zondag 21 juni 2009

Heldhaftige reddingshond gekloond


Vergeleken met de meeste Duitse herders heeft Trakr een behoorlijk buitengewoon leven gehad. Als een getrainde speurhond bij de Canadese politie, leidde hij reddingswerkers naar de laatste overlevende die uit het puin van Ground Zero werd gehaald, na de aanslagen van 11 september in New York.

Trakr, de held van 11 september, zal nu van een even buitengewoon tweede leven genieten. Alhoewel hij overleed in april, 16 jaar oud, zal zijn herinnering voortleven in vijf puppies die merkwaardig goed op hem lijken. Kan ook niet anders: het zijn klonen van Trakr met zoveel gelijkend DNA-materiaal als de wetenschap vandaag toelaat.

Trakr’s baas en voormalig politieman James Symington won vorig jaar een wedstrijd van het bedrijf BioArts International uit Californië, een van de grootste biotechnologische bedrijven waar je je huisdier kan laten klonen, door hen te overtuigen dat Trakr de beste papieren had om gekloond te worden.

Symington versloeg 200 andere gegadigden en won het gratis klonen van zijn hond, terwijl BioArts er nog eens 4 gekloonde puppies bijdeed. In zijn aanbevelingsbrief schreef Symington dat er ‘één keer in je leven een hond passeert die niet alleen het hart van iedereen beroert, maar ook een eigen rol speelt in de geschiedenis’.

Op 11 september 2001 reageerde Symington onmiddellijk toen hij het nieuws van de terroristische aanslagen vernam. Hij sprong in zijn auto met zijn hond en reed 14 uur van Halifax, Nova Scotia naar Manhattan.

Hij kwam aan bij Ground Zero en begon samen met de andere reddingswerkers verbeten naar overlevenden tussen het puin te zoeken. James en Trakr werkten dagen aan een stuk in het stof en het puin.

Trakr was eigenlijk een op rust gestelde politiehond, maar had nog niets aan reukzin ingeboet. Ze werkten dag en nacht en concentreerden zich uiteindelijk op een berg puin van de noordelijke toren, de toren die eerst was geraakt.

Volgens Rick Cushman, een politieman uit Massachusetts die samen met Symington en zijn hond aan de slag ging, was het rond 6 of 7 uur ‘s morgens dat Trakr plotseling bevroor en zijn staart stijf hield: het teken dat de hond een nog levende mens onder het puin traceerde.

Gealarmeerd door de hond, gingen de reddingswerkers aan de slag en een van hen zag een stuk reflecterend materiaal op een jas die helemaal begraven was. De jas was van Genelle Guzman, toen een kantoorklerk van 31 jaar. Ze bevond zich op de 64e verdieping van de noordelijke toren toen het drama gebeurde. Ze geraakte nog tot op de 13e verdieping, maar toen zakte het gebouw in.

Ze landde op een dode brandweerman, raakte met haar hoofd geklemd door een betonnen pilaar, maar zat in een luchtbel en kon blijven ademen. Ze zat 26 uren vast vooraleer ze ontdekt en gered werd, als laatste van twintig overlevenden. Net daarvoor waren nog twee politieagenten vanonder het puin gehaald. Hun verhaal wordt verteld in de film van Oliver Stone ‘World Trade Center’.

Cushman twijfelt er niet aan dat Trakr en Symington Guzmans leven gered hebben. ‘Die hond is een held, zoveel is zeker’. Het klonen van Trakr verzacht de bittere pil voor Symington, want het verhaal bleek niet een en al glorie... Toen hij met zijn hond naar Halifax terugkeerde na hun missie op Ground Zero, moest hij voor zijn oversten verschijnen en werd hij gestraft.

Ten tijde van de aanslagen zat Symington namelijk drie maanden thuis op ziekteverlof wegens stress. Het eerste wat zijn bazen over zijn reddingswerk vernamen, was toen ze hem op tv zagen graven. Daar waren ze niet van onder de indruk. Symington werd geschorst, later ontslagen.

Symington wil daar niet te veel meer over vertellen, liever heeft hij het over de gekloonde hondjes. Een van de pups heet – toepasselijk – Deja Vu, de anderen heten Trustt, Valour, Prodigy en Solace. Hij wil ze opleiden tot reddingshonden. ‘Als ze dezelfde intelligentie, moed en vasthoudendheid tonen als Trakr, dan zullen ook zij nog levens redden’.

Omdat klonen nog altijd een business is, is er ook een commerciële kant van de zaak. Alhoewel Trakr gratis werd gekloond, moesten vier andere hondenbazen elk gemiddeld ongeveer 100.000 euro betalen om hun beste vriend te klonen.

Het klonen werd uitgevoerd door een team geleid door Zuidkoreaanse wetenschapper Hwang Woo-Suk. Die bleek in 2006 nog valselijk te claimen het eerste menselijke embryo gekloond te hebben.

Ondanks die controverse zegt een woordvoerder van BioArts dat Hwang toch de eerste was om een hond te klonen: “Als kloonbedrijf geloven we in tweede kansen”.
(via The Guardian)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten