donderdag 26 februari 2009

And the First Dog is... (2)


De Obama's hebben eindelijk beslist welke hond hun First Dog zal worden. Volgens Michelle Obama zal het een Portugese waterhond worden, zo meldt BBC.

In zijn overwinningstoespraak beloofde president Barack Obama zijn dochters een puppy als ze naar het Witte Huis verhuisden. Meteen begon Amerika te speculeren over welk ras de Obama's moesten nemen (zie ook een eerder bericht op hondsdol).

Het was echter niet zo eenvoudig om de juiste hond te kiezen. De 10-jarige Malia lijdt immers aan allergieën en dus kwam niet elk ras in aanmerking. First Lady Michelle Obama heeft haar keuze volgens het Amerikaanse blad People intussen wel gemaakt. Het moet een Portugese waterhond worden.

Oudste gebruiker (81) van geleidehonden gehuldigd


Al 60 jaar doet Koop Drenth (81, rechts op de foto) uit Oud-Beijerland (NL) een beroep op de dagelijkse hulp van een geleidehond. Hij is daarmee de oudste en langstlopende geleidehondgebruiker in Nederland die nog actief is. KNGF Geleidehonden gaf hem zijn eerste geleidehond op 18 februari 1949.
De volledige blinde heer Drenth staat bij de geleidehondenschool bekend als een cliënt die zijn honden tot in de puntjes verzorgd en altijd een nauwe band met zijn hond heeft. Zijn huidige geleidehond, de gele labrador Vikos, is inmiddels ook alweer ruim 8 jaar zijn trouwe metgezel.
Koop had zes geleidehonden in 60 jaar en kan zich een leven zonder honden niet meer voorstellen. Ze zijn alles voor hem. De geleidehonden hebben er altijd voor gezorgd dat hij aan het dagelijkse leven kon meedoen. Normale dingen als wandelen, boodschappen doen en een bakje patat eten in de snackbar: Koop doet en deed alles met zijn honden. Bessie, Beer, Jona, Lexa, Jerry en Vikos werden dan ook kameraden voor het leven.
Koop Drenth werd vandaag, op de dag van zijn 60-jarige geleidehondenjubileum, feestelijk verrast en in het zonnetje gezet door KNGF Geleidehonden. Nadien werd teruggeblikt op 60 hondenjaren vol mooie, bijzondere, grappige en ontroerende momenten.

dinsdag 24 februari 2009

Man reist met 'hondenslee' door Nederland


Jâcquvi Alkârech (53) is bezig met een tocht van 1200 kilometer door Nederland, die hij binnen zeven weken denkt af te ronden. Zijn zes honden trekt hij ’s middags sokken aan, om te veel slijtage aan de zolen te voorkomen.

Jâcquvi werkte vroeger in de zorgsector, maar werd toen aan de longen geopereerd omdat bij hem longkanker vermoed werd. „Dat bleek niet het geval, maar na mijn operatie miste ik niet alleen een stuk van mijn longen maar waren ook vijf ruggewervels verdraaid.”
Behalve om voor zichzelf grenzen te verleggen is er nog een reden waarom Alkârech de tocht maakt. „Na de Praagse Lente zijn mijn broer en ik in 1969, toen ik veertien jaar was, over de grens naar Oostenrijk gevlucht. Mijn broer is daarbij doodgeschoten. Voor mij is dit ook een tocht om te pleiten voor verdraagzaamheid en vrede.”
(via De Gelderlander) bekijk het filmpje hier.

maandag 23 februari 2009

Hondsdolheid op Bali: 112 honden afgemaakt


Op het Indonesische vakantie-eiland Bali zijn na verschillende gevallen van hondsdolheid 30 zwerfhonden afgemaakt. Daarmee steeg het aantal gedode dieren sinds het begin van de actie op 9 februari naar 112 honden, deelt de landbouwdienst in de hoofdstad Denpasar mee.

Volgens Landbouw is sinds september een persoon met zekerheid aan hondsdolheid gestorven; bij vijf andere sterfgevallen vermoeden de autoriteiten eveneens hondsdolheid als doodsoorzaak. Landen als de Verenigde Staten, Australië en Groot-Brittannië hebben al een reiswaarschuwing afgekondigd voor Bali.

Dierenbeschermingsorganisaties als de Yudistrira-Stichting hebben kritiek op de manier waarop de honden worden afgemaakt. Hondenvangers maken gebruik van gifpijlen of vergiftigd voedsel. "We willen dat methodes worden gebruikt die de dieren geen leed bezorgen", zei Wayan Mudiarta. De directeur van de landbouwdienst, Ida Bagus Alit, ontkende de beschuldigingen van wreedheden. "We doden slechts honden die zijn blootgesteld of rondzwerven en de toeristen en inwoners bedreigen".

Op Bali zijn er naar schatting 230.000 honden. Slechts een derde ervan zijn huisdieren. Sedert september werden daarvan 37.000 honden ingeënt. Het eiland was tot vorig jaar tien jaar lang gespaard gebleven van de hondsdolheid. Minstens 534 mensen werden dit jaar officieel al door honden gebeten. De autoriteiten vrezen voor een ramp op het eiland, dat van het toerisme leeft.

zondag 22 februari 2009

Hond gekloond om kanker bij mensen te ruiken


Wetenschappers denken dat honden kankercellen kunnen ruiken. Hierdoor zou bij mensen in een vroeg stadium kanker kunnen gedetecteerd worden uit bijvoorbeeld de adem of uit urinestalen.
Een zwarte labrador retriever met extra scherpe neus is in Korea gekloond. Het Japans bedrijf dat hiertoe opdracht gaf, wil zo het onderzoek van en met dergelijke honden promoten. De puppies van de labrador retriever zijn te koop voor 300.000 euro. Ze moesten gekloond worden omdat de moeder, een speciaal op kankercellen getrainde hond, door een ziekte niet meer in staat was zelf puppies te baren.
Kankercellen zouden een speciale geur verspreiden die niet aanwezig is in gezonde cellen. Honden zouden die geur theoretisch gezien moeten kunnen opsnuiven en zo een heel vroeg signaal van kanker geven. Ondermeer long-, borst- en prostaatkanker zouden op deze manier ontdekt kunnen worden.

In een Engelse krant staat in dit verband een verhaal van een 64-vrouw uit Rugby (UK) die er heilig van overtuigd is dat haar hond haar leven gered heeft (foto). Gealarmeerd doordat de hond steeds aan haar adem rook en tegen haar borst duwde, liet ze zich onderzoeken. Eerst werd niks gevonden, maar toen de vrouw aandrong, werd een biopsie verricht én een kwaardaardige tumor gevonden.

Na een geslaagde operatie en chemo is de vrouw opnieuw thuis. Het gedrag van de hond - een collie - is nu naar eigen zeggen opnieuw normaal. Je leest het volledige verhaal in de Daily Mirror.

Hondenkwekers op zoek naar graatmagere dieren


Volgende maand kunnen hondenliefhebbers en televisiekijkers zich weer vergapen aan de prachtige exemplaren die op de hondententoonstelling Crufts in Londen te zien zijn. Maar voor het tweede achtereenvolgende jaar hangt er een schaduw over deze show.

In 2008 nam de Britse dierenbescherming openlijk afstand van het gebeuren, uit protest tegen de neiging om bepaalde eigenschappen van een hondenras via een kweekproces extra te onderstrepen (zoals de kaaklijn van een bulldog), waardoor rashonden steeds vaker kampen met genetische aandoeningen. Het programma dat de BBC daarover maakte, kon je vorige week op Eén zien (en hier: op myspace). Want met die kunstmatige ingrepen vielen prijzen te winnen, en prijzen betekenen voor de kweker dat de kassa luider gaat rinkelen.

Dit jaar is er rumoer naar aanleiding van beschuldigingen dat graatmagere honden in sommige klassen meer kans maken op een prijs en dat de baasjes hun dieren daarom nauwelijks eten of drinken geven zodat ze de strenge gewichtslimieten kunnen naleven. Crufts wordt daarbij niet rechtstreeks aangeklaagd, het euvel blijkt zich vooral voor te doen op kleinere competities en dan vooral bij de mini-tekkels.

Die mag volgens de richtlijnen voor kwekers niet meer wegen dan 5 kilo - een regel die nog dateert uit de dagen dat de honden in konijnenpijpen moesten kunnen jagen en dus passen - en net als voor een boksmatch worden de honden vlak voor de competitie gewogen. Om te zorgen dat ze binnen de limeten vallen, blijken nu steeds vaker extreme maatregelen te worden genomen, zoals het niet geven van eten en drinken, waardoor ondervoede of gedehydreerde dieren geen uitzondering meer zijn.Volgens een bekend jurylid was op een recente provinciale show zelfs driekwart van de kleinere honden te mager voor hun grootte.

De Kennel Club, die de rel van vorig jaar negeerde, heeft wel gereageerd door deze weging op Crufts af te schaffen. Maar het probleem blijft bestaan dat "honden nu kampen met dezelfde problemen en gevaren als modellen op de catwalk die aan anorexia lijden en dat enkel en alleen om prijzen te winnen voor hun baasje of kennel".

(via De Morgen)

dinsdag 17 februari 2009

Kleuter huwt hond om Indiase tijgervloek te voorkomen


In India is een kleuter met een hond getrouwd om zijn voorspelde dood door een tijgeraanval te voorkomen.
De huwelijksceremonie werd voltrokken in de Hindoetempel in het Jajpur district, met inbegrip van alle rituelen bij traditionele huwelijken. Zo kreeg de bruid, de hond van het dorp, een bruidsschat mee en droeg ze twee zilveren ringen en een ketting.

De ouders van de bruidegom, de amper 18 maanden oude dreumes Sangula, kregen het advies om hun zoon te laten trouwen, toen ze bij hun zoon een tand zagen verschijnen in de bovenkaak. Dit werd als een slecht voorteken gezien in de lokale stam. Ouderlingen beweerden dat het jongetje zou sterven door een tijgerbeet, een lot dat enkel kon voorkomen worden door met een hond te trouwen.

De vader van de bruidegom zei wel dat deze ceremonie zijn zoon niet zou verhinderen om later te trouwen zoals het hoort.
(via Sky News)

maandag 16 februari 2009

Dierbaar: vzw Mendop verzamelt uw onvergetelijke huisdierverhalen


‘Dierbaar’ is een initiatief van de vzw Mendop uit Brugge en peilt naar de ongeschreven dierenmemoires die mensen in hun hoofd bleven koesteren maar nooit hebben opgeschreven. De mooiste herinneringen, vervelendste karaktertrekken of onvergetelijke avonturen met je (huis)dier, je kan ze allemaal kwijt in een formulier op hun website.

Mens & Dier op papier’ vzw, afgekort Mendop, is een uniek initiatief dat een onafhankelijk archief en documentatiecentrum wil zijn voor de zeer verscheiden omgangsvormen tussen mensen en dieren. Voor tientallen economische, culturele, sportieve of godsdienstige doeleinden zijn dieren de menselijke leefwereld binnengeloodst. Want mensen kunnen niet zonder dieren. Daarom stelt Mendop zich tot doel om zoveel mogelijk oud erfgoed en bronnenmateriaal over de relatie tussen mens en dier te (laten) bewaren en te archiveren en het bronnenmateriaal via websites, publicaties en tentoonstellingen openbaar te maken voor het brede publiek en wetenschappers.
Mendop richt zich dus op de figuurlijke aanwezigheid van dieren ‘op papier’, zoals terug te vinden in boeken, brochures, tijdschriften, prentbriefkaarten, gravures, foto’s, filmbeelden, affiches, schilderijen, knipsels of artefacten. Een echt ‘asiel’ voor bedreigd, veronachtzaamd, verweesd, schier verloren of anderszins ‘mishandeld’ dierenerfgoed.
Mendop vzw werd in 2008 opgericht door o.a. publicist Jan Desmet, archeozoöloog Anton Ervynck en Guido Rappé van het Nationaal Visserijmuseum.

donderdag 12 februari 2009

Euthanasieregeling voor Antwerpse honden


Terwijl in Italië de regering moord en brand schreeuwt en tevergeefs met een noodwet (!) geprobeerd heeft de euthanasie tegen te houden van een meisje dat al 17 jaar in coma ligt... , gaat de Antwerpse gemeenteraad een charter voor dierenasielen goedkeuren, met daarin o.a. aandacht voor een volwaardige euthanasieregeling voor dieren.

Die regeling loopt vrij gelijk met wat we reeds kennen voor de menselijke variant, wellicht met dit verschil dat een hond er niet kan mee instemmen om zijn leven te beëindigen...

De Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen, onder voorzitterschap van Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch, dokterde het charter uit. Als basisregel geldt dat er geen discussie is wanneer een hond of kat 'duidelijk lijdt, geen waardig bestaan meer kan leiden en de kans op herstel minimaal is'. In zulke gevallen kan de dierenarts zelf beslissen om het dier te laten inslapen.

Moeilijker wordt het wanneer een andere reden dan de gezondheid tot euthanasie noopt, bijvoorbeeld bij gevaarlijke of ernstig gedragsgestoorde dieren die geen adoptiefamilie vinden. Dan mag alleen de euthanasiecommissie de knoop doorhakken. Zo'n commissie moet bestaan uit een beheerder van het asiel, een dierenarts en een onafhankelijke expert, zoals een gedragstherapeut, een euthanasiedeskundige of een ethicus. Maar die laatste mag niets te maken hebben met het dierenasiel, ook niet als vrijwilliger.

De beslissing tot euthanasie moet door de drie leden van de commissie gezamenlijk genomen worden en ze moet duidelijk gemotiveerd zijn.

dinsdag 10 februari 2009

"Ik heb net een hond doodgereden"


Soms heb je een hond nodig om een mens tot zijn ware proporties terug te brengen. Op deze foto wordt de hertog en hertogin van Windsor net verteld dat de fotograaf onderweg een hond heeft doodgereden. De fotograaf was niemand minder dan de beroemde Richard Avedon en het verhaaltje gebruikte hij enkel om z'n modellen even uit hun rol te halen. Een procedé dat hij regelmatig toepaste.

Hij fotografeerde veel beroemdheden, vaak getraind om op een bepaalde manier in de camera te kijken, met het gevolg dat deze portretten vaak voorspelbaar en expressieloos waren.

Dus paste hij ook trucs toe om de geportretteerden uit hun rol te halen. Zoals bij de dukes of Windsor. Avedon wist dat het paar gek op honden was. Toen hij hen in New York ging fotograferen, maakte hij daar gebruik van: hij kwam iets te laat en gaf als excuus voor zijn late aankomst dat de taxi op weg naar het hotel een hond had doodgereden. Op dat moment nam hij de foto, met als gevolg een opmerkelijk portret van het adellijke paar. Je kunt je afvragen of deze foto het innerlijk van de hertog en zijn vrouw prijsgeeft, maar Avedon had in ieder geval weer echte mensen van ze gemaakt.

Het Amsterdamse fotomuseum FOAM presenteert een overzicht van het werk van de Amerikaanse fotograaf, die in 2004 overleed. De tentoonstelling omvat meer dan 200 werken en toont de reikwijdte van Avedon's visie: van zijn glamourfoto's van de Parijse modewereld begin jaren vijftig, tot aan de vele portretten van beroemdheden (The Beatles, Bob Dylan, Marilyn Monroe, Andy Warhol,...), en zijn serie In the American West, met portretten van veelal arme Amerikanen in de binnenlanden van de Verenigde Staten.
(via NOS)

maandag 9 februari 2009

"Zwarte wolf dankt kleur aan hond "


Veel grijze wolven in Noord-Amerika hebben een zwarte vacht. Ze dragen een gen dat stamt van honden die duizenden jaren geleden met hun voorouders hebben gepaard. Dat melden Amerikaanse en Canadese wetenschappers in het tijdschrift Science (5 december). Zwarte wolven komen vrijwel alleen in Noord-Amerika voor.

Het zogeheten beta-defensine gen is dominant, waardoor een wolf met één kopie van het gen toch zwart wordt. Daarnaast lijkt de mutatie een selectief voordeel te bieden. Welk voordeel dat zou moeten zijn, is echter onduidelijk.
Zwarte wolven komen veel vaker voor in de bossen dan in de toendra’s van Noord-Canada (62 versus 7 procent), dus mogelijk zijn ze beter gecamoufleerd (hoewel oudere zwarte wolven grijs worden). Wellicht ook levert het gen meer weerstand tegen infecties op, aldus de auteurs.
De onderzoekers vergeleken het dna van 41 zwarte, witte en grijze wolven in het Canadese Arctische gebied en 224 zwarte en grijze wolven uit Yellowstone Nationaal Park met het dna van gewone honden en grijze en zwarte coyotes.
De genetische vergelijking wijst uit dat de mutatie 10 tot 15 duizend jaar geleden in de wolvenpopulatie is verschenen. Rond diezelfde tijd migreerden de voorouders van de Indianen met hun (inmiddels uitgestorven) gedomesticeerde honden via de drooggevallen Beringstraat naar de Nieuwe Wereld. De hondenmutatie zelf is ongeveer 50 duizend jaar oud.
De auteurs noemen het uniek dat de genetische diversiteit van een wilde diersoort door menselijk toedoen verrijkt is met een blijkbaar voor de populatie nuttige eigenschap.

(een uitgebreidere versie vind je op kennislink.nl)
(het originele artikel in science.com)

zondag 8 februari 2009

30% van de honden krijgt vorm van kanker


Bestrijding van kanker bij huisdieren is een stap dichterbij gekomen. Dat blijkt uit een scriptie door Floryne Buishand (22), verbonden aan de Faculteit Geneeskunde Utrecht. Zij werd daarvoor onderscheiden door het Nederlands Kankerfonds voor Dieren (NKFD), tijdens een oncologiecongres in Soesterberg.

Buishand toonde aan dat er op basis van bloedonderzoek uitspraken te doen zijn over de agressie van een tumor en over de levensverwachting van een hond. Het NKFD noemt haar ontdekking een doorbraak. „Er is nog wel een lange weg te gaan. Het is niet zo dat morgen een dierenarts na een bloedtest een eigenaar van hond kan meedelen hoe groot de levenskansen van het dier zijn”, aldus Buishand.

Onderzoek naar kanker bij dieren is belangrijk. Net als bij mensen, komt kanker steeds vaker voor bij gezelschapsdieren.
Volgens het NKFD zal ongeveer 30 procent van de honden en katten in de loop van hun leven een vorm van kanker krijgen.

Buishand heeft zich tijdens haar onderzoek beperkt tot honden. Onderzoek naar kanker bij dieren staat op een laag pitje, voornamelijk door geldgebrek. Het NKFD wil door fondsen te werven het onderzoek stimuleren en hoopt tevens dat door deze prijs het onderzoek meer in de aandacht van studenten komt te staan.
(via De Telegraaf)

donderdag 5 februari 2009

Baasjes houden hun hond in het oog via webcam


Hondenhotel Bentley's in Schriek biedt eigenaars de mogelijkheid honden in de gaten te houden tijdens hun verblijf. Daarvoor werden vier uit de kluiten gewassen webcams geïnstalleerd. 'Privacy gegarandeerd via een inlogcode', zegt uitbaatster Cynthia Van Belle.

Bentley's is het enige hondenhotel in onze regio dat een webcamservice biedt aan baasjes die hun hond er achterlaten. Zo kunnen ze op eender welk moment zien hoe het met de hond gaat.'Mensen die weten dat er webcams zijn, weten dat we niets te verbergen hebben. Ze kunnen altijd checken hoe het met hun hond gaat', zegt Cynthia.
'Er zijn andere mensen die het fantastisch vinden om op vakantie even te kijken wat hun hond uitspookt. Vertrouwen winnen lag aan de basis van het plaatsen van de webcams. Ikzelf bekijk mijn hond als mijn grootste hartendief, het zou mij ook een fantastisch gevoel geven als ik hem van op vakantie ook kan zien.'
Niet iedereen kan zomaar de hotelgasten bewonderen. 'De webcamservice is er enkel op aanvraag. De eigenaars krijgen een code, die geactiveerd wordt als de hond binnenkomt en afgesloten wordt als de hond ons hotel verlaat. De eigenaar heeft alleen toegang tot webcam waar zijn hond zit.

Wortelkanaalbehandeling bij hond of kat heel normaal


De gebitten van honden en katten in Nederland worden steeds beter verzorgd. Dat blijkt uit onderzoek van Proteq Dier & Zorg - de grootste huisdierenverzekeraar van Nederland- naar aanleiding van De Maand van het Gebit.

Het uitgekeerde bedrag aan declaraties voor tandheelkundige zorg is t.o.v. 2006 meer dan verdrievoudigd. Volgens Proteq Dier & Zorg zijn er twee belangrijke verklaringen voor de groei in de tandheelkunde bij honden en katten. "Er is steeds meer mogelijk en er zijn bijvoorbeeld dierenartsen die zich speciaal toegelegd hebben op tandheelkunde."

"Een andere verklaring is, het besef bij de eigenaar dat een gezond gebit belangrijk is voor de totale gezondheid van zijn hond of kat. Rottend tandvlees en stinkende adem hoort echt niet bij een huisdier". Tandsteen verwijderen, gebitsreinigingen en extracties worden het meest gedeclareerd. Maar een wortelkanaalbehandeling is geen uitzondering meer. Ook het plaatsen van een beugel komt voor.

Proteq Dier & Zorg verwacht dat de komende jaren het aantal verzekerde honden en katten zal stijgen, zodat de eigenaar zijn hond of kat de medische zorg kan blijven geven die nodig of mogelijk is.

(Bron: Proteq Direct - via EZPress)
foto via Virbac

woensdag 4 februari 2009

Pitbull gered na drie dagen in beverhol


De brandweer van Hillsboro in Oregon (USA) heeft een pitbull gered die al drie dagen vastzat in een beverhol.

Omwonenden verwittigden de politie maar die slaagde er niet in om de hond uit zijn benarde positie te redden. De hond kroop zelfs nog dieper in het hol toen geprobeerd werd hem te lokken.

Uiteindelijk slaagde de brandweer er wel in om de hond eruit te trekken met een 'vangstok' (a dog-catcher's pole).

Het is nog niet geweten hoe de hond in het hol is verzeild en er bleef vastzitten. Het hol bevond zich net boven het wateroppervlak, in een bijna loodrechte oever.

De hond, die geen identificatie droeg, was verzwakt maar verder ongedeerd. Leuk detail is dat er een bordercollie kruising, blijkbaar het maatje van de pitbull, de hele reddingsoperatie bijwoonde en onophoudelijk stond te blaffen. Ter aanmoediging?

De pitbull werd overgebracht naar het plaatselijke asiel.

maandag 2 februari 2009

Doe mee aan de grote poepeet-enquête!


Honden kunnen rare dingen doen..., maar dit slaat toch alles! Waarom ze het doen? In één van m’n favoriete hondenboeken, ‘De waarheid over honden’ van Stephen Budiansky, vinden we volgende uitleg:

Het is voor een aaseter (die de wilde hond nog altijd is) normaal gedrag om uitwerpselen te eten van grote hoefdieren. Daarnaast eten teefjes met pups ook de uitwerpselen van hun jongen op, om het nest schoon te houden. Wanneer honden echter hun eigen poep of die van andere honden opeten, is dit instinct in de verkeerde richting ‘doorgeschoten’.
Als oorzaak geeft Budiansky verveling of een tekort aan vezels in het voer op, maar wijst toch vooral op de fantastische reactie die het uitlokt bij het baasje. Dat is meestal voldoende om het gedrag te versterken (zie ook: blaffen). Beter is het dus te negeren of te … voorkomen.

De universiteit van Wageningen (Nl) deed onderzoek bij ruim 2600 hondeneigenaren omtrent dit fenomeen. Enkele opmerkelijke vaststellingen:
- Slechts een kleine groep doet het niet
- 85% eet poep van andere dieren
- 9% eet alleen poep van andere honden
- 6% eet alleen eigen poep
- Het komt vooral voor bij jongere dieren (‘pups nemen alles in hun bek, ontdekken zo de wereld’)
- Lichamelijke oorzaak 1: er zou een verband bestaan met lever- en alvleesklierproblemen
- Lichamelijke oorzaak 2: er zou een verband bestaan met een tekort aan thiamine (vitamine B)
Uit de voorlopige onderzoeksresultaten komen een aantal risicofactoren naar voor:
- Leeftijd: meer dan de helft is jonger dan 1 jaar (wat de indruk versterkt dat de manier waarop je reageert bepalend kan zijn voor de evolutie van dit gedrag)
- 3 maaltijden per dag zou een risicofactor zijn… (vooral jongen honden eten 3 keer per dag…)
- Geslacht: het komt vaker voor bij teven dan bij reuen
- Lijkt vaker voor te komen bij honden die lijden aan chronische stress
- Lijkt vaker voor te komen bij honden die gecastreerd zijn en bij honden met een gulzige eetstijl, bij honden die etensresten, afval of oneetbare voorwerpen opeten
- Ras: opvallend is dat vooral spaniëls, waterhonden en retrievers relatief vaker poep eten…
Het onderzoek biedt dus nog geen definitief uitsluitsel, maar geeft wel al enkele interessante indicaties. Zo wordt er op de rasgroep van de ‘jachthonden’ doorgewerkt: op de website van de universiteit van Wageningen is een enquête geopend voor mensen met spaniëls, retrievers en waterhonden.

Je kan het volledige rapport over coprofagie bestellen via de website van dogvision.
(foto via jopke.nl)

'Maybe you should get a dog'


De Super Bowl is de jaarlijkse finale van het American football, qua omvang en impact - voor Amerikanen - wellicht te vergelijken met onze wereldbekerfinale voetbal.

Telkens dit groot Amerikaans sportevenement er aankomt, pakken adverteerders met hun spectaculairste reclamespotjes uit. In bovenstaand filmpje zien we de hilarische spot van Pedigree hondenvoer. Op Youtube zijn er ook nog enkele (fake) filmpjes van de making-of te zien.