zondag 22 februari 2009

Hond gekloond om kanker bij mensen te ruiken


Wetenschappers denken dat honden kankercellen kunnen ruiken. Hierdoor zou bij mensen in een vroeg stadium kanker kunnen gedetecteerd worden uit bijvoorbeeld de adem of uit urinestalen.
Een zwarte labrador retriever met extra scherpe neus is in Korea gekloond. Het Japans bedrijf dat hiertoe opdracht gaf, wil zo het onderzoek van en met dergelijke honden promoten. De puppies van de labrador retriever zijn te koop voor 300.000 euro. Ze moesten gekloond worden omdat de moeder, een speciaal op kankercellen getrainde hond, door een ziekte niet meer in staat was zelf puppies te baren.
Kankercellen zouden een speciale geur verspreiden die niet aanwezig is in gezonde cellen. Honden zouden die geur theoretisch gezien moeten kunnen opsnuiven en zo een heel vroeg signaal van kanker geven. Ondermeer long-, borst- en prostaatkanker zouden op deze manier ontdekt kunnen worden.

In een Engelse krant staat in dit verband een verhaal van een 64-vrouw uit Rugby (UK) die er heilig van overtuigd is dat haar hond haar leven gered heeft (foto). Gealarmeerd doordat de hond steeds aan haar adem rook en tegen haar borst duwde, liet ze zich onderzoeken. Eerst werd niks gevonden, maar toen de vrouw aandrong, werd een biopsie verricht én een kwaardaardige tumor gevonden.

Na een geslaagde operatie en chemo is de vrouw opnieuw thuis. Het gedrag van de hond - een collie - is nu naar eigen zeggen opnieuw normaal. Je leest het volledige verhaal in de Daily Mirror.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten