zondag 19 april 2009

Hachiko wachtte 11 jaar lang op baasje


Hachiko, een Japanse Akita, wachtte 11 jaar lang tot zijn baas zou terugkeren van zijn werk. De hond kreeg er een standbeeld voor en wordt in Japan tot vandaag geëerd als hét symbool van de trouwe hond.

Hachiko leefde van 1923 tot 1935 en is in Japan gekend als 忠犬 ハチ公 (chūken hachikō, letterlijk 'trouwe hond Hachikō'). Hachiko’s baas was Hidesamuro Ueno, een professor landbouw aan de universiteit van Tokio. Wanneer Ueno naar zijn werk vertrok, namen ze afscheid aan de voordeur. ’s Avonds ging Hachiko zelf naar het dichtstbijgelegen treinstation en wachtte hem daar op. Dat deed Hachiko elke dag.

Wanneer zijn baasje een jaar later echter stierf, hield de hond deze routine aan en bleef in het treinstation wachten op zijn baas, 11 jaar lang. Pendelaars en bedienden dachten dat de hond op iets anders wachtte of gewoon een beetje rondzwierf. Toen ze beseften dat hij op zijn overleden baas wachtte, kregen ze medelijden en gaven hem regelmatig eten en drinken.

Sceptici zeiden dat de hond terugkwam, omdat hij eten kreeg. Anderen merkten op dat de hond enkel ’s avonds kwam, wanneer de trein in het station verwacht werd.

Een van de leerlingen van professor Ueno stelde in de loop der jaren vast dat de hond bleef komen, enkel op het tijdstip van de avondtrein en publiceerde hierover in de krant, waarna de hond nationale bekendheid kreeg.

Hachiko kreeg een standbeeld in het treinstation Shibuya en de hond zelf was aanwezig tijdens de inhuldiging. Na de tweede wereldoorlog was het standbeeld wel beschadigd, maar het werd heropgericht door de zoon van de artiest die het destijds maakte. Het is vandaag nog altijd een populaire ontmoetingsplaats in Japan.

In België kennen we de organisatie HACHIKO, een door het ministerie erkende organisatie die gehandicapten helpt door voor hen hulphonden op te leiden.
(via: digitaljournal)
UPDATE: het verhaal van Hachiko is nu ook verfilmd door een Westers regisseur. Hachiko: A Dog’s Story is een film van Lasse Hallström en is een remake is van het Japanse Hachiko monogatari. Met o.a Richard Gere, Joan Allen en Forest als de hond Hachiko. Vanaf 1 oktober in de zaal.

1 opmerking:

  1. er is ook een film van en die zo mooi hoe de liefde van een hond zo groot kan zijn te mooi :)

    BeantwoordenVerwijderen