maandag 16 februari 2009

Dierbaar: vzw Mendop verzamelt uw onvergetelijke huisdierverhalen


‘Dierbaar’ is een initiatief van de vzw Mendop uit Brugge en peilt naar de ongeschreven dierenmemoires die mensen in hun hoofd bleven koesteren maar nooit hebben opgeschreven. De mooiste herinneringen, vervelendste karaktertrekken of onvergetelijke avonturen met je (huis)dier, je kan ze allemaal kwijt in een formulier op hun website.

Mens & Dier op papier’ vzw, afgekort Mendop, is een uniek initiatief dat een onafhankelijk archief en documentatiecentrum wil zijn voor de zeer verscheiden omgangsvormen tussen mensen en dieren. Voor tientallen economische, culturele, sportieve of godsdienstige doeleinden zijn dieren de menselijke leefwereld binnengeloodst. Want mensen kunnen niet zonder dieren. Daarom stelt Mendop zich tot doel om zoveel mogelijk oud erfgoed en bronnenmateriaal over de relatie tussen mens en dier te (laten) bewaren en te archiveren en het bronnenmateriaal via websites, publicaties en tentoonstellingen openbaar te maken voor het brede publiek en wetenschappers.
Mendop richt zich dus op de figuurlijke aanwezigheid van dieren ‘op papier’, zoals terug te vinden in boeken, brochures, tijdschriften, prentbriefkaarten, gravures, foto’s, filmbeelden, affiches, schilderijen, knipsels of artefacten. Een echt ‘asiel’ voor bedreigd, veronachtzaamd, verweesd, schier verloren of anderszins ‘mishandeld’ dierenerfgoed.
Mendop vzw werd in 2008 opgericht door o.a. publicist Jan Desmet, archeozoöloog Anton Ervynck en Guido Rappé van het Nationaal Visserijmuseum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten