maandag 2 maart 2009

Hond speurt naar kwikzilver in scholen


Op dit ogenblik is Clancy de enige hond in de Verenigde Staten die erop getraind is om kwikzilver te detecteren, zo lezen we in Science Daily. De hond wordt dan ook gretig ingezet door Carol Hubbard, van de Minnesota Pollution Control Agency. “Hij is gewoon sneller en goedkoper dan een laboratoriumanalyse”, zegt Carol. Op de foto: Clancy heeft geleerd om te gaan zitten wannee ze kwik gevonden heeft.

De hond wordt vooral ingezet in scholen, bijvoorbeeld in de fysicaklas, waar leerlingen al eens (met opzet?) een thermometer laten vallen. Geen nood, de hond kan net die hoeveelheid al ruiken: een halve gram kwik.

Het is gekend dat honden veel beter kunnen ruiken dan mensen, 44 keer beter, en Clancy bewijst dat hier met glans. In de voorbije vijf jaar heeft ze in verschillende scholen al 750 kilo aan kwik gevonden! Ze werd gekozen voor het opleidingsprogramma omdat ze zo goed reageerde op een tennisbal, wat betekent dat de hond hard zou werken voor een beloning. Zowel begeleider Carol Hubbard als Clancy laten wel elke zes maanden hun bloed testen op kwiksporen. Negatief tot dusver.

Honden worden al geruime tijd ingezet om drugs of explosieven op te sporen, maar nu gebruikt de plaatselijke milieubescherming in Minnesota (MPCA) dus honden om scholen en gebouwen te controleren op kwik. Het MPCA schat dat er in elk schoolgebouw wel 2 kilo kwik verborgen zit. De nationale milieubescherming onderzoekt ondertussen hoe honden kunnen leren zoeken naar luchtvervuilers zoals giftige stoffen, illegale pesticiden en benzinedampen uit besmet grondwater.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten