dinsdag 13 januari 2009

China laat drugshonden vliegtuigen doorzoeken


China zet naar eigen zeggen als eerste land honden in om in vliegtuigen naar drugs te zoeken. Twee Labradors gingen onlangs aan de slag op de Internationale luchthaven van de hoofdstad Peking.

'Wie drugs smokkelt via de handbagage of verstopt in kledij laat voor de honden toch een bruikbaar spoor achter dat ze twee uur later nog altijd kunnen ruiken. De honden zijn in staat om de geur met 100 procent nauwkeurigheid te detecteren', zegt Yan Haiqun van de Pekingse Douane op news.xinhuanet.com. 'Labradors zijn zachtmoedige honden en vriendelijk tegen mensen. Maar hun neus is enorm accuraat'.

De honden worden gewassen vóór ze instappen, krijgen een uniform en schoeisel aan en doen de check nadat alle passagiers het vliegtuig uit zijn. Dat duurt ongeveer tien minuten. Zodra de honden een verdachte geur vinden op een zitplaats, kan de douane de verdachte nog ondervragen voor hij of zij de luchthaven verlaat. De passagiers hoeven niet te wachten op het resultaat van de drugcheck.

Volgens de Chinese douane zijn zij de eersten die honden naar drugs laten zoeken in het vliegtuig. Sinds 1996 werden 15 drughonden opgeleid om te werken in luchthavens, spoorwegstations en postkantoren. De honden hebben reeds 31 kilo drugs gevonden.

China zette tijdens de voorbije Olympische Spelen ook al 200 honden in om de veiligheid te verzekeren.

1 opmerking:

  1. ...China zet naar eigen zeggen als eerste land honden in om in vliegtuigen naar drugs te zoeken...
    Ze kunnen ons ook wat wijsmaken, die Chinezen.
    In België , en omringende landen wordt dit al tientallen jaren gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen