zaterdag 3 januari 2009

Ook honden zijn 'vervuild'

Via de gezondheidsblog van de New York Times kwamen we bij dit licht verontrustend bericht: 'Dogs And Cats Contaminated With High Levels Of Toxic Industrial Chemicals', op de website van de Environmental Working Group uit Washington. Uit het onderzoek bleek dat de hoeveelheid giftige stoffen in het bloed en urine veel hoger ligt bij huisdieren dan bij mensen.

Die giftige stoffen worden vooral gebruikt bij het vervaardigen van meubels, gebouwen en elektronica. Zo werden hoge concentraties kwikzilver gevonden, waarschijnlijk afkomstig van vis die voor hondenvoer gebruikt wordt. Maar wat betekent dit allemaal? Honden kauwen op plastic speelgoed en liggen veel op de grond, waar veel chemicaliën en pesticiden zich opstapelen... is dat de verklaring waarom ze meer 'vervuild' zijn dan mensen?
In Harper's magazine verscheen vorig jaar ook al een artikel, getiteld 'Toxic Inaction'. Het artikel citeert verschillende studies die aantonen dat industriële chemicaliën en giftige stoffen die in kledij, eten, speelgoed en cosmetica gebruikt worden uiteindelijk in ons bloed terechtkomen.

Ook vorig jaar testte het World Wildlife Fund International het bloed van drie generaties vrouwen in 12 Europese landen. De grootste hoeveelheid chemicaliën - 63 - werd gevonden bij de grootmoeders, logisch gezien het aantal jaren dat ze aan giftige stoffen blootgesteld waren. Maar het tweede hoogste cijfer zat bij hun kleinkinderen, leeftijd 12 to 28, die in een veel kortere tijd 59 verschillende giftige chemicaliën hadden opgeslagen...
In The New York Times tenslotte stond dit verhaal over de gekende en ongekende risico's van alle chemische stoffen die in ons lichaam eindigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten