zondag 29 maart 2009

Honden die kinderen bijten: het is altijd 'de eerste keer'


Naar aanleiding van het bijtincident in Willebroek vorige week, waar een baby zwaar werd toegetakeld en - een ongeluk komt nooit alleen - een gelijkaardig geval dit weekend in Frankrijk, wel met fatale afloop, een interessant onderzoek (via: Sciencedaily) over honden die kinderen bijten.

In Willebroek had de hond blijkbaar al eerder gebeten (zie Het Nieuwsblad), maar in de praktijk, zo blijkt uit het onderzoek, is het meestal 'de eerste keer'... De op het eerste gezicht wat vreemde titel is dan ook 'Dogs That Bite Children Have Often Not Bitten Kids Before', vrij vertaald 'Honden die kinderen bijten, hadden dat nog niet eerder gedaan'. (Mijn bedenking: honden die kinderen bijten, krijgen meestal geen tweede kans...)

Wat eigenlijk hetzelfde is als wat Jean Donaldson zegt in haar boek 'The Culture Clash': "Het is verraderlijk dat bijna elke eigenaar van een hond die heeft gebeten, meestal 'zonder reden', dacht een 'brave' hond te hebben, tot op de dag of zelfs de minuut voordat diezelfde hond voor de eerste keer uithaalde."

Donaldson stelt het duidelijk: er zijn geen brave honden die niet bijten en minder brave honden die het wel doen. Bijten is natuurlijk gedrag, elke hond doet het, of elke hond kan het doen, afhankelijk van de omstandigheden.

In het onderzoek, verschenen in het British Medical Journal, lezen we dat honden die kinderen bijten onderliggende gedrags- of medische problemen vertoonden. Het onderzoeksteam analyseerde de omstandigheden van 111 bijtincidenten en de analyse toonde enkele duidelijke gedragspatronen, niet echt toe te wijzen aan een bepaald ras.

Jonge kinderen lopen veel meer kans om gebeten te worden wanneer honden denken hun eten of bezittingen (speelgoed) te moeten verdedigen. Oudere kinderen worden vooral geconfronteerd met honden die hun territorium verdedigen.

Kinderen die met de hond vertrouwd zijn, hebben meer kans om gebeten te worden omdat hij zijn eten beschermt, kinderen die niet vertrouwd zijn, worden meer gebeten omdat de hond zijn domein beschermt.
Over het algemeen wijst gedragsanalyse uit dat honden het meest agressie tonen om hun bezittingen of territorium te verdedigen.

Drievierden van de honden toonden ook onrust wanneer ze, in afwezigheid van het baasje, werden blootgesteld aan lawaai, zoals onweer of vuurwerk. Honden die duidelijk bang zijn, tonen een neiging tot bijten wanneer ze bedreigd worden. Wanneer jonge kinderen luidruchtig zijn en onverwachte bewegingen maken, kan dit een reeds verontruste hond bang maken en doen bijten.

Na onderzoek bleek ook dat de helft (!) van de honden die beten medische problemen hadden, meestal in verband met botten en huid. Ook oogproblemen, lever- en nierziekten, hormonale storingen en infecties kwamen voor. In dat geval, zeggen de onderzoekers, zou de pijn mee kunnen geleid hebben tot het agressieve gedrag.

Eén op vijf honden had nog nooit gebeten, tweederden had nog nooit een kind gebeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten