maandag 4 mei 2009

Slechte opvoeding maakt honden agressief


Welke hondenrassen zijn gevaarlijk? Zijn dat enkel de typische vechtrassen die inderdaad veel schade kunnen aanrichten? Of gaat het ook over populaire hondenrassen die weinig of niet opgevoed worden? Typische gezinshonden, zoals Labradors, cocker spaniëls en jackrussels, kunnen immers ook bijten...

Zo stond het letterlijk in een vorig bericht op hondsdol, geschreven naar aanleiding van verschillende bijtincidenten. Wanneer er – na de feiten – weer eens boompjes worden opgezet hoe hieraan kan verholpen worden, zien we twee meningen. Er is een strekking die vraagt om ‘gevaarlijke’ hondenrassen te verbieden. En er zijn mensen die vinden dat alle honden kunnen bijten en er dus meer moet gekeken worden naar de oorzaak van dat gedrag. De resultaten van een recent onderzoek in Spanje lijkt deze laatste groep gelijk te geven.

De universiteit van Cordoba voerde onderzoek naar de factoren die agressief gedrag bepalen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft dit weinig te maken met het ras of de leeftijd van de hond, maar des te meer met hoe de eigenaar zijn hond heeft opgevoed. Of niet heeft opgevoed.
Enkele oorzaken van agressiviteit volgens het onderzoek: eerste hond voor de eigenaar (weinig ervaring), geen basisopvoeding meegeven, teveel verwennerij, geen fysieke straf geven wanneer het nodig is, foute raskeuze (waakhond als cadeautje voor de kinderen…), teefjes steriliseren, voortdurend eten laten staan, weinig tijd doorbrengen met de hond.
“Je zou dit eigenlijk kunnen samenvatten als: je hond een slechte opvoeding geven”, zegt onderzoeker Joaquín Pérez-Guisado.

Het Spaanse team onderzocht 711 honden, waaronder de bullterrier, Amerikaanse pitbullterrier, Duitse herder, boxer, rottweiler, doberman, maar ook de ‘bravere’ rassen zoals de dalmatiër, Ierse setter, goldenretriever, labrador, poedel, chihuahua, Pekingees en Franse bulldog.

Er zijn factoren, eigen aan de hond, die kunnen leiden tot meer agressie: over het algemeen mannetjes van bepaalde rassen tussen de 5 en 7 jaar oud, maar het onderzoek toont volgens Pérez-Guisado duidelijk aan dat de factoren, gelinkt aan het baasje, veel invloedrijker zijn.

“Om agressief gedrag te corrigeren (vermijden) moet de eigenaar opnieuw baas worden over de hond”. Als het over fysieke straffen gaat, zegt de onderzoeker dat “deze methode niet met alle honden kan werken (indien te gevaarlijk of te weinig ervaring), maar zeker met kleinere en 'zachtere' honden. Fysiek corrigeren is uiteraard geen vrijgeleide voor een brutale behandeling. Het mag enkel een manier zijn om onze dominantie te tonen”.

De conclusie luidt in elk geval: wie agressie bij zijn hond wil vermijden, begint best met een degelijke opvoeding.

Je kan het volledig rapport hier lezen: Pérez-Guisado, Joaquín; Muñoz-Serrano, Andrés. 'Factors Linked to Dominance Aggression in Dogs'. Journal of Animal and Veterinary Advances, 2009; 8 (2): 336-342 [link]
(via Sciencedaily)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten