maandag 23 februari 2009

Hondsdolheid op Bali: 112 honden afgemaakt


Op het Indonesische vakantie-eiland Bali zijn na verschillende gevallen van hondsdolheid 30 zwerfhonden afgemaakt. Daarmee steeg het aantal gedode dieren sinds het begin van de actie op 9 februari naar 112 honden, deelt de landbouwdienst in de hoofdstad Denpasar mee.

Volgens Landbouw is sinds september een persoon met zekerheid aan hondsdolheid gestorven; bij vijf andere sterfgevallen vermoeden de autoriteiten eveneens hondsdolheid als doodsoorzaak. Landen als de Verenigde Staten, Australië en Groot-Brittannië hebben al een reiswaarschuwing afgekondigd voor Bali.

Dierenbeschermingsorganisaties als de Yudistrira-Stichting hebben kritiek op de manier waarop de honden worden afgemaakt. Hondenvangers maken gebruik van gifpijlen of vergiftigd voedsel. "We willen dat methodes worden gebruikt die de dieren geen leed bezorgen", zei Wayan Mudiarta. De directeur van de landbouwdienst, Ida Bagus Alit, ontkende de beschuldigingen van wreedheden. "We doden slechts honden die zijn blootgesteld of rondzwerven en de toeristen en inwoners bedreigen".

Op Bali zijn er naar schatting 230.000 honden. Slechts een derde ervan zijn huisdieren. Sedert september werden daarvan 37.000 honden ingeënt. Het eiland was tot vorig jaar tien jaar lang gespaard gebleven van de hondsdolheid. Minstens 534 mensen werden dit jaar officieel al door honden gebeten. De autoriteiten vrezen voor een ramp op het eiland, dat van het toerisme leeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten