maandag 9 februari 2009

"Zwarte wolf dankt kleur aan hond "


Veel grijze wolven in Noord-Amerika hebben een zwarte vacht. Ze dragen een gen dat stamt van honden die duizenden jaren geleden met hun voorouders hebben gepaard. Dat melden Amerikaanse en Canadese wetenschappers in het tijdschrift Science (5 december). Zwarte wolven komen vrijwel alleen in Noord-Amerika voor.

Het zogeheten beta-defensine gen is dominant, waardoor een wolf met één kopie van het gen toch zwart wordt. Daarnaast lijkt de mutatie een selectief voordeel te bieden. Welk voordeel dat zou moeten zijn, is echter onduidelijk.
Zwarte wolven komen veel vaker voor in de bossen dan in de toendra’s van Noord-Canada (62 versus 7 procent), dus mogelijk zijn ze beter gecamoufleerd (hoewel oudere zwarte wolven grijs worden). Wellicht ook levert het gen meer weerstand tegen infecties op, aldus de auteurs.
De onderzoekers vergeleken het dna van 41 zwarte, witte en grijze wolven in het Canadese Arctische gebied en 224 zwarte en grijze wolven uit Yellowstone Nationaal Park met het dna van gewone honden en grijze en zwarte coyotes.
De genetische vergelijking wijst uit dat de mutatie 10 tot 15 duizend jaar geleden in de wolvenpopulatie is verschenen. Rond diezelfde tijd migreerden de voorouders van de Indianen met hun (inmiddels uitgestorven) gedomesticeerde honden via de drooggevallen Beringstraat naar de Nieuwe Wereld. De hondenmutatie zelf is ongeveer 50 duizend jaar oud.
De auteurs noemen het uniek dat de genetische diversiteit van een wilde diersoort door menselijk toedoen verrijkt is met een blijkbaar voor de populatie nuttige eigenschap.

(een uitgebreidere versie vind je op kennislink.nl)
(het originele artikel in science.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten