maandag 2 februari 2009

Doe mee aan de grote poepeet-enquête!


Honden kunnen rare dingen doen..., maar dit slaat toch alles! Waarom ze het doen? In één van m’n favoriete hondenboeken, ‘De waarheid over honden’ van Stephen Budiansky, vinden we volgende uitleg:

Het is voor een aaseter (die de wilde hond nog altijd is) normaal gedrag om uitwerpselen te eten van grote hoefdieren. Daarnaast eten teefjes met pups ook de uitwerpselen van hun jongen op, om het nest schoon te houden. Wanneer honden echter hun eigen poep of die van andere honden opeten, is dit instinct in de verkeerde richting ‘doorgeschoten’.
Als oorzaak geeft Budiansky verveling of een tekort aan vezels in het voer op, maar wijst toch vooral op de fantastische reactie die het uitlokt bij het baasje. Dat is meestal voldoende om het gedrag te versterken (zie ook: blaffen). Beter is het dus te negeren of te … voorkomen.

De universiteit van Wageningen (Nl) deed onderzoek bij ruim 2600 hondeneigenaren omtrent dit fenomeen. Enkele opmerkelijke vaststellingen:
- Slechts een kleine groep doet het niet
- 85% eet poep van andere dieren
- 9% eet alleen poep van andere honden
- 6% eet alleen eigen poep
- Het komt vooral voor bij jongere dieren (‘pups nemen alles in hun bek, ontdekken zo de wereld’)
- Lichamelijke oorzaak 1: er zou een verband bestaan met lever- en alvleesklierproblemen
- Lichamelijke oorzaak 2: er zou een verband bestaan met een tekort aan thiamine (vitamine B)
Uit de voorlopige onderzoeksresultaten komen een aantal risicofactoren naar voor:
- Leeftijd: meer dan de helft is jonger dan 1 jaar (wat de indruk versterkt dat de manier waarop je reageert bepalend kan zijn voor de evolutie van dit gedrag)
- 3 maaltijden per dag zou een risicofactor zijn… (vooral jongen honden eten 3 keer per dag…)
- Geslacht: het komt vaker voor bij teven dan bij reuen
- Lijkt vaker voor te komen bij honden die lijden aan chronische stress
- Lijkt vaker voor te komen bij honden die gecastreerd zijn en bij honden met een gulzige eetstijl, bij honden die etensresten, afval of oneetbare voorwerpen opeten
- Ras: opvallend is dat vooral spaniëls, waterhonden en retrievers relatief vaker poep eten…
Het onderzoek biedt dus nog geen definitief uitsluitsel, maar geeft wel al enkele interessante indicaties. Zo wordt er op de rasgroep van de ‘jachthonden’ doorgewerkt: op de website van de universiteit van Wageningen is een enquête geopend voor mensen met spaniëls, retrievers en waterhonden.

Je kan het volledige rapport over coprofagie bestellen via de website van dogvision.
(foto via jopke.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten