zondag 22 maart 2009

William Wegman: kunstfotografie met Weimaraners


William Wegman. Zegt die naam u iets? Aanvankelijk prof schilderkunst aan enkele Amerikaanse universiteiten beleefde hij zijn AHA-moment toen zijn Weimaraner 'Man Ray' voor de lens verscheen. Een lange en vruchtbare samenwerking was geboren, en 'Man Ray' zelf (de hond, niet die andere fotograaf...) werd een begrip in de kunstwereld, wegens z'n verscheurend triestige gelaatsuitdrukking. Wegman maakte talloze foto's en video's met deze hond.

In 1981 stierf Man Ray en het was pas in 1986 dat Wegman een nieuwe hond kocht, Fay Ray. Een nieuwe samenwerking was geboren en met deze hond werkte Wegman enkel met de Polaroid 20 x 24 camera.

Toen Fay pups kreeg en de familie steeds groter werd, had Wegman een ruime keuze aan karakters om bijvoorbeeld ook prachtige kinderboeken te maken.

Wegman (1943, Massachusetts) maakt nog steeds foto’s van zijn Weimaraners en je kan zijn werk nu in Amsterdam gaan bekijken. In de serie 'New York' poseren de honden bij gekleurde plexiglazen panelen, wat resulteert in kleurrijke foto’s met een scherpe vlakverdeling.

Deze serie is tot 4 april te zien in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam, van donderdag tot en met zaterdag van 12 tot 18 uur.
(via kunst.blog.nl)

Meer over William Wegman hier.

1 opmerking:

 1. Wat jammer dat ik veel te laat lees dat er in amsterdam een expositie van deze bijzondere fotograaf was.
  Kunt u mij vertellen waar wij eventueel in Nederland nog foto's kunnen bekijken??
  Wij hebben een prachtige weimeraner en genieten heel erg van haar.
  Wil mijn man als verassing een bezoek laten brengen aan een eventuele expositie.
  Groet
  Petra van Dam

  BeantwoordenVerwijderen