zondag 14 juni 2009

Welkom stripliefhebbers,


u bevindt zich op een blog voor hondenliefhebbers, waar we aandacht hebben voor all things dog, ook als ze (mooi) getekend zijn.

Welkom hondenliefhebbers, bij het eerste bericht op hondsdol waarbij we in de wondere wereld van het stripverhaal duiken.

Spacedog is het verhaal van een kleine boerderijhond die op een dag met de trein naar de grote stad reist. Hij vindt er onderdak bij een zwarte bluesmuzikant, wordt er verliefd op een teefje. Tijdens een nachtelijke wandeling plukken mannen hem van de straat en brengen hem naar een dierenasiel. Wat later bezoekt de NASA het asiel en selecteert hem voor de eerste ruimtevlucht. En zo wordt hij Spacedog: wereldberoemd, rijk en machtig.

Spacedog leest door de felle kleuren, de neo-expressionistische tekenstijl, het slimme gebruik van pictogrammen, de thematiek en het sociaal-cultureel referentiekader als een hedendaagse Masereel", aldus uitgever-verdeler http://www.bries.be/.

Auteur Hendrik Dorgathen is illustrator, striptekenaar, animatietekenaar en grafisch vormgever. Hij studeerde communicatie-design in Essen. Zijn illustraties verschenen o.a. in Die Zeit, Frankfurter Allgemeiner Zeitung-magazine en The New York Times. Met het album Spacedog brak Dorgathen in 1993 internationaal door als striptekenaar. In 1994 ontving hij op het internationale stripfestival van Erlangen dan ook terecht de Max und Moritz-prijs voor beste Duitstalige striptekenaar. Sinds 2003 doceert hij kunst en design aan de Kunsthochschule Kassel.

Het verhaal vertoont gelijkenissen met het echte verhaal van de ruimtehonden in de Soviet Unie (zie een vorig bericht op hondsdol). Dat waren ook zwerfhonden of honden uit het asiel die voor de goede zaak werden meegenomen en opgeleid tot astronauten, tot consternatie van de Amerikanen, die zich plots langs alle kanten bespied waanden door Russische satelieten.

Een bespreking van Spacedog kan je lezen op Cutting Edge.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten