zondag 8 februari 2009

30% van de honden krijgt vorm van kanker


Bestrijding van kanker bij huisdieren is een stap dichterbij gekomen. Dat blijkt uit een scriptie door Floryne Buishand (22), verbonden aan de Faculteit Geneeskunde Utrecht. Zij werd daarvoor onderscheiden door het Nederlands Kankerfonds voor Dieren (NKFD), tijdens een oncologiecongres in Soesterberg.

Buishand toonde aan dat er op basis van bloedonderzoek uitspraken te doen zijn over de agressie van een tumor en over de levensverwachting van een hond. Het NKFD noemt haar ontdekking een doorbraak. „Er is nog wel een lange weg te gaan. Het is niet zo dat morgen een dierenarts na een bloedtest een eigenaar van hond kan meedelen hoe groot de levenskansen van het dier zijn”, aldus Buishand.

Onderzoek naar kanker bij dieren is belangrijk. Net als bij mensen, komt kanker steeds vaker voor bij gezelschapsdieren.
Volgens het NKFD zal ongeveer 30 procent van de honden en katten in de loop van hun leven een vorm van kanker krijgen.

Buishand heeft zich tijdens haar onderzoek beperkt tot honden. Onderzoek naar kanker bij dieren staat op een laag pitje, voornamelijk door geldgebrek. Het NKFD wil door fondsen te werven het onderzoek stimuleren en hoopt tevens dat door deze prijs het onderzoek meer in de aandacht van studenten komt te staan.
(via De Telegraaf)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten