zondag 22 februari 2009

Hondenkwekers op zoek naar graatmagere dieren


Volgende maand kunnen hondenliefhebbers en televisiekijkers zich weer vergapen aan de prachtige exemplaren die op de hondententoonstelling Crufts in Londen te zien zijn. Maar voor het tweede achtereenvolgende jaar hangt er een schaduw over deze show.

In 2008 nam de Britse dierenbescherming openlijk afstand van het gebeuren, uit protest tegen de neiging om bepaalde eigenschappen van een hondenras via een kweekproces extra te onderstrepen (zoals de kaaklijn van een bulldog), waardoor rashonden steeds vaker kampen met genetische aandoeningen. Het programma dat de BBC daarover maakte, kon je vorige week op Eén zien (en hier: op myspace). Want met die kunstmatige ingrepen vielen prijzen te winnen, en prijzen betekenen voor de kweker dat de kassa luider gaat rinkelen.

Dit jaar is er rumoer naar aanleiding van beschuldigingen dat graatmagere honden in sommige klassen meer kans maken op een prijs en dat de baasjes hun dieren daarom nauwelijks eten of drinken geven zodat ze de strenge gewichtslimieten kunnen naleven. Crufts wordt daarbij niet rechtstreeks aangeklaagd, het euvel blijkt zich vooral voor te doen op kleinere competities en dan vooral bij de mini-tekkels.

Die mag volgens de richtlijnen voor kwekers niet meer wegen dan 5 kilo - een regel die nog dateert uit de dagen dat de honden in konijnenpijpen moesten kunnen jagen en dus passen - en net als voor een boksmatch worden de honden vlak voor de competitie gewogen. Om te zorgen dat ze binnen de limeten vallen, blijken nu steeds vaker extreme maatregelen te worden genomen, zoals het niet geven van eten en drinken, waardoor ondervoede of gedehydreerde dieren geen uitzondering meer zijn.Volgens een bekend jurylid was op een recente provinciale show zelfs driekwart van de kleinere honden te mager voor hun grootte.

De Kennel Club, die de rel van vorig jaar negeerde, heeft wel gereageerd door deze weging op Crufts af te schaffen. Maar het probleem blijft bestaan dat "honden nu kampen met dezelfde problemen en gevaren als modellen op de catwalk die aan anorexia lijden en dat enkel en alleen om prijzen te winnen voor hun baasje of kennel".

(via De Morgen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten