dinsdag 10 februari 2009

"Ik heb net een hond doodgereden"


Soms heb je een hond nodig om een mens tot zijn ware proporties terug te brengen. Op deze foto wordt de hertog en hertogin van Windsor net verteld dat de fotograaf onderweg een hond heeft doodgereden. De fotograaf was niemand minder dan de beroemde Richard Avedon en het verhaaltje gebruikte hij enkel om z'n modellen even uit hun rol te halen. Een procedé dat hij regelmatig toepaste.

Hij fotografeerde veel beroemdheden, vaak getraind om op een bepaalde manier in de camera te kijken, met het gevolg dat deze portretten vaak voorspelbaar en expressieloos waren.

Dus paste hij ook trucs toe om de geportretteerden uit hun rol te halen. Zoals bij de dukes of Windsor. Avedon wist dat het paar gek op honden was. Toen hij hen in New York ging fotograferen, maakte hij daar gebruik van: hij kwam iets te laat en gaf als excuus voor zijn late aankomst dat de taxi op weg naar het hotel een hond had doodgereden. Op dat moment nam hij de foto, met als gevolg een opmerkelijk portret van het adellijke paar. Je kunt je afvragen of deze foto het innerlijk van de hertog en zijn vrouw prijsgeeft, maar Avedon had in ieder geval weer echte mensen van ze gemaakt.

Het Amsterdamse fotomuseum FOAM presenteert een overzicht van het werk van de Amerikaanse fotograaf, die in 2004 overleed. De tentoonstelling omvat meer dan 200 werken en toont de reikwijdte van Avedon's visie: van zijn glamourfoto's van de Parijse modewereld begin jaren vijftig, tot aan de vele portretten van beroemdheden (The Beatles, Bob Dylan, Marilyn Monroe, Andy Warhol,...), en zijn serie In the American West, met portretten van veelal arme Amerikanen in de binnenlanden van de Verenigde Staten.
(via NOS)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten