maandag 11 mei 2009

Stoppen met roken… voor de hond?


Het is niet gezond, dat weet iedereen. Toch kunnen/willen veel rokers hun sigaretten niet opgeven. Maar misschien is er wel een nieuwe motivatie die sterk genoeg is… namelijk de gezondheid van onze beste vriend, de hond.

Onderzoekers in Detroit stelden de vraag aan 3.300 hondeneigenaars of ze het roken zouden opgeven voor hun hond, in de wetenschap dat honden ook passief meeroken en het dus hun gezondheid kan schaden. Ongeveer 1 op 5 deelnemers waren rokers en daarvan zei een derde dat de gezondheid van de hond hen zou motiveren om hun slechte gewoonte op te geven.
Bij de niet-rokers zei 16% dat ze inwonende rokers zouden aansporen om te stoppen, ‘voor de hond’, en zei 24% dat ze rokers zouden vragen om ‘buiten te gaan paffen’. Een conclusie zou kunnen zijn dat de gezondheid van onze huisdieren misschien een nieuw thema kan worden in de talrijke anti-rookcampagnes die door de overheid worden opgestart.

Dat roken ook voor onze hond en kat nadelig is, bewijst een studie van het Tufts College of Veterinary Medicine, die meer gevallen van mondkanker vaststelden bij katten die bij rokers inwoonden. Vooral katten zijn kwetsbaar omdat de schadelijke sigarettenrook zich makkelijk in hun vacht nestelt. Wanneer de kat zichzelf wast en likt, gaat er ook vacht mee naar binnen.
Honden die bij rokers wonen, kunnen kanker aan neus en sinussen krijgen, beweert een onderzoek van de Colorado State University. Vooral honden met een lange neus lopen gevaar. Bij honden met een kortere neus worden er meer gevallen van longkanker vastgesteld.
(via The New York Times)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten