donderdag 12 februari 2009

Euthanasieregeling voor Antwerpse honden


Terwijl in Italië de regering moord en brand schreeuwt en tevergeefs met een noodwet (!) geprobeerd heeft de euthanasie tegen te houden van een meisje dat al 17 jaar in coma ligt... , gaat de Antwerpse gemeenteraad een charter voor dierenasielen goedkeuren, met daarin o.a. aandacht voor een volwaardige euthanasieregeling voor dieren.

Die regeling loopt vrij gelijk met wat we reeds kennen voor de menselijke variant, wellicht met dit verschil dat een hond er niet kan mee instemmen om zijn leven te beëindigen...

De Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen, onder voorzitterschap van Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch, dokterde het charter uit. Als basisregel geldt dat er geen discussie is wanneer een hond of kat 'duidelijk lijdt, geen waardig bestaan meer kan leiden en de kans op herstel minimaal is'. In zulke gevallen kan de dierenarts zelf beslissen om het dier te laten inslapen.

Moeilijker wordt het wanneer een andere reden dan de gezondheid tot euthanasie noopt, bijvoorbeeld bij gevaarlijke of ernstig gedragsgestoorde dieren die geen adoptiefamilie vinden. Dan mag alleen de euthanasiecommissie de knoop doorhakken. Zo'n commissie moet bestaan uit een beheerder van het asiel, een dierenarts en een onafhankelijke expert, zoals een gedragstherapeut, een euthanasiedeskundige of een ethicus. Maar die laatste mag niets te maken hebben met het dierenasiel, ook niet als vrijwilliger.

De beslissing tot euthanasie moet door de drie leden van de commissie gezamenlijk genomen worden en ze moet duidelijk gemotiveerd zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten