woensdag 27 mei 2009

De gemeenste hond: Engelse cockerspaniel?!


De gemeenste hond van alle rassen is de … Engelse cockerspaniel. Ja, die met z’n lieve snoetje! Althans, dat beweren onderzoekers van de universiteit in Barcelona en het staat te lezen in de jongste uitgave van the Journal of Veterinary Behavior.

De onderzoekers bestudeerden tussen 1998 en 2006 meer dan 1.000 gevallen van agressie bij honden en de cockerspaniels eindigden aan de kop van het peleton, gevolgd door rottweilers, boxers, Yorkshire terriërs en Duitse herders.

Volgens Marta Amat, de leidende onderzoeker, tonen cockers vooral agressie naar hun baasjes en mensen die ze niet kennen. Andere hondenrassen toonden dan weer eerder agressie naar andere honden. Bij de Engelse cockerspaniels waren vooral de mannetjes en die met gele vacht het meest agressief.

Over die vachtkleur stelt Amat dat het kleurpigment melanine een gelijkaardige biochemische werking vertoont als dopamine en andere breinchemicaliën die agressief gedrag sturen.

De resultaten omtrent de link tussen de vachtkleur en agressie bij cockers lopen gelijk met die van het onderzoek uit Cordoba, eerder op hondsdol, waarin stond te lezen dat mannetjes en de blonde variant van cockerspaniels agressiever van aard zijn dan teefjes en varianten met andere kleuren.

Als het over de agressie zelf gaat, voegen beide onderzoeksteams er snel aan toe dat vooral slecht geïnformeerde eigenaars die hun hond niet goed opvoeden de grootste schuld dragen voor het agressief gedrag.

Doorklikken naar andere studies over agressief gedrag bij Engelse Cocker Spaniels, bijvoorbeeld op sciencedirect.com,
toont dat het fenomeen op zich al behoorlijk veel onderzocht is. Hondenbazen van dit ras melden dat de agressie zich vooral uit via herhaaldelijk grommen, snauwen en bijten.
(via: LA Times)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten