donderdag 29 januari 2009

Zeldzame wilde hond met kleine oren gespot in Amazonewoud


Een verborgen camera in het Amazonewoud in Zuid-Amerika, geplaatst om jaguars in het wild te kunnen fotograferen, zag ook nog andere rare snuiters passeren... o.a. deze zeldzame hond met korte oren.

Er is weinig geweten over deze vermoedelijke neefjes van wilde vossen, want tot 1990 waren ze een twintigtal jaar niet meer in hun natuurlijke omgeving gezien. Dat lezen we op de website van National Geographic.

In 2002 werd al eens een poging ondernomen om deze zeldzame 'hond' te bestuderen, maar dat liep uiteindelijk mis. De onderzoekers probeerden drie jaar lang de hond te vangen en slaagden daar uiteindelijk in, in het Amazonewoud van zuidoost Peru. De hond werd gemerkt en opnieuw losgelaten maar... twee weken later doodgeschoten.

"Het is nog steeds een nachtmerrie", vertelt de leidende onderzoeker Maria Leite-Pitman, van het Duke University's Center for Tropical Conservation. "De hond werd doodgeschoten door een jager. Die zei dat het een ongeluk was, dat hij al vier dagen niets had gezien en daarom maar op het eerste schoot wat bewoog."

Omdat er bijna niets is geweten over deze uiterst zeldzame hond (Atelocynus microtis), is er ook geen enkele wetenschappelijke basis om het dier te beschermen. Maria Leite had daarom gehoopt dat de halsband met radioverbinding haar de broodnodige info zou geven over de leef- en eetgewoonten.

Ze trainde hiervoor een assistent, een indiaan uit de streek, om de hond die ze zocht te leren herkennen en vallen uit te zetten. Met succes. In augustus 2002 stond ze oog in oog met een grommende hond in een kooi: mannetje, 8,2 kilo, iets groter dan een grijze vos.

“De korte oren waren niet echt een opvallend kenmerk”, zegt Leite. "Sommige auteurs noemden het eerder al een vlaggenstaarthond ('flag-tail dog’), wat mij meer passend lijkt.”

De hond kreeg de naam Felipao mee, naar de Braziliaanse voetbalcoach Felipe Scolari die in 2002 de wereldbeker voetbal won. Door zijn radiosignaal te volgen, hoopten de onderzoekers meer te weten te komen, maar door de snelle dood van Felipao zijn er maar bijzonder weinig nieuwe gegevens bijgekomen.

"We weten dat Felipao werd doodgeschoten op 2 kilometer van de plaats waar wij hem loslieten, op enkele meters van een rivier.”

Maria Leite probeert nu een tweede hond met korte oren te vangen.

woensdag 28 januari 2009

Het hondengeheim van Cat Island


Op Sunherald.com lezen we het intrigerende verhaal van het eiland Cat, voor de kust van Mississippi, dat tijdens de tweede wereldoorlog heel even exclusief een supergeheim 'hondeneiland' werd.

Nadat de Japanners even onverwacht als destructief toesloegen op Pearl Harbor, werd binnen de Amerikaanse strijdmachten koortsachtig, maar niet altijd met evenveel succes, nagedacht over middelen om terug te slaan. Eén van die ideetjes was het plan om honden op te leiden die enkel Japanners zouden aanvallen, eenmaal losgelaten op de talloze eilandjes in de Stille Zuidzee.

Om dit project uit te werken werd gekozen voor Cat Island, vergelijkbaar qua terrein en klimaat met het toekomstige oorlogsgebied, waar 25 hondentrainers en evenveel honden neerstreken. De meeste honden waren grote rassen zoals de Ierse wolfshond of Deense doggen.

De honden arriveerden in november 1942, dus bijna een jaar later na de aanval (7 december 1941), en waren eigenlijk huishonden die door welwillende gezinnen uit patriottisme waren afgestaan aan het leger, zonder dat ze eigenlijk wisten wat hun echte taak zou worden: ze zouden getraind worden om Japanners op het zicht en de geur te herkennen en in groep (vastgebonden aan elkaar) aan te vallen.

Na vier maanden werd het experiment al stilgelegd en het is vandaag nog altijd een bron van wilde verhalen en speculaties. "Je kan honden trainen om een specifiek mensenras zoals Japanners te herkennen, zoals later bewezen werd in Vietnam”, vertelt Michael G. Lemish, auteur van 'War Dogs: Canines in Combat'. “Het Aziatische dieet is gebaseerd op rijst en dat van ons, westerlingen, op graan. Dat zijn twee verschillende geuren en dus herkenbaar voor honden. Wat controversieel werd, was het sturen van aanvalshonden in groepen. Ze zouden geen schijn van een kans gehad hebben tegen machinegeweren."

De hondentrainers van toen kloegen bovendien dat ze niet de juiste honden kregen, maar de officiële reden om het geheime programma stop te zetten, kwam er na het bezoek van een regeringsfunctionaris, die zich zorgen maakte om het feit dat de huisdieren "zonder medeweten van hun baasjes" aan het front zouden worden ingezet.
(lees het volledige verhaal op sunherald.com)

maandag 26 januari 2009

Kunnen honden de griep krijgen?


Wanneer het halve land (inclusief mezelf) ziek te bed is door de griepepidemie, ligt te rillen van de koorts, zit te hoesten en te blaffen (!), vraagt een hondenliefhebber zich af: en hoe zit het met griep bij honden?

Kunnen honden de griep krijgen? Hoe krijgen ze het, wat zijn de symptomen, is het besmettelijk en: kunnen ze ook door een mens besmet worden?

Het antwoord op de vraag ‘kunnen honden de griep krijgen?’ is: ja. In Europa is echter nog maar 1 geval bekend, in een kennel in Groot-Brittannië. In de VS komt het meer voor. Daar werd in 2004 het griepvirus voor het eerst ontdekt bij zieke Greyhounds in Florida en New York.

Het gaat om het H3N8 virus, dat al meer dan 40 jaar gekend als het griepvirus bij paarden. Ter vergelijking: de huidige menselijke epidemie wordt deze winter veroorzaakt door vooral het H3N2 griepvirus.

Hondengriep is een ademhalingsinfectie die enkel honden besmet. De gevallen in de VS deden zich vooral voor na bezoek aan openbare plekken, zoals asielen, hondenclubs, dierenwinkels en dierenartspraktijken. Bij het ene geval van hondengriep in Groot-Brittannië werd het voederen van slachtafval afkomstig van paarden als een mogelijk verband geopperd. Tussen honden verspreidt het virus zich hoofdzakelijk via direct contact of via de lucht.

Griep is een relatief ‘nieuwe’ ziekte voor honden, waardoor er nog geen natuurlijke immuniteit is ontstaan om de ziekte te voorkomen. Omdat geen enkele hond tegen de griep beschermd is, gaat de verspreiding van het virus heel snel.

De symptomen zijn hoest, (etterige) loopneus en koorts. Meestal zal dit niet lijden tot heel ernstige ziekte. Sommige honden zullen geen ziekte ontwikkelen, of toch geen symptomen; anderen zullen een longontsteking opdoen, al dan niet door een bijkomende, bacteriële luchtweginfectie.

Voor de griepinfectie zelf is geen medicijn, de hond moet gewoon uitzieken. Er bestaat anno 2009 geen vaccin tegen de hondengriep.
(met dank aan de dienst Virologie van de UGent en dierenarts Alexandre Salomez)

Hoe honden lopen wordt 1 op 2 keer verkeerd getoond


Ondanks het feit dat we elke dag onze hond zien rondlopen, weten wij (maar wij niet alleen, ook veel experten in musea en auteurs van dierenhandboeken) niet hoe ze het doen. Bedoeld wordt: in welke volgorde ze de ene poot voor de andere zetten. Lees verder: hier staat de enige echte uitleg.

Nochtans is die uitleg niet geheim: de 'truc' werd al 120 jaar geleden perfect beschreven door pionier Edward Muybridge. Alle dieren op vier poten stappen namelijk met hun linker achterbeen, gevolgd door hun linker voorpoot. Dan stappen ze met hun rechter achterpoot, gevolgd door hun rechter voorpoot, enzovoort. Viervoeters verschillen hierin enkel van elkaar in de preciese timing van dit patroon.

De reden dat dit patroon zo universeel is, zegt Gábor Horváth van de Hongaarse universiteit Eötvös, is dat het maximale stabiliteit verzekert. Met andere woorden, als een hond of paard traag stapt, is het lichaam altijd ondersteund door drie poten die op de grond staan en zo een driehoek vormen. Hoe dichter hun zwaartepunt bij het centrum van die driehoek, hoe stabieler ze stappen.

Waarom het dan voortdurend, ook in wetenschappelijke kringen, in de helft van de gevallen verkeerd wordt uitgebeeld, is gewoon toeval, zegt Horváth. "Alhoewel de uitleg gekend is, worden fouten gewoon overgenomen, omdat blijkbaar niemand de moeite doet het te checken of het gewoon niet weet."

Horváth vond enkele uitzonderingen die het wel juist hebben: films zoals 'Jurassic Park' en 'The Lord of the Rings' laten hun dinosauriërs, olifanten en andere fantastische viervoeters wel correct wandelen. Wellicht omdat ze heel vaak een beroep doen op experten in biomechanica en dierlijke beweging om hun creaturen tot leven te wekken.

zondag 25 januari 2009

Presidentiële hond depressief...


De ex-premier van Frankrijk, Jacques Chirac, is gebeten door zijn hond Sumo, een bichon. De hond werd meteen op anti-depressiva geplaatst. Meneer en mevrouw Chirac begrijpen er niets van, maar we hebben een licht vermoeden dat meneer Jacques wellicht meer verstand heeft van Japanse worstelaars dan van honden.

"De hond kreeg nochtans alle vrijheid en werd met alle liefde omringd", vertelt mevrouw Chirac, die wellicht niet vermoedt hoe dicht ze bij de kern van de zaak zit.

In 'The Pawprints of History' vertelt de grote Stanley Coren over de invloed van honden op de menselijke geschiedenis, niet zelden omdat belangrijke mensen voortdurend honden in hun buurt hadden en daardoor hun persoonlijkheid beïnvloedden en in sommige gevallen zelfs hun beslissingen.

In het boek passeren nogal wat koningen, pausen en presidenten en daarbij valt het evenzeer op hoeveel vrijheid de hoogwaardigheidsdieren kregen en met de beste zorgen omringd werden, maar toch verdomde ettertjes waren die in koninklijke kuiten beten, presidentiële moestuinen omwoelden of de schrik van het paleis werden. En uiteindelijk moesten afgevoerd worden...

donderdag 22 januari 2009

'Rashonden worden steeds dommer'


Zweeds onderzoek heeft aangetoond dat fokken op schoonheid de intelligentie van rashonden aantast, lezen we in enkele Britse kranten, waaronder de Daily Telegraph.

Volgens dat onderzoek worden de mentale en fysieke kwaliteiten van meerdere rassen uitgehold, omdat eigenaars tegenwoordig vooral op zoek zijn naar brave, mooie honden voor in de huiskamer.

In de negentiende eeuw werden honden meer geselecteerd op kracht en vaardigheden, zodat ze konden meehelpen het huis bewaken, de kudden vee hoeden of mee op jacht gaan. Door een belangrijke verschuiving in het foktrends zijn de nakomelingen van deze 'working dogs' vandaag minder alert en aandachtig en luisteren ze minder goed naar onze bevelen.

Auteur Kenth Svartberg, van de Stockholmse Universeit: "Honden worden nu geselecteerd omdat ze de zachtste vacht hebben, eerder dan de beste neus of de snelste reacties. Focussen op het uiterlijk wordt bovendien aangemoedigd door de talrijke hondenshows en door de hedendaagse hondenbaasjes.

Dr Svartberg testte 13,000 honden op sociaal gedrag en nieuwsgierigheid en verkreeg zo resultaten over 31 verschillende rassen. Rassen die voor hun 'looks' werden gefokt, deden het minder goed op de tests. Het mooi zijn was dikwijls gelinkt aan introvert gedrag en een verveeld karakter.
Dr. Svartberg vraagt zich zelfs af of genen die verantwoordelijk zijn voor een mooi uiterlijk ook kunnen gelinkt worden aan genen die angst veroorzaken.

De rassen die het meest achteruit gingen, zijn volgens het onderzoek de smooth collie, een herdershond, en de Rhodesian ridgeback, ooit gebruikt als jachthond op groot wild.

maandag 19 januari 2009

Afrikaanse wilde honden geboren in safaripark Beekse Bergen


Het Wildlife park Beekse Bergen, dichtbij Tilburg (NL), is blij met de geboorte van zes Afrikaanse wilde honden. De geboorte is goed nieuws, want Beekse Bergen steunt het 'Painted Dog Conservation Project' in Zimbabwe, dat wil voorkomen dat de Afrikaanse wilde hond uitsterft.

Sinds enkele dagen laten de zes pasgeboren Afrikaanse wilde honden zich al regelmatig zien aan bezoekers van het Safaripark. De dierenarts heeft de jongen - vijf mannetjes en één vrouwtje - inmiddels onderzocht en ze zijn kerngezond.
Alhoewel de honden niet in het officiële lijstje van te bekijken dieren op de website staan, kan je deze zomer de zeldzame voorvaders van onze huishond van dichtbij gaan bekijken. De Beekse Bergen liggen op zo'n 2,5 half uur rijden, toch iets dichter dan de plains van zuidelijk Afrika.

Op de site van The Painted Dogs verneem je alles over hun voorgeschiedenis, leefomgeving, voeding en roedelleven. Je kan er ook een filmpje bekijken en geluidsfragmenten beluisteren.

zondag 18 januari 2009

Belg begeleidt trektochten met sledehonden


In het Nieuwsblad lezen we een interessant verhaal over de 'Meest noordelijke Belg' die in Zweden toeristische trektochten met hondensleden begeleidt. We geven hieronder enkele citaten over het trainen en mennen van de sledehonden.

'Op een expeditie met de hondenslede trekken we meestal van hut naar hut, waarbij we tot honderd kilometer per dag afleggen', vertelt Erik Pireyn. 'Op sommige tochten slapen we in tenten of gewoon buiten.'

De groepen die Pireyn begeleidt, bestaan uit zes tot acht personen. Elke deelnemer glijdt met een eigen span over de besneeuwde toendra. 'Iedereen die een beetje gevoel voor evenwicht heeft, kan een hondenslee besturen. Gaandeweg word je een volleerd musher .'

'De training van een hond begint eigenlijk vanaf zijn geboorte. Je moet er altijd mee bezig zijn. Van alles wat een hond verkeerd doet, kun je zeggen dat hij dat doet omdat het hem verkeerd geleerd is. Een hond doet immers graag wat je van hem verwacht. Uitzonderlijk kan het eens gebeuren dat er eens een de maandagziekte heeft. Als een husky zich slecht gedraagt en je laat hem een paar dagen aan de kant, dan zal hij zich gestraft gevoelen. Eigenlijk doen ze niets liever dan meelopen.'

'Onze basisregel is dat je honden zoveel moet laten lopen als ze willen, maar nooit meer. Ze moeten met plezier lopen, dan zijn ze gelukkig. Bij mij lopen ze tot 5.000 kilometer per jaar, maar ik forceer ze nooit.'

'In een span hebben alle honden hun rol. Vooraan lopen een of twee lead dogs, die voor de sturing zorgen. Het zijn meestal intelligente dieren die gedreven zijn om te lopen en de druk van het hondenteam achter zich aan kunnen. Maar zij zijn niet de leaders of the pack . De musher op de slede geeft de commando's.'

'Het is ook niet zo dat de andere honden zomaar voor spek en bonen achter de lead dogs aanlopen. Ze hebben allemaal een eigen rol, zoals in een fabriek waar iedere afdeling een onmisbare bijdrage levert. Achteraan moeten de wheeling dogs er bijvoorbeeld voor zorgen dat de slede niet tegen een obstakel aanvliegt als de lead dogs naar links of rechts draaien. De wheeling dogs doen dat door toch rechtdoor te blijven lopen terwijl de bocht genomen wordt en pas af te slaan als ze ter hoogte van het obstakel zijn.'

Pireyn bezit zeventien honden en traint met een span van veertien honden voor de Tobacco Trail Race . Die tweedaagse wedstrijd volgt een spoor dat grotendeels samenvalt met een vroegere smokkelroute voor tabak en alcohol. 'Volgend jaar in maart wil ik meedoen aan de Finnmarksløpet , dat is de race van het seizoen over 1.000 kilometer.'

zaterdag 17 januari 2009

A Love Supreme ...


Een sentimenteel verhaal over twee onafscheidelijke vrienden, zoals het alleen in Amerika verteld wordt...

In een reservaat voor gepensioneerde olifanten in Tennessee zoeken de dieren meestal een maatje, en worden ze samen verder oud. In het geval van Tara de olifant is dat Bella, de Labrador.

Ze eten, slapen en spelen samen en het filmpje kent een schitterend slot wanneer de olifant haar onvoorwaardelijke trouw toont als Bella ziek wordt.

ps: gelieve wel het kleffe achtergrondmuziekje (voor de kenners: 'Words' van F.R. David) te negeren.
(via Neatorama)

vrijdag 16 januari 2009

Weg met aangeklede honden

Onder de titel 'Britten springen in de bres voor aangeklede honden' lezen we in Elsevier, in de rubriek mode (!), dat de Britse dierenbescherming stappen wil ondernemen tegen hondenbezitters die hun beestje overdressen of in te krappe kleertjes proppen ...

Laarzen, broeken en vestjes kunnen volgens de Britse dierenbescherming (RSPCA) ernstige schade opleveren voor honden: 'Het aankleden van honden kan tot gevolg hebben dat de dieren zich niet meer normaal kunnen uiten.'

Het aankleden van honden is helaas een trend geworden die ook veel geld oplevert. Check bijvoorbeeld deze site, clothes for doggie (niet voor gevoelige magen...) Zelfs bekende modeontwerpers als Vivienne Westwoord maken ook outfits voor honden. (Punk is definitely dead!)

’Zwart schaap bereidt kudde voor op honden'

'Het is geen kwestie van wat schaapjes in de wei zetten en klaar is kees. Nee, het samenstellen van een kudde is een complexe zaak, weet Aad Kleyweg van de agrarische vereniging Vockestaert te vertellen in het Algemeen Dagblad.

Kleyweg zet binnenkort voor het eerst honderd ooien en twee rammen uit om onder leiding van de vrouwelijke herder Laura Hoogerwerf het gras in het recreatiegebied Midden-Delfland te kortwieken.
'Er moeten leidschapen tussen zitten die het voortouw nemen. Ook is een zwart schaap in een kudde noodzakelijk om de beesten te laten wennen aan de kleur zwart. Zo zijn ze straks minder bang voor de zwarte honden die ze opdrijven,' vertelt Kleyweg.

Het kan ook omgekeerd: de berghond van Maremmen en Abruzzen (foto) is net wit van kleur opdat hij van jongsaf zou kunnen opgroeien tussen de schapen. Zo zijn de schapen hun bewaker gewend en door zijn witte kleur ziet de schaapsherder beter het verschil met een wolf.

Hond wekt zelfde emoties op als kind

Soms bevestigt wetenschappelijk onderzoek wat de volksmond al lang weet: als hondenbezitters met hun huisdier spelen, komt er een hormoon in hun lichaam vrij dat wordt geassocieerd met de verzorging van kinderen en het sluiten van vriendschap met andere mensen. Dat blijkt uit een Japanse studie waarover The New Scientist bericht.

Wetenschappers van Azabu University in de Japanse stad Sagamihara lieten bij een experiment 55 hondenbezitters een halfuur lang ravotten met hun hond. Sommige proefpersonen kregen de opdracht om ondertussen veel oogcontact te maken met hun huisdier, anderen mochten hun hond maar af en toe aankijken.


Na de speelsessie ondergingen de proefpersonen een urinetest om te bepalen of er een verhoogde hoeveelheid van het hormoon oxytocine in hun lichaam was aangemaakt. De hondenbezitters die veel oogcontact maakten met hun viervoeter produceerden tijdens de speelsessie 20 procent meer oxytocine dan normaal. En zelfs de proefpersonen die hun hond maar af en toe aankeken, hadden na afloop een iets hogere waarde van het hormoon in hun lichaam.

Volgens de wetenschappers verklaart de aanmaak van oxytocine waarom mensen na een speelsessie met een hond vaak in een betere stemming komen en zich minder depressief of eenzaam voelen.

woensdag 14 januari 2009

Brand in schouw door verbranding dode hond

Een beetje luguber misschien, maar des te opmerkelijk... Uit Australië bereikt ons het bericht dat een ontploffende hond een crematorium in lichterlaaie heeft gezet.

De hulpdiensten werden door een voorbijrijdende motorrijder verwittigd dat er vlammen kwamen uit de schouw van het crematorium in Darwin. De oorzaak bleek de verbranding van een bevroren dode hond die de schouw deed oververhitten.
(via abcnet.au)

dinsdag 13 januari 2009

China laat drugshonden vliegtuigen doorzoeken


China zet naar eigen zeggen als eerste land honden in om in vliegtuigen naar drugs te zoeken. Twee Labradors gingen onlangs aan de slag op de Internationale luchthaven van de hoofdstad Peking.

'Wie drugs smokkelt via de handbagage of verstopt in kledij laat voor de honden toch een bruikbaar spoor achter dat ze twee uur later nog altijd kunnen ruiken. De honden zijn in staat om de geur met 100 procent nauwkeurigheid te detecteren', zegt Yan Haiqun van de Pekingse Douane op news.xinhuanet.com. 'Labradors zijn zachtmoedige honden en vriendelijk tegen mensen. Maar hun neus is enorm accuraat'.

De honden worden gewassen vóór ze instappen, krijgen een uniform en schoeisel aan en doen de check nadat alle passagiers het vliegtuig uit zijn. Dat duurt ongeveer tien minuten. Zodra de honden een verdachte geur vinden op een zitplaats, kan de douane de verdachte nog ondervragen voor hij of zij de luchthaven verlaat. De passagiers hoeven niet te wachten op het resultaat van de drugcheck.

Volgens de Chinese douane zijn zij de eersten die honden naar drugs laten zoeken in het vliegtuig. Sinds 1996 werden 15 drughonden opgeleid om te werken in luchthavens, spoorwegstations en postkantoren. De honden hebben reeds 31 kilo drugs gevonden.

China zette tijdens de voorbije Olympische Spelen ook al 200 honden in om de veiligheid te verzekeren.

maandag 12 januari 2009

We houden teveel van onze honden

In The Village Voice is de blogger van dienst niet bepaald een hondenliefhebber, denk ik, maar het stukje 'People love their dogs too much' is goed geschreven en bevat zeker een grond van waarheid.

Aangevuurd door de vaststelling dat honden opnieuw 'hot' zijn in Hollywood, getuige films als 'Beverly Hills Chihuahua', 'Bolt', 'Marley & Me' en 'Hotel For Dogs', maakt de schrijver zich druk over de overdreven liefde van mensen voor honden.

'Het lijkt wel dat alles wat ruift en op vier poten loopt de mensen verrukte kreetjes van geluk doet slaken', aldus Michael Musto. 'Wij denken dat honden echt van ons houden, maar zou dat ook zo zijn, mochten we ze niet elke dag braaf hun eten geven?'

Mopperende Musto merkt terecht op dat we soms beter voor onze honden zorgen dan voor onszelf, wanneer we ze accupunctuur geven tegen hoofdpijn of hun tanden beter onderhouden dan de onze ...

Wat ik me afvraag: wie bedenkt in godsnaam een film als 'Beverly Hills Chihuahua'?

zondag 11 januari 2009

Mickey Rourke wint Golden Globe en bedankt zijn hond



Acteur Mickey Rourke is terug en hoe. Voor de film 'The Wrestler' kreeg hij namelijk een Golden Globe als beste acteur. Daarmee komt hij van ver terug, want de ster uit 'Rumble Fish' (F. Coppola), '9 1/2 Weeks' (met Kim Basinger) én o.a. 'Shades' (Erik Van Looy) heeft het de laatste jaren niet makkelijk gehad. En door wie word je dan het best getroost? Door een hond natuurlijk en dat is Mickey niet vergeten.

Tijdens zijn dankwoord gingen er vooral veel woorden van lof naar zijn honden: 'Als je alleen bent, is een hond alles wat je hebt. Ze betekenen alles voor me. Weet je, deze hond is zoiets als een reuze kalmeerpil (...). Ik wil hier niet te religieus doen, maar ik geloof echt dat God de honden met een doel geschapen heeft. Ze zijn het beste gezelschap dat een mens kan hebben.'

Mickey Rourke heeft zeven chihuahua's.
(via Pet News Examiner)

And the First Dog is...


De familie Obama is er bijna uit: ingefluisterd door de dochters Obama stelde de talkshowhost van het ABC-programma 'This Week' de hamvraag: welke hond krijgen we, en wanneer? De president lachte eens en zei dat het uiteindelijk zou gaan tussen een Labradoodle of een Portugese waterhond. Het voordeel van de Labradoodle, een kruising tussen een Labrador en een poedel, is dat deze kruising weinig tot geen last veroorzaakt bij mensen die last hebben van allergieën en astma, zoals Malia Obama.

De prangende kwestie ontstond meteen na de verkiezing van de eerste Amerikaanse zwarte president, omdat het nu eenmaal traditie is dat er honden in het Witte Huis rondlopen. Vooral de twee dochtertjes Malia en Sasha verheugden zich hierop, want dat was voor hen de vooropgestelde beloning, indien papa het zou halen.

Meteen barstte de discussie los. Welke hond zou deze president, die op alle terreinen hoge verwachtingen losweekt bij de mensen, kiezen: een rashond, een bastaard, of eentje uit het asiel? Of hoe een hond kiezen ook een politiek item kan worden.

donderdag 8 januari 2009

Jongen (9) houdt pitbull in wurggreep


In California heeft een jongen van 9 jaar een meisje gered, door een pitbull die aanviel in een jiu-jitsu wurggreep te houden.

Drew Heredia was op wandel in Bakersfield met het meisje en haar klein hondje, toen plots een pitbull opdook en de hond aanviel. Toen het meisje het hondje probeerde te redden, richtte de pitbull zich op haar.

De jongen gooide zich daarop op de pitbull en paste een wurggreep toe die hij geleerd had in de plaatselijke jiu-jitsu club.

Hij hield de pitbull in bedwang tot de politie ter plaatse kwam en de hond meenam. Het meisje werd met verschillende bijtwonden naar het ziekenhuis gebracht.
(via: UPI)

woensdag 7 januari 2009

Hond redt kind van coyote


Op Rhode Island (USA) werd een 7-jarig kind door een coyote aangevallen en bijna meegesleurd, ware het niet dat de hond des huizes was tussenbeide gekomen en de coyote opnieuw het bos injoeg.

Op 30 december ging dochter Lauren met de Labrador Kelly spelen in de tuin, die vlak aan het woud grenst. Het was net donker aan het worden, toen de moeder haar dochter hoorde schreeuwen en de hond blafte als gek. Daarna kwam Lauren hysterisch naar huis lopen en vertelde wenend dat een 'hond' haar arm had vastgepakt en geprobeerd had haar mee te sleuren. De hond Kelly had haar echter gered door tussenbeide te komen. Beide ouders zijn er echter van overtuigd dat het om een coyote gaat. Lauren en Kelly (foto) kwamen er met lichte verwondingen vanaf.

Volgens een plaatselijke bioloog zou het de eerste aanval op mensen zijn, sinds de coyotes voor het eerst op Rhode Island werden gesignaleerd.

Inwoners vertellen wel dat het aantal coyotes duidelijk is toegenomen en dat er nog enkele verontrustende trends zijn waar te nemen op het kleine eilandje aan de oostkust, ten noorden van New York. Katten verdwijnen, vossen worden zeldzaam. Wasberen zoeken niet langer naar voedsel tusen het vuilnis. Het aantal herten vermindert, zo vertellen omwonenden en plaatselijke jagers.
(via: projo.com)

maandag 5 januari 2009

Honden beschermen met uitsterven bedreigde pinguïns


Een groep herdershonden heeft ervoor gezorgd dat een Australische pinguïnkolonie blijft voortbestaan. De honden bewaken de dwergpinguïns sinds 2006, toen nog maar tien van deze dieren op Middle Island leefden.
Inmiddels zijn er weer meer dan honderd pinguïns op het eiland, schrijft het Australische persbureau AAP maandag.

De pinguïns werden gedood door vossen. De honden beschermen de pinguïns tegen aanvallen, zoals ze dat ook bij schapen deden. Het zal waarschijnlijk nog tien jaar duren voor de populatie pinguïns terug is op het oude niveau van zeshonderd dieren.

Volgens de natuurbeschermers die de honden inzetten, is de strategie mogelijk ook toe te passen bij andere diersoorten die in het nauw komen.

(via nu.nl)

Husky dartelt met wilde ijsbeer

Op een mooie oktoberdag in de Canadese toendra is een troep husky's van jager Brian LaDoon wat aan het dartelen in de sneeuw. Elk van de honden is vastgemaakt aan een lange ketting. Fotograaf Norbert Rosing brengt net zijn materiaal in gereedheid om de scene te filmen, wanneer plots een ijsbeer verschijnt...

Wat volgt is geen bloedbad, maar een husky die met zijn lichaamstaal duidelijk de beer uitnodigt om te spelen. Deze werkelijk unieke beelden over de niet-alledaagse (tijdelijke?) vriendschap tussen een ijsbeer en een poolhond zijn te zien op de website van het 'National Institute for Play'.
Er is ook bewegend beeld, tik op youtube 'dog and polar bear play' (via first.science.tv).

zondag 4 januari 2009

Jack Russell gaat hulp halen bij inbraak


In de Daily Telegraph lezen we een leuk verhaal over een jackrussellterriër die in ware 'Lassie-stijl' alarm gaat slaan. Daarvoor moest de slimme hond wel een drukke verkeersweg oversteken, om dan anderhalve kilometer verder familie van de eigenaars te alarmeren. Helaas, de vogels waren al gevlogen en hadden voor duizenden euro's aan waardevolle spullen en kerstmiscadeau's meegenomen.

Carli en Andy Jones, 29 jaar, uit Coseley in de West Midlands zijn toch trots op hun terriër Cody. Die stond plots bij de ouders van Andy te blaffen, waarop die besloten om Carli te bellen. Die was gaan shoppen en keerde onmiddellijk terug naar huis. Daar stelde ze vast dat de voordeur ingetrapt was en dat ze beroofd waren.

Toch blijft het straf dat wat Cody gedaan heeft, vinden Carli en Andy: "Hij heeft de drukke Birmingham New Road overgestoken. Ongelooflijk dat hij dat overleefd heeft."
(via: Daily Telegraph)

zaterdag 3 januari 2009

Ook honden zijn 'vervuild'

Via de gezondheidsblog van de New York Times kwamen we bij dit licht verontrustend bericht: 'Dogs And Cats Contaminated With High Levels Of Toxic Industrial Chemicals', op de website van de Environmental Working Group uit Washington. Uit het onderzoek bleek dat de hoeveelheid giftige stoffen in het bloed en urine veel hoger ligt bij huisdieren dan bij mensen.

Die giftige stoffen worden vooral gebruikt bij het vervaardigen van meubels, gebouwen en elektronica. Zo werden hoge concentraties kwikzilver gevonden, waarschijnlijk afkomstig van vis die voor hondenvoer gebruikt wordt. Maar wat betekent dit allemaal? Honden kauwen op plastic speelgoed en liggen veel op de grond, waar veel chemicaliën en pesticiden zich opstapelen... is dat de verklaring waarom ze meer 'vervuild' zijn dan mensen?
In Harper's magazine verscheen vorig jaar ook al een artikel, getiteld 'Toxic Inaction'. Het artikel citeert verschillende studies die aantonen dat industriële chemicaliën en giftige stoffen die in kledij, eten, speelgoed en cosmetica gebruikt worden uiteindelijk in ons bloed terechtkomen.

Ook vorig jaar testte het World Wildlife Fund International het bloed van drie generaties vrouwen in 12 Europese landen. De grootste hoeveelheid chemicaliën - 63 - werd gevonden bij de grootmoeders, logisch gezien het aantal jaren dat ze aan giftige stoffen blootgesteld waren. Maar het tweede hoogste cijfer zat bij hun kleinkinderen, leeftijd 12 to 28, die in een veel kortere tijd 59 verschillende giftige chemicaliën hadden opgeslagen...
In The New York Times tenslotte stond dit verhaal over de gekende en ongekende risico's van alle chemische stoffen die in ons lichaam eindigen.

Beroep: schapenherder


'In Nederland zijn ongeveer dertig kuddes', vertelt schapenhoeder John Sterrenburg in BN/De Stem . 'En het worden er steeds meer.' Sterrenburg vertelt op boeiende en ietwat laconieke toon over zijn vak. Hieronder vind je een fragment, het volledige verhaal lees je hier.

'... Met mijn hond Dara gingen we naar Middelbeers, voor een cursus schapendrijven. Ik had niet zo'n zin in wéér een behendigheidstraining, dus dit leek me wel leuk. Dat was de eerste keer dat ik met schapen in aanraking kwam. Vanaf toen ben ik er langzaam ingerold. Ik ging vrijwillig wat kuddes begeleiden. In de Dordtse Biesbosch, Loenen, Ermelo. Daar heb je veel heides. Heides zijn ideaal voor beginners, daar kan niks gebeuren. In die periode heb ik veel ervaring opgedaan...'
'... Onder politiebegeleiding ging ik met honderd schapen door de stad. Langs terrassen, door winkelstraten... Dan moet je een paar goeie honden hebben hoor. In de winkelstraat ging het een beetje mis. Verschillende schapen zagen hun spiegelbeeld in de winkelruit, maar dat snapten ze natuurlijk niet. Die liepen dan ook keihard tegen de ruit aan...'
'... Ik kijk daar niet meer van op, de gekste dingen gebeuren als je met zo'n kudde op stap bent. Zo ligt er regelmatig een in de sloot, soms moet ik er zelf achteraan. Ik heb dan ook altijd schone kleren bij me. Eén keertje niet. Toen liep ik zelf in het donker de sloot in, het was onbekend terrein. Maar ik kon me dus niet verschonen. Dan duurt de dag lang hoor...'

Europees handelsverbod honden- en kattenbont

De handel in honden- en kattenbont is sinds 1 januari 2009 verboden in de Europese Unie.
Jaarlijks worden zo’n 2 miljoen honden en katten op afschuwelijke wijze gedood voor hun vacht. De katten en honden worden in Azië, voornamelijk in China, onder wrede omstandigheden gefokt in overvolle kooien of van straat geplukt. Ze krijgen weinig eten en worden mishandeld. Vervolgens worden ze doodgeslagen, doodgestoken of gewurgd. Het is bovendien geen uitzondering dat ze worden gevild terwijl ze nog in leven zijn.
(via: dierenrechtenorganisatie Bont voor Dieren)

Sint-Hubertus verstrengt controle op raszuiverheid

Sinds 1 januari 2009 is het nieuwe reglement op de 'genealogische identificatie van LOSH-honden' van kracht. Het vervangt het oude reglement uit 1987.
Eén van de belangrijkste wijzigingen is de verplichting om bij alle worpen vanaf 01/01/2009 beide ouderdieren en minstens één van de pups te gecontroleren op afstamming door een DNA-test.
Daarenboven moeten ouderdieren, geboren vanaf 01/01/2008, minstens de kwalificatie “Goed” behaald hebben onder een Belgische keurmeester.
Sinds 1882 zijn alle rashonden waarvoor een stamboom werd afgeleverd door de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus ingeschreven in het L.O.S.H.-stamboek (Livre des Origines Saint-Hubert). Dit stamboek bevat alle honden waarvan de afstamming gekend en erkend is en verzekert op die manier de raszuiverheid. Het vernieuwde reglement moet die raszuiverheid nu nog meer waarborgen.
Lees meer op de website van de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus

Jager verlost eigen hond uit lijden

In Nederland is beroering ontstaan over een jager die zijn eigen hond heeft afgemaakt. De stichting Zinloos Geweld tegen Dieren wil dat een jager uit Veendam, die onlangs zijn eigen hond blijkt te hebben doodgeschoten, strafrechtelijk wordt vervolgd.
De politie besloot als sanctie de jachtakte van de jager in beslag te nemen, maar de stichting wil nu dat de Groninger zich voor de rechter moet verantwoorden wegens dierenmishandeling.
De viervoeter werd vorige week dood in een sloot gevonden door een vrouw, die zelf haar hondje uitliet. Vervolgens seinde ze de politie in. ,,Op het moment dat de agenten ter plaatse waren, kwam ook de jager aanlopen”, licht politiewoordvoerster Sylvia Sanders toe. Hij vertelde dat hij zijn jachthond uit z’n lijden had verlost. ,,De hond zou oud en ziekelijk zijn. Reden waarom hij het dier met zijn eigen jachtgeweer heeft doodgeschoten.”
(via: De Telegraaf)