende boven op de brug het uit van het lachen.

Je vindt wel meer zieke filmpjes en foto’s op het internet, van been- tot schedelbreuken en andere ongeinigheden die in alle onscherpheid, met of zonder voorbedachte rade, gefilmd worden. Daar komt dan wat leeg commentaar op en dan is het alweer op naar de volgende kick. Bij dit filmpje ging het anders. De stoerdoenerij leverde hen geen applaus, maar de wereldwijde haat van dierenliefhebbers op, die bovendien via sociale netwerken zoals Facebook driftig op zoek gingen naar de “moordenaar”. En hem ook vonden: de 22-jarige Svajunas Beniuk uit Kaunas in Litouwen. De Litouwse pers kreeg lucht van de virtuele heisa, de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA ook en de Litouwse politie schakelde een tandje bij om de man te vatten.

Uiteindelijk gaf hij zich zelf aan, naar eigen zeggen na het lezen van tientallen doodsbedreigingen op het internet. De dader verklaarde dat hij “enkel de eigenaar van de hond wou waarschuwen, omdat de hond de kippen van zijn moeder lastigviel.”

Met de hond, ondertussen Rudi gedoopt, vergaat het volgens de Litouwse autoriteiten redelijk. Een voorbijganger vond het hondje een tijdje later onder de brug en bracht het naar een dierenarts. Volgens de Litouwse krant Lrytas zal de hond de mishandeling vermoedelijk overleven, ondanks enkele gebroken poten en interne bloedingen.
(UPDATE 24/11/2009: de hond is ondertussen toch aan zijn verwondingen bezweken)
(via o.a. De Standaard; filmpje via Liveleak)

1 opmerking:

  1. Een domme Appeldoorn heeft gedood mensen. Nederland is veel slechter dan in Litouwen

    BeantwoordenVerwijderen