maandag 23 maart 2009

Recept voor bijtwonden: kinderen, honden en warm weer


Kinderen die op een mooie lentedag in het park spelen waar ook honden loslopen... wees voorzichtig. Het is misschien een wat geforceerde samenvatting, maar het is wel de uitkomst van een onderzoek naar bijtincidenten bij kinderen door de universiteit van Buffalo (USA).

De resultaten tonen dat kinderen vooral gebeten worden in het hoofd en de nek en dat er een verband is tussen het aantal incidenten en de stijgende temperatuur.

"Een hond is de beste vriend van de mens, maar kan een nachtmerrie worden voor een kind", zegt onderzoeker Philomena M. Behar. Kleine kinderen begrijpen immers niet altijd dat ze moeten afstand houden. Voor honden lijken ze soms op prooien, zeker als ze spelen, en kinderen kunnen niet vluchten of zich verdedigen."

Het onderzoek verschijnt in een magazine over hoofd en nekchirurgie en haalt de gegevens uit 84 gevallen van kinderen tot 19 jaar die door een hond gebeten werden, tussen 1999 en 2007.

De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers was zes jaar. Een derde van de beten was in de kaak, 21 procent in de lippen, 8 procent in neus en oren. 64 Procent had meer dan één wonde in het aangezicht, 40 procent moest onder volledige verdoving geopereerd worden.

Het aantal hondenbeten steeg samen met de temperatuur en - misschien nog het opvallendst - de gezinshond was in ruim een kwart van de gevallen de dader.

Pitbullterriers werden het meest herkend of aangegeven als dader, maar in veel gevallen was het ras ook niet gekend of opgetekend.

De onderzoekers besluiten dat het bij bijtincidenten even belangrijk is om precieze informatie te verzamelen over de omstandigheden, met andere woorden of de kinderen ook onder toezicht stonden en wat precies het gedrag van de hond kan uitgelokt hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten