maandag 20 april 2009

Expo: 'Blaffend erfgoed. De hond als archiefbeest'


In het provinciehuis Tolhuis in Brugge loopt vanaf 26 april 'Blaffend erfgoed'. Schrijver Jan Desmet ('Van de liefde, van de hond') dook in zijn rijke archieven en toont een schat aan oude foto’s, documenten en voorwerpen over mens en hond in de tijd van toen.

De hond als familiebeest, kameraad, werkdier, speelvogel, gevaar, waker, held, soldaat, modieus statussymbool of zorgenkind van de eerste dierenbeschermers. Maar ook en vooral de mens als hondenvriend en hondengebruiker in al zijn oude glorie.

De tentoonstelling laat zien dat het de moeite loont om getuigenissen over het verbond tussen mens en hond als cultureel erfgoed te bewaren. Oude foto’s, affiches, prenten, catalogi of boeken omtrent de hond vertellen immers vaak meer over de mens dan over het dier in kwestie.

Deze tentoonstelling (gratis toegang) opent nu zondag 26 april 2009 – tijdens Erfgoeddag – en loopt tot en met zondag 31 mei 2009. Het is een samenwerking tussen de Provinciale Bibliotheek & Documentatiecentrum West-Vlaanderen en Mendop vzw (Mens & Dier op papier), het archief en documentatiecentrum over mensen en hun relaties met dieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten