woensdag 25 maart 2009

Computer analyseert blaffende honden


In Hongarije werd onderzoek gedaan naar de betekenis van en de verschillen in hondengeblaf. Ook werd gekeken of een computer het geblaf beter kan onderscheiden dan mensen. Eigenlijk lukte dat maar net.

Wetenschappers bestudeerden aan de hand van ‘intelligente software’ meer dan 6.000 geluidsopnames van 14 blaffende Hongaarse herdershonden (foto). Er werden verschillende soorten blaf opgenomen:

- naar vreemden die het huis naderen wanneer de baas niet thuis is
- tijdens aanmoedigingen om in de ‘mouw’ te bijten
- wanneer het baasje de intentie toont om te gaan wandelen
- wanneer het baasje de intentie toont om een balletje te gooien
- wanneer ze achtergelaten worden

Na analyse herkende de computer de verschillende soorten geblaf in 43 procent van de gevallen, mensen scoorden 40 procent. De computer herkende ‘wandelen’ en ‘balletje’ beter dan mensen. Die herkenden beter ‘balletje’ en ‘ik ben alleen’.
In de helft van de gevallen herkende de computer welke hond geblaft had, terwijl mensen helemaal geen onderscheid konden maken welke hond nu eigenlijk blafte.
Researcher Csaba Molnár van de Eötvös Loránd University in Hongarije denkt dat het computerprogramma de geluiden van elk dier zou kunnen herkennen, maar dat honden ideaal zijn om te bestuderen, omdat mensen en honden al duizenden jaren samenleven: “Wanneer honden en mensen communiceren, kan je tenminste begrijpen wat ze ongeveer bedoelen, de communicatie tussen dieren onderling is veel moeilijker te vatten.
In volgende experimenten zullen de onderzoekers het geblaf van de verschillende hondenrassen vergelijken. “Omdat ze voor verschillende taken werden gefokt, kunnen ze wellicht verschillend blaffen”, besluit Molnár, die zijn bevindingen publiceerde in het blad Animal Cognition van 15 januari ll.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten