woensdag 28 januari 2009

Het hondengeheim van Cat Island


Op Sunherald.com lezen we het intrigerende verhaal van het eiland Cat, voor de kust van Mississippi, dat tijdens de tweede wereldoorlog heel even exclusief een supergeheim 'hondeneiland' werd.

Nadat de Japanners even onverwacht als destructief toesloegen op Pearl Harbor, werd binnen de Amerikaanse strijdmachten koortsachtig, maar niet altijd met evenveel succes, nagedacht over middelen om terug te slaan. Eén van die ideetjes was het plan om honden op te leiden die enkel Japanners zouden aanvallen, eenmaal losgelaten op de talloze eilandjes in de Stille Zuidzee.

Om dit project uit te werken werd gekozen voor Cat Island, vergelijkbaar qua terrein en klimaat met het toekomstige oorlogsgebied, waar 25 hondentrainers en evenveel honden neerstreken. De meeste honden waren grote rassen zoals de Ierse wolfshond of Deense doggen.

De honden arriveerden in november 1942, dus bijna een jaar later na de aanval (7 december 1941), en waren eigenlijk huishonden die door welwillende gezinnen uit patriottisme waren afgestaan aan het leger, zonder dat ze eigenlijk wisten wat hun echte taak zou worden: ze zouden getraind worden om Japanners op het zicht en de geur te herkennen en in groep (vastgebonden aan elkaar) aan te vallen.

Na vier maanden werd het experiment al stilgelegd en het is vandaag nog altijd een bron van wilde verhalen en speculaties. "Je kan honden trainen om een specifiek mensenras zoals Japanners te herkennen, zoals later bewezen werd in Vietnam”, vertelt Michael G. Lemish, auteur van 'War Dogs: Canines in Combat'. “Het Aziatische dieet is gebaseerd op rijst en dat van ons, westerlingen, op graan. Dat zijn twee verschillende geuren en dus herkenbaar voor honden. Wat controversieel werd, was het sturen van aanvalshonden in groepen. Ze zouden geen schijn van een kans gehad hebben tegen machinegeweren."

De hondentrainers van toen kloegen bovendien dat ze niet de juiste honden kregen, maar de officiële reden om het geheime programma stop te zetten, kwam er na het bezoek van een regeringsfunctionaris, die zich zorgen maakte om het feit dat de huisdieren "zonder medeweten van hun baasjes" aan het front zouden worden ingezet.
(lees het volledige verhaal op sunherald.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten