maandag 26 januari 2009

Kunnen honden de griep krijgen?


Wanneer het halve land (inclusief mezelf) ziek te bed is door de griepepidemie, ligt te rillen van de koorts, zit te hoesten en te blaffen (!), vraagt een hondenliefhebber zich af: en hoe zit het met griep bij honden?

Kunnen honden de griep krijgen? Hoe krijgen ze het, wat zijn de symptomen, is het besmettelijk en: kunnen ze ook door een mens besmet worden?

Het antwoord op de vraag ‘kunnen honden de griep krijgen?’ is: ja. In Europa is echter nog maar 1 geval bekend, in een kennel in Groot-Brittannië. In de VS komt het meer voor. Daar werd in 2004 het griepvirus voor het eerst ontdekt bij zieke Greyhounds in Florida en New York.

Het gaat om het H3N8 virus, dat al meer dan 40 jaar gekend als het griepvirus bij paarden. Ter vergelijking: de huidige menselijke epidemie wordt deze winter veroorzaakt door vooral het H3N2 griepvirus.

Hondengriep is een ademhalingsinfectie die enkel honden besmet. De gevallen in de VS deden zich vooral voor na bezoek aan openbare plekken, zoals asielen, hondenclubs, dierenwinkels en dierenartspraktijken. Bij het ene geval van hondengriep in Groot-Brittannië werd het voederen van slachtafval afkomstig van paarden als een mogelijk verband geopperd. Tussen honden verspreidt het virus zich hoofdzakelijk via direct contact of via de lucht.

Griep is een relatief ‘nieuwe’ ziekte voor honden, waardoor er nog geen natuurlijke immuniteit is ontstaan om de ziekte te voorkomen. Omdat geen enkele hond tegen de griep beschermd is, gaat de verspreiding van het virus heel snel.

De symptomen zijn hoest, (etterige) loopneus en koorts. Meestal zal dit niet lijden tot heel ernstige ziekte. Sommige honden zullen geen ziekte ontwikkelen, of toch geen symptomen; anderen zullen een longontsteking opdoen, al dan niet door een bijkomende, bacteriële luchtweginfectie.

Voor de griepinfectie zelf is geen medicijn, de hond moet gewoon uitzieken. Er bestaat anno 2009 geen vaccin tegen de hondengriep.
(met dank aan de dienst Virologie van de UGent en dierenarts Alexandre Salomez)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten