maandag 13 april 2009

Russische week (1): Moskouse zwerfhonden nemen de metro


In en rond Moskou leven zowat 26.000 zwerfhonden, die zich verbazend goed aanpassen aan hun omgeving. Wie in Moskou de metro neemt, ziet de honden rustig tussen de pendelaars lopen, geduldig wachtend op de openglijdende deuren van een trein.

De stad Moskou is sinds het einde van het Soviettijdperk snel aan het veranderen. De zwerfhonden waren toen verboden en werden afgemaakt. Nu zijn ze een onderdeel van het stadsbeeld, liggen ze te slapen op straat, komen om voedsel bedelen of zwerven zomaar wat rond.
De zwerfhonden in Moskou hebben geleerd de aanwezige ruimte in een stad te delen met mensen. Dat maakt hen interessant voor zoölogen die hun gedrag bestuderen. Onder hen Alexei Vereshchagin: “Met de voortdurende groei van het verkeer, hebben zwerfhonden geleerd om samen met de voetgangers over te steken. Je kan ze zelfs op momenten zien wachten tot het groen wordt (honden zijn kleurenblind, onderzoekers denken dat ze de ‘stap’-afbeelding herkennen)”.

Vroeger leefden de honden in de vervallen buitenwijken, in leegstaande fabrieken en hielden ze afstand van de mens. Ze overleefden op afval. Doordat die buitenwijken nu ingenomen worden door shopping-centra en andere menselijke activiteit, trekken de honden de binnenstad in om aan voedsel te geraken.

De tactiek van sommige honden is dan gewoon aan een drukke straat liggen wachten, want daar krijgen ze dagelijks voedsel toegestopt, zoveel zelfs dat ze kieskeurig worden. Andere honden ontwikkelden een echte overvaltechniek: ze sluipen tot vlakbij iemand die bijvoorbeeld net een hamburger uit het vuistje aan het eten is en blaffen dan onverwachts. Wie door het schrikken zijn hapje laat vallen, is het kwijt aan de honden.
Videoreportage Wall Street Journal over ‘Moscow stray dogs’
http://www.metrodog.ru./ (enkel Russische teksten)
Foto’s en filmpjes op http://englishrussia.com/?p=2462
(morgen: Russische honden in de ruimte)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten