donderdag 30 april 2009
Wetenschappers klonen fluoriserende hond
woensdag 29 april 2009
Op zoek naar de unieke geur (van terroristen)
DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) werd in 1958 in allerijl opgericht, als reactie op de Spoetnikcrisis (de onverwachte lancering van een Russische satelliet) en startte in 1968 met de ontwikkeling van het ARPANET, de voorloper van het latere internet. Na de Koude Oorlog ging het zich meer richten op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.
Het Amerikaans leger laat nu door DARPA onderzoeken of terroristen te identificeren zijn aan de hand van hun geur. De menselijke geur is namelijk zo uniek, dat dit middel wel eens beter zou kunnen zijn dan retina-scans en vingerafdrukken. En als het gaat om geur herkennen, kom je uiteraard bij honden uit.
Het project, Unique Signature Detection genaamd, zou zelfs meer voordelen kunnen bieden dan een retina-scan. In tegenstelling tot onze oogleden, hebben we onze geur niet onder controle. Zelfs nadat hij de plaats van een misdrijf heeft verlaten, kan de geur van een terrorist over grote afstand verspreid raken en nog een tijd blijven hangen.
De wetenschap op dit terrein is nog groeiende, maar het is uiteraard al afdoende bewezen dat geurdetectie werkt. Ontelbare dieren gebruiken geur om voedsel te zoeken, territorium af te bakenen en iemand te herkennen. Daar worden niet alleen honden op getraind: ook wespen zoeken naar drugs, bommen en lijken.
Hoe we ruiken wordt bepaald door genen die we vinden in cellen die belangrijk zijn voor ons immuunsysteem. Die genen bepalen onze persoonlijke code en de mate waarin we verschillen van geur met anderen. Wat de wetenschappers nog niet weten, is hoe de verschillen in genen resulteren in de verschillende geuren. Ook niet onbelangrijk maar nog onontgonnen terrein, is de mate waarin factoren zoals dieet, gezondheid en zelfs shampookeuze onze ‘natuurlijke’ geur kan veranderen. Honden en andere dieren zouden zich echter door hun gesofisticeerde reukorgaan niet laten afleiden door deze externe, veranderlijke factoren.
Dit militair onderzoeksprogramma kan zelfs nuttig zijn voor gewone burgers. Als ons immuunsysteem een uniek geurpatroon aanmaakt, kan dit proces ook omgedraaid worden: via geur kan dan een specifiek immuunsysteem opgespoord worden. Bij orgaantransplantatie moeten donor en ontvanger immers een vrij gelijkend immuunsysteem hebben. Bovendien, indien specifieke ziektes een persoonlijke geur kunnen veranderen, zou je geurdetectie kunnen inzetten om vroege diagnoses te stellen.
maandag 27 april 2009
"Weet Obama's hond dat hij speciaal is?"
(via The New York Times)
donderdag 23 april 2009
‘Welcome to Pet Airways. Fasten seatbelts, please’
Anyway, in Florida heeft het koppel Dan Wiesel and Alysa Binder het idee opgevat om binnenlandse vluchten enkel voor huisdieren te organiseren. U leest het goed: pets only. De naam van de maatschappij: Pet Airways.
Het koppel kreeg het idee toen ze zelf met hun hond op reis gingen. “De meeste huisdieren belanden in de bagageruimte en worden daar ook als louter bagage behandeld. Dit kan voor sommige dieren een zeer angstige ervaring zijn, waar ze emotionele of lichamelijke schade kunnen door oplopen, of zelfs sterven. Diereneigenaars willen dit uiteraard niet, maar ze hebben soms geen keus”, aldus Dan Wiesel.
De eerste vlucht is gepland op 14 juli en zal vijf Amerikaanse steden aandoen: New York, Washington DC, Chicago, Denver en Los Angeles. De eigenaars brengen hun dier naar de luchthaven en verzamelen in de Pet Lounge. Daar wordt nog een kleine plaspauze georganiseerd, vooraleer ze de lucht ingaan. Tijdens de vlucht is er een assistent aan boord.
Dierenbeul (12) betrapt op video
In Engeland is grote opschudding ontstaan over een video waarop een 12-jarig meisje een kwartier lang een hond mishandelt tijdens het uitlaten. Op de beelden is te zien hoe de scholiere de spaniel Jasper lange tijd slaat en schokt. Ze gaat ook nog met een voet op zijn staart staan terwijl ze met haar andere voet blijft schoppen.
Het 60-jarige baasje van Jasper kreeg tranen in zijn ogen toen hij het gruwelijke filmpje zag. Ray Green is slecht ter been en had zijn trouwe viervoeter meergegeven aan de dochter van een vriend om uit te laten.
Ook de familie van het meisje is in shock. Haar ouders dachten dat ze een dierenliefhebster was. "We wilden zelfs een puppy voor haar kopen. Maar dat gaat uiteraard niet door", aldus haar vader. "We zullen haar hard straffen".
De beelden werden gemaakt door een buurman. Hij woont naast het uitlaatveldje en had al vaker gezien dat de Britse scholiere niet al te vriendelijk voor dieren was. "Als bewijs heb ik daarom alles gefilmd. Ze zou eigenlijk tien jaar achter de tralies moeten. Je moet er niet aan denken dat ze over een paar jaar op een baby gaat passen", aldus de man.
Klik hier voor de beelden.
(via: De Telegraaf)
maandag 20 april 2009
Expo: 'Blaffend erfgoed. De hond als archiefbeest'
In het provinciehuis Tolhuis in Brugge loopt vanaf 26 april 'Blaffend erfgoed'. Schrijver Jan Desmet ('Van de liefde, van de hond') dook in zijn rijke archieven en toont een schat aan oude foto’s, documenten en voorwerpen over mens en hond in de tijd van toen.
De hond als familiebeest, kameraad, werkdier, speelvogel, gevaar, waker, held, soldaat, modieus statussymbool of zorgenkind van de eerste dierenbeschermers. Maar ook en vooral de mens als hondenvriend en hondengebruiker in al zijn oude glorie.
De tentoonstelling laat zien dat het de moeite loont om getuigenissen over het verbond tussen mens en hond als cultureel erfgoed te bewaren. Oude foto’s, affiches, prenten, catalogi of boeken omtrent de hond vertellen immers vaak meer over de mens dan over het dier in kwestie.
zondag 19 april 2009
Hachiko wachtte 11 jaar lang op baasje
Hachiko leefde van 1923 tot 1935 en is in Japan gekend als 忠犬 ハチ公 (chūken hachikō, letterlijk 'trouwe hond Hachikō'). Hachiko’s baas was Hidesamuro Ueno, een professor landbouw aan de universiteit van Tokio. Wanneer Ueno naar zijn werk vertrok, namen ze afscheid aan de voordeur. ’s Avonds ging Hachiko zelf naar het dichtstbijgelegen treinstation en wachtte hem daar op. Dat deed Hachiko elke dag.
(via: digitaljournal)
woensdag 15 april 2009
Russische week (3): de ‘topdogs’ van Medvedev en Poetin
Eerste sterk verhaal: tijdens de Eurasia hondenshow in Moskou, een wedstrijd met 12.000 deelnemers, zijn de honden van president Medvedev alledrie in de prijzen gevallen: zijn twee Engelse setters, Joly and Daniel, wonnen de eerste plaats in hun klasse, zijn golden retriever Aldu won een tweede plaats.
Favoritisme? In elk geval mag de jury zich gelukkig prijzen dat Vladimir Poetins honden niet meededen...
dinsdag 14 april 2009
Russische week (2): honden in de ruimte
Tussen 1957 en 1966 werden in totaal 13 honden door de Russen de ruimte ingestuurd. De meesten kwamen ongedeerd terug. Laika was echter de enige van wie de Russische wetenschappers vooraf wisten dat ze niet levend zou terugkomen. Tijdens de ruimtewedloop was er immers geen tijd om een capsule te bouwen die een terugkeer door de dampkring zou aankunnen zonder op te branden. De aankondiging na de lancering dat Laika maar voor 10 dagen zuurstof bijhad en dat Sputnik 2 niet zou terugkeren, zorgde toen voor algemene verontwaardiging.
Laika kreeg vorig jaar een standbeeld in Moskou (foto).
http://www.spacetoday.org/Astronauts/Animals/Dogs.html
http://dogsinthenews.com/issues/0211/articles/021103a.htm
http://englishrussia.com/?p=711 (met veel authentieke foto’s)
maandag 13 april 2009
Russische week (1): Moskouse zwerfhonden nemen de metro
De stad Moskou is sinds het einde van het Soviettijdperk snel aan het veranderen. De zwerfhonden waren toen verboden en werden afgemaakt. Nu zijn ze een onderdeel van het stadsbeeld, liggen ze te slapen op straat, komen om voedsel bedelen of zwerven zomaar wat rond.
Vroeger leefden de honden in de vervallen buitenwijken, in leegstaande fabrieken en hielden ze afstand van de mens. Ze overleefden op afval. Doordat die buitenwijken nu ingenomen worden door shopping-centra en andere menselijke activiteit, trekken de honden de binnenstad in om aan voedsel te geraken.
De tactiek van sommige honden is dan gewoon aan een drukke straat liggen wachten, want daar krijgen ze dagelijks voedsel toegestopt, zoveel zelfs dat ze kieskeurig worden. Andere honden ontwikkelden een echte overvaltechniek: ze sluipen tot vlakbij iemand die bijvoorbeeld net een hamburger uit het vuistje aan het eten is en blaffen dan onverwachts. Wie door het schrikken zijn hapje laat vallen, is het kwijt aan de honden.
Videoreportage Wall Street Journal over ‘Moscow stray dogs’
Foto’s en filmpjes op http://englishrussia.com/?p=2462
woensdag 8 april 2009
Stop de hondenterreur: gevaarlijke rassen verbieden? (2)
In Engeland, toch een ‘dog lovers’ country bepaalt de ‘Dangerous Dog Act’ sinds 1991 dat sommige rassen - de pitbull, de Japanse tosa inu, de dogo argentino en de fila brasileiro - op termijn moeten verdwijnen, wat betekent dat ze gesteriliseerd, geregistreerd en gemuilkorfd moeten worden…
Liefhebbers van deze zogeheten ‘gevaarlijke rassen’ zijn meestal tegenstanders van zo’n verbod. Ze vinden het discriminerend om te beweren dat enkel deze rassen gevaarlijk zijn. Daar hebben ze nog gelijk in ook: elke hond kan gevaarlijk zijn. Ik ken hondeneigenaars die hun wil niet kunnen opdringen aan een schoothondje en gebeten worden wanneer ze het toch proberen.
Dat neemt niet weg dat vecht- en waakhonden veel schade kunnen aanrichten, omdat ze agressiever van aard zijn. Omdat het erin gefokt is. Het is geen toeval dat precies honden zoals pitbulls en American staffordshireterriërs deelnemen aan (illegale) hondengevechten: ze geven nooit op en hebben een heel hoge pijndrempel...
Heel zeker, deze honden kunnen ook lieve huishonden zijn. Spijtig genoeg is de kans heel groot dat ze terechtkomen bij een baas die het niet goed, of helemaal niet aanpakt, wat het risico op incidenten vergroot. Wanneer het dan fout loopt, loopt het meteen goed fout.
Daarom wil ik ervoor pleiten om de ‘gevaarlijke rassen’ niet aan eender wie te verkopen. We hadden het al over een ‘hondenrijbewijs’, bij de ‘gevaarlijke’ hondenrassen mag de norm nog iets strenger zijn en is een vergunning op zijn plaats. Net zoals bij jachtwapens, inderdaad.
Stop de hondenterreur: naar een hondendiploma? (1)
In De Standaard van vandaag 8 april heeft Isabel Albers de moed en het inzicht om een deftig artikel te wijden aan 'de plaats van de hond in de samenleving', naar aanleiding van de bijtincidenten die de voorbije weken plaatsvonden. Ze vraagt zich af wanneer iemand de terreur van de niet zo familievriendelijke 'canis familiaris' stopt...
Terechte vraag, alhoewel, moet dat niet eerder zijn: wanneer stopt iemand de 'terreur van de onverantwoordelijke, onwetende hondenbaas?' Onderstaand fragment komt uit het boek dat hondsdol schreef (zie hiernaast), waarin de kwestie van het 'hondendiploma' en 'gevaarlijke rassen' niet uit de weg wordt gegaan:
Fragment uit 'Hond zkt. Baas':
Een op vier gezinnen in Vlaanderen heeft een hond en het wordt steeds drukker op de hondensnelweg: we lopen elkaar flink voor de voeten op straat, in de winkel, op het strand. Eén van de typische oefeningen in de hondenschool is alle cursisten leren met de hond door elkaar wandelen, terwijl ze ervoor zorgen dat de hond mooi dicht blijft, niet uitvalt naar ander honden. Ook voor geoefende hondenbezitters vraagt deze oefening voldoende concentratie om de hond te lezen, zijn gedrag in te schatten en (via ervaring) te voorspellen. Je leert de kritische afstand kennen. Daar hebben de meeste mensen met hun hondje in de drukke winkelstraat geen kaas van gegeten, noch op geoefend…
Daarom ben ik er voorstander van om honden én hun baasjes tegen zichzelf te beschermen. De screening van hondeneigenaars moet verder gaan dan een kaartje opsturen naar de Belgische registratiedienst. Ik pleit voor een hondendiploma. Het leerparcours zou er zo kunnen uitzien:
- je volgt les bij een erkende lesgever die je klaarstoomt voor het examen (zoals in een rijschool)
- wie slaagt kan een hond kopen (via een ‘hondenbemiddelaar’: welk ras past bij jou?)
- na aankoop volg je met je hond lessen bij een erkende lesgever
- je slaagt in een praktische proef
- wie niet slaagt, krijgt een herkansing
- wie opnieuw faalt, moet zijn hond afstaan
- de hond gaat naar het asiel en wordt ‘herplaatst’ (via de hondenbemiddelaar) bij een geschikt gezin.
Het lijkt drastisch, maar bovenstaande procedure kan veel leed voorkomen: zorg dat toekomstige hondenbazen al enige voorkennis hebben en laat ze dat dan bewijzen met hun eigen hond. Wie in bovenstaand scenario uiteindelijk zijn hond moet afstaan, was vooraf verwittigd. De hond zal in elk geval beter af zijn met een gemotiveerde en geschiktere baas.
dinsdag 7 april 2009
Robothond geeft anti-druglessen op lagere scholen
De robothond had veel bekijks toen hij dinsdag werd voorgesteld in het politiekantoor van Muscogee County. Begeleider Ezekiel Byrd vertelt dat de robothond er voor zorgt dat de kinderen aandachtig zijn en het saaie leselement even vergeten. “Deze les vergeten ze nooit meer, het is informatie en entertainment tegelijk”, aldus Byrd.
maandag 6 april 2009
Vermiste hond zat 4 maanden op eiland
Sophie mocht samen met haar baasjes in november mee op een boottrip in het noordoosten van Queensland. Ze viel echter van het schip en verdween in de woeste golven.
Haar eigenaars gingen ervan uit dat Sophie was verdronken, maar tot hun stomme verbazing bleek deze week dat de hond naar een eiland enkele kilometers verderop was gezwommen.
Jagers hadden het dier gevonden en dachten dat het om een wilde hond ging. Toen vrienden hiervan hoorden en suggereerden dat het misschien om Sophie ging, zocht het stel contact met de jagers. Al snel bleek het inderdaad te gaan om hun trouwe viervoeter. Ze had zich al die tijd in leven gehouden door te jagen op jonge dieren.