vrijdag 6 maart 2009

Hond in de klas helpt tegen hakkelen


De therapiehonden van Karen Mulders komen nu al bijna een jaar wekelijks naar een school in Vroomshoop en je merkt echt vooruitgang bij het lezen, vertelt Mulders. Haar zogenaamde 'therapiehonden' worden ingezet om leerlingen te helpen bij lees- en concentratieproblemen.

Sommige leerlingen hakkelen wanneer ze voorlezen. Maar met de hond erbij gaat het ineens een stuk vloeiender. Niet alleen het lezen wordt beter, leerlingen krijgen ook meer zelfvertrouwen. Sommige leerlingen durfden eerst niet hardop te praten of voor te lezen, maar na een aantal sessies met de hond, durven ze dat wel.

In de klas is er een juf of een meester die corrigeert wanneer er iets fout gaat. Een hond doet dat niet. En dat is volgens Mulders de kracht van het project. "Een hond oordeelt niet over een kind."

"Ik leg de leerlingen van tevoren goed uit hoe ze met de honden moeten omgaan, waar je ze mag aaien," vertelt Mulders. "Ook houd ik de honden steeds in de gaten. Het is niet zo dat ik de leerlingen met ze alleen laat." Veel mensen zijn volgens de hondentrainster nog sceptisch over het project. "Je moet het een keer gezien hebben om het te begrijpen. Ik hoop dat in de toekomst meer scholen de stap maken om therapiehonden in te zetten. Het is niet dé oplossing voor leesproblemen, maar alle kleine beetjes helpen."
(via De Stentor)
(UPDATE)
Op de site van de BBC lezen we vandaag (01-05-09) dat honden voor het eerst ook in Wales worden ingezet in de bibliotheek of op school om de kinderen tijdens het voorlezen meer zelfvertrouwen te geven. Er bestaat ook een website met leuke filmpjes over voorlezen aan honden in de bibliotheek: http://www.librarydogs.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten