maandag 30 maart 2009

Speurhond zoekt/steelt mobiele telefoons


De 'beste vriend van de mens': de hond. Of is het de gsm tegenwoordig? Een combinatie van de twee?

In het Verenigd Koninkrijk werkt de politie namelijk met een speurhond die de geur van mobiele telefoons kan opsporen. Ook in Amerikaanse gevangenissen worden dergelijke honden al gebruikt. In China daarentegen werd een hond door een dievenbende ingezet om gsm's te stelen...

De politiehond zal vooral worden ingezet in de buurt van gevangenissen, waar bezoekers van gedetineerden vaak proberen om mobieltjes naar binnen te smokkelen. Mobiele telefoons zijn verboden in de cel, omdat ze gebruikt worden om ontsnappingspogingen te regelen of criminele activiteiten verder te zetten.

Chinese criminelen zijn er dus in geslaagd om een hond af te richten als telefoondief. De Chinese politie kwam de hond op het spoor, na een golf van mobiele telefoondiefstallen. Voor zover bekend is het vrij ongewoon dat een hond voor dergelijke criminele activiteiten afgericht wordt.
De stelende hond was in staat om huizen binnen te dringen, op zoek te gaan naar mobieltjes en deze vervolgens af te geven bij zijn criminele baasjes. In beide gevallen: respect voor de trainer...

(foto: gsm-speurhond Rhianna aan het werk in de gevangenis van Connecticut)

zondag 29 maart 2009

Honden die kinderen bijten: het is altijd 'de eerste keer'


Naar aanleiding van het bijtincident in Willebroek vorige week, waar een baby zwaar werd toegetakeld en - een ongeluk komt nooit alleen - een gelijkaardig geval dit weekend in Frankrijk, wel met fatale afloop, een interessant onderzoek (via: Sciencedaily) over honden die kinderen bijten.

In Willebroek had de hond blijkbaar al eerder gebeten (zie Het Nieuwsblad), maar in de praktijk, zo blijkt uit het onderzoek, is het meestal 'de eerste keer'... De op het eerste gezicht wat vreemde titel is dan ook 'Dogs That Bite Children Have Often Not Bitten Kids Before', vrij vertaald 'Honden die kinderen bijten, hadden dat nog niet eerder gedaan'. (Mijn bedenking: honden die kinderen bijten, krijgen meestal geen tweede kans...)

Wat eigenlijk hetzelfde is als wat Jean Donaldson zegt in haar boek 'The Culture Clash': "Het is verraderlijk dat bijna elke eigenaar van een hond die heeft gebeten, meestal 'zonder reden', dacht een 'brave' hond te hebben, tot op de dag of zelfs de minuut voordat diezelfde hond voor de eerste keer uithaalde."

Donaldson stelt het duidelijk: er zijn geen brave honden die niet bijten en minder brave honden die het wel doen. Bijten is natuurlijk gedrag, elke hond doet het, of elke hond kan het doen, afhankelijk van de omstandigheden.

In het onderzoek, verschenen in het British Medical Journal, lezen we dat honden die kinderen bijten onderliggende gedrags- of medische problemen vertoonden. Het onderzoeksteam analyseerde de omstandigheden van 111 bijtincidenten en de analyse toonde enkele duidelijke gedragspatronen, niet echt toe te wijzen aan een bepaald ras.

Jonge kinderen lopen veel meer kans om gebeten te worden wanneer honden denken hun eten of bezittingen (speelgoed) te moeten verdedigen. Oudere kinderen worden vooral geconfronteerd met honden die hun territorium verdedigen.

Kinderen die met de hond vertrouwd zijn, hebben meer kans om gebeten te worden omdat hij zijn eten beschermt, kinderen die niet vertrouwd zijn, worden meer gebeten omdat de hond zijn domein beschermt.
Over het algemeen wijst gedragsanalyse uit dat honden het meest agressie tonen om hun bezittingen of territorium te verdedigen.

Drievierden van de honden toonden ook onrust wanneer ze, in afwezigheid van het baasje, werden blootgesteld aan lawaai, zoals onweer of vuurwerk. Honden die duidelijk bang zijn, tonen een neiging tot bijten wanneer ze bedreigd worden. Wanneer jonge kinderen luidruchtig zijn en onverwachte bewegingen maken, kan dit een reeds verontruste hond bang maken en doen bijten.

Na onderzoek bleek ook dat de helft (!) van de honden die beten medische problemen hadden, meestal in verband met botten en huid. Ook oogproblemen, lever- en nierziekten, hormonale storingen en infecties kwamen voor. In dat geval, zeggen de onderzoekers, zou de pijn mee kunnen geleid hebben tot het agressieve gedrag.

Eén op vijf honden had nog nooit gebeten, tweederden had nog nooit een kind gebeten.

woensdag 25 maart 2009

Computer analyseert blaffende honden


In Hongarije werd onderzoek gedaan naar de betekenis van en de verschillen in hondengeblaf. Ook werd gekeken of een computer het geblaf beter kan onderscheiden dan mensen. Eigenlijk lukte dat maar net.

Wetenschappers bestudeerden aan de hand van ‘intelligente software’ meer dan 6.000 geluidsopnames van 14 blaffende Hongaarse herdershonden (foto). Er werden verschillende soorten blaf opgenomen:

- naar vreemden die het huis naderen wanneer de baas niet thuis is
- tijdens aanmoedigingen om in de ‘mouw’ te bijten
- wanneer het baasje de intentie toont om te gaan wandelen
- wanneer het baasje de intentie toont om een balletje te gooien
- wanneer ze achtergelaten worden

Na analyse herkende de computer de verschillende soorten geblaf in 43 procent van de gevallen, mensen scoorden 40 procent. De computer herkende ‘wandelen’ en ‘balletje’ beter dan mensen. Die herkenden beter ‘balletje’ en ‘ik ben alleen’.
In de helft van de gevallen herkende de computer welke hond geblaft had, terwijl mensen helemaal geen onderscheid konden maken welke hond nu eigenlijk blafte.
Researcher Csaba Molnár van de Eötvös Loránd University in Hongarije denkt dat het computerprogramma de geluiden van elk dier zou kunnen herkennen, maar dat honden ideaal zijn om te bestuderen, omdat mensen en honden al duizenden jaren samenleven: “Wanneer honden en mensen communiceren, kan je tenminste begrijpen wat ze ongeveer bedoelen, de communicatie tussen dieren onderling is veel moeilijker te vatten.
In volgende experimenten zullen de onderzoekers het geblaf van de verschillende hondenrassen vergelijken. “Omdat ze voor verschillende taken werden gefokt, kunnen ze wellicht verschillend blaffen”, besluit Molnár, die zijn bevindingen publiceerde in het blad Animal Cognition van 15 januari ll.

maandag 23 maart 2009

Recept voor bijtwonden: kinderen, honden en warm weer


Kinderen die op een mooie lentedag in het park spelen waar ook honden loslopen... wees voorzichtig. Het is misschien een wat geforceerde samenvatting, maar het is wel de uitkomst van een onderzoek naar bijtincidenten bij kinderen door de universiteit van Buffalo (USA).

De resultaten tonen dat kinderen vooral gebeten worden in het hoofd en de nek en dat er een verband is tussen het aantal incidenten en de stijgende temperatuur.

"Een hond is de beste vriend van de mens, maar kan een nachtmerrie worden voor een kind", zegt onderzoeker Philomena M. Behar. Kleine kinderen begrijpen immers niet altijd dat ze moeten afstand houden. Voor honden lijken ze soms op prooien, zeker als ze spelen, en kinderen kunnen niet vluchten of zich verdedigen."

Het onderzoek verschijnt in een magazine over hoofd en nekchirurgie en haalt de gegevens uit 84 gevallen van kinderen tot 19 jaar die door een hond gebeten werden, tussen 1999 en 2007.

De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers was zes jaar. Een derde van de beten was in de kaak, 21 procent in de lippen, 8 procent in neus en oren. 64 Procent had meer dan één wonde in het aangezicht, 40 procent moest onder volledige verdoving geopereerd worden.

Het aantal hondenbeten steeg samen met de temperatuur en - misschien nog het opvallendst - de gezinshond was in ruim een kwart van de gevallen de dader.

Pitbullterriers werden het meest herkend of aangegeven als dader, maar in veel gevallen was het ras ook niet gekend of opgetekend.

De onderzoekers besluiten dat het bij bijtincidenten even belangrijk is om precieze informatie te verzamelen over de omstandigheden, met andere woorden of de kinderen ook onder toezicht stonden en wat precies het gedrag van de hond kan uitgelokt hebben.

zondag 22 maart 2009

William Wegman: kunstfotografie met Weimaraners


William Wegman. Zegt die naam u iets? Aanvankelijk prof schilderkunst aan enkele Amerikaanse universiteiten beleefde hij zijn AHA-moment toen zijn Weimaraner 'Man Ray' voor de lens verscheen. Een lange en vruchtbare samenwerking was geboren, en 'Man Ray' zelf (de hond, niet die andere fotograaf...) werd een begrip in de kunstwereld, wegens z'n verscheurend triestige gelaatsuitdrukking. Wegman maakte talloze foto's en video's met deze hond.

In 1981 stierf Man Ray en het was pas in 1986 dat Wegman een nieuwe hond kocht, Fay Ray. Een nieuwe samenwerking was geboren en met deze hond werkte Wegman enkel met de Polaroid 20 x 24 camera.

Toen Fay pups kreeg en de familie steeds groter werd, had Wegman een ruime keuze aan karakters om bijvoorbeeld ook prachtige kinderboeken te maken.

Wegman (1943, Massachusetts) maakt nog steeds foto’s van zijn Weimaraners en je kan zijn werk nu in Amsterdam gaan bekijken. In de serie 'New York' poseren de honden bij gekleurde plexiglazen panelen, wat resulteert in kleurrijke foto’s met een scherpe vlakverdeling.

Deze serie is tot 4 april te zien in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam, van donderdag tot en met zaterdag van 12 tot 18 uur.
(via kunst.blog.nl)

Meer over William Wegman hier.

woensdag 18 maart 2009

Hond eet 400 dollar, eigenaar recupereert een deel...


Zoals hondentrainer Jean Donaldson het in haar boek 'The Culture Clash' zo mooi zegt: "it's all chewing toys to them". In de staat Noord-Carolina (USA) besloot de hond des huizes namelijk niet op zijn bot of aan een stoelpoot te kauwen, maar het zuurverdiende geld van zijn baasje op te eten: 400 dollar.
Daar had eigenaar Kelley Davis nochtans hard voor gewerkt, door bij te klussen als fysiotherapeut. Ze zou het geld wel later op de bank zetten en liet het ergens in de slaapkamer achter... Toen het geld verdwenen was, dacht ze dat Augie, een Zwitserse berghond, er misschien wel voor iets tussen zat.

En inderdaad, tijdens het uitlaten de volgende dag, vond ze resten van drie briefjes van honderd en vijf van twintig in de euh... excrementen. Ze spoelde de vondst met een tuinslang (!) en hoopt nu dat ze genoeg stukjes opnieuw in elkaar kan passen om het geld in te wisselen bij een bank.

dinsdag 17 maart 2009

Zwerfhonden zaaien terreur op Sicilië


De Italiaanse politie jaagt op een bende zwerfhonden in Sicilië die een jongen van 10 doodbeten en een vrouw van 24 ernstig verwondden. Dertig honden werden reeds gevangen nadat de jongen vorige zondag van zijn fietsje was getrokken en gedood, nog zo’n 20 zouden er loslopen.

De 24-jarige vrouw, een Duitse toeriste, werd aangevallen toen ze langs het strand liep. Ze werd zwaar verminkt in het gezicht en verkeert in levensgevaar.

Tijdens de begrafenis van de jongen klaagde de priester dat dieren als iconen aanzien worden, doelend op het gebruik in Italië dat je geen zwerfhonden mag doden. In dit geval zou het om honden gaan die verwaarloosd en verhongerd waren door hun eigenaar. Er werd ondertussen een verdachte aangehouden.
Dierenrechtenorganisaties beweren dat er in Italië zo’n half miljoen zwerfhonden zijn, vooral in het zuiden, meestal aan hun lot overgelaten door hun baasje. Lokale overheden worden verondersteld zwerfhonden te vangen en in kennels te stoppen, maar dit gebeurt meestal niet omdat er geen geld is om hondenhokken te bouwen.

zondag 15 maart 2009

Hond getraind om naar tijgers te zoeken


In Cambodja doen dierenbeschermers momenteel een beroep op een Duitse draadhaar pointer om de uitwerpselen van tijgers op te sporen. De hond werd getraind in Rusland en krijgt er binnenkort nog een werkmakker bij, Aldus de Wildlife Conservation Society in New York (USA).

Tijgers kwamen vroeger over heel Azië voor, tot wel 500.000 exemplaren, maar dat zouden er nu maar 5.000 meer zijn, verspreid over zuid- en zuidoost-Azië, het uiterste oosten van Rusland en China. Omdat de onderzoekers er niet zeker van zijn, hoeveel er precies nog leven, worden de honden ingezet om ze op te sporen.

Als de tijgers opnieuw in kaart gebracht zijn, is het de bedoeling om hun aantal opnieuw te verdubbelen.

vrijdag 13 maart 2009

Mishandelde hond wint eerste 'Grufts'


Na de hele heisa rond de reportage ‘Pedigree Dogs Exposed’ op de BBC (zie ons bericht van 22 februari) en de beslissing om de grootste hondenshow ter wereld ‘Crufts’ niet uit te zenden, besloot The Guardian een eigen versie van de ‘best in show’ te lanceren: Grufts.

Op hun website verscheen een oproep om foto’s van de huishond (rashond of bastaard geen bezwaar) te mailen, met een motivatie waarom deze hond ‘best in show’ zou moeten worden. De uiteindelijke winnaar werd Tosca, met 40% van de stemmen, die met haar hartverscheurend levensverhaal alle 900 andere kandidaten ver achter zich liet.

Niet eenvoudig, gezien de concurrentie met honden verkleed als kreeft, een hond die met zijn baasje Europa had afgereisd, drie kleine mormels in stemmige pyjamas en zelfs een Sherlock Holmes duo.

Maar het werd dus Tosca: toen ze werd gevonden, was ze alleen, uitgehongerd en blind, vastgebonden aan een boom. Alhoewel ze bijna niet kon rechtstaan, slaagde ze er toch in om haar redders te begroeten. De dierenarts vond het ‘het ergste geval van dierenmishandeling dat hij ooit had gezien'.

Tosca draagt nog altijd de gevolgen van haar mishandeling, maar heeft nu gelukkig een veilig en warm nest gevonden. Ze gaat nu regelmatig met het baasje de plaatselijke pub bezoeken, waar ze geniet van een kommetje Guinness… Van een verbetering gesproken.
(via The Guardian)

woensdag 11 maart 2009

Tjielp Tjielp, de literaire zoo


Mooie tijden breken aan voor wie graag over dieren leest. In Amsterdam is dinsdagavond met veel feestgedruis de tiendaagse Nederlandse Boekenweek geopend, die met het thema Tjielp Tjielp - De literaire zoo, geheel in het teken staat van het dier in de letteren, zo lezen we op één van Hondsdols favoriete blogs De Papieren Man.

De verzamelde uitgevers brengen samen zowat 220 boeken met dieren in de hoofdrol uit, al zal lang niet alles hoge ogen gooien, want er zijn veel heruitgaves en gelegenheidsbundels, die al eens haastig samengesteld lijken. Toch is dat slechts een fractie van de beestengekte die lezend Nederland bevangt, want ook tijdschriften en boekenbijlagen puilen uit van animaal lees- en kijkvoer.

Zie de uitgebreide verslaggeving bij NRC Boeken, zoals deze bijdrage en Het Parool. Veel aandacht ook de komende week in de Nederlandse media uiteraard voor dieren en boeken (zie hier), met onder andere Nederland 2 met programma's als Van Kooten en de Bie zijn gek met Dieren (VPRO), Profiel (KRO) met Tim Krabbé en Midas Dekkers en vijf afleveringen van Midas Dekkers (Vara).

dinsdag 10 maart 2009

Sledehonden: the Big Picture


Hier durven we al bij momenten wegdromen richting lente, maar in de landen van sneeuw en ijs zitten ze nog midden in het sledehondenseizoen. Zo ging de Iditarod in Alaska, wellicht de meest prestigieuse race, van start vorige zaterdag 7 maart (zie een vorig bericht op hondsdol). In die race moet het team met een musher en 16 honden 1,868 km afleggen. Meestal doen ze daar 8 tot 12 dagen over.

Via the Big Picture krijg je een waarlijk adembenemende fotocollage te zien van sledehonden in actie, in verschillende races op het noordelijk halfrond.
(via boston.com)

vrijdag 6 maart 2009

Marmaduke naar het witte doek?


In Hollywood Reporter lezen we dat 20th Century Fox plannen heeft voor een filmbewerking van Marmaduke, een krantenstripverhaal van Brad Anderson dat al sinds 1954 gepubliceerd wordt. Tom Dey (Shanghai Noon) is alvast aangesteld als regisseur.

De strip handelt over de familie Winslow en hun ondeugende Duitse dog Marmaduke. De hond was eerder al op het scherm te zien in verschillende afleveringen van de animatieseries Heathcliff en Garfield and Friends.

Omdat het project nog in de kinderschoenen staat, wil Fox nog geen verdere details over de film kwijt. Zo is het nog niet duidelijk of we ons mogen verwachten aan live-action, animatie, of een combinatie van beide.

Hond in de klas helpt tegen hakkelen


De therapiehonden van Karen Mulders komen nu al bijna een jaar wekelijks naar een school in Vroomshoop en je merkt echt vooruitgang bij het lezen, vertelt Mulders. Haar zogenaamde 'therapiehonden' worden ingezet om leerlingen te helpen bij lees- en concentratieproblemen.

Sommige leerlingen hakkelen wanneer ze voorlezen. Maar met de hond erbij gaat het ineens een stuk vloeiender. Niet alleen het lezen wordt beter, leerlingen krijgen ook meer zelfvertrouwen. Sommige leerlingen durfden eerst niet hardop te praten of voor te lezen, maar na een aantal sessies met de hond, durven ze dat wel.

In de klas is er een juf of een meester die corrigeert wanneer er iets fout gaat. Een hond doet dat niet. En dat is volgens Mulders de kracht van het project. "Een hond oordeelt niet over een kind."

"Ik leg de leerlingen van tevoren goed uit hoe ze met de honden moeten omgaan, waar je ze mag aaien," vertelt Mulders. "Ook houd ik de honden steeds in de gaten. Het is niet zo dat ik de leerlingen met ze alleen laat." Veel mensen zijn volgens de hondentrainster nog sceptisch over het project. "Je moet het een keer gezien hebben om het te begrijpen. Ik hoop dat in de toekomst meer scholen de stap maken om therapiehonden in te zetten. Het is niet dé oplossing voor leesproblemen, maar alle kleine beetjes helpen."
(via De Stentor)
(UPDATE)
Op de site van de BBC lezen we vandaag (01-05-09) dat honden voor het eerst ook in Wales worden ingezet in de bibliotheek of op school om de kinderen tijdens het voorlezen meer zelfvertrouwen te geven. Er bestaat ook een website met leuke filmpjes over voorlezen aan honden in de bibliotheek: http://www.librarydogs.com/

Wasbeer valt honden aan in de Ardennen


In een eerder bericht op hondsdol hadden we het over coyotes die, aan de andere kant van de wereld, mensen en dieren aanvallen. Maar het kan ook dichter bij huis. Vandaag lezen we in De Standaard een bericht over wasberen die een verwoestend spoor door Belgische bossen trekken, met o.a. een getuigenis van een vrouw uit Barvaux (provincie Luxemburg) wiens honden in haar eigen tuin door een wasbeer werden toegetakeld.

Irène Langlet (61) woont aan de rand van een uitgestrekt bos. 'Fantastisch om er te wonen', zucht ze. 'Maar de laatste tijd krioelt het hier van de wasberen. 'Ze hebben ons blijkbaar gevonden en als ze honger hebben, zijn ze niet meer te stoppen. We hebben hier een draad van twee meter hoog gezet. Wel, daar kruipen ze met gemak over.'

Nog niet zolang geleden kreeg Langlet een eerste keer met haar nieuwe 'buren' te maken.'Onze honden, een Jack Russel en een Engelse jachthond, werden onlangs allebei aangevallen door een wasbeer. Op klaarlichte dag dan nog wel. Van de ene was de snuit opengereten, bij de andere hadden ze verscheidene keren met hun klauwen uitgehaald. De dierenarts is er moeten bijkomen en ze moesten gehecht worden. Hun nagels zijn bijna vijf centimeter lang. Eerlijk gezegd, ik weet niet of ik mijn kleinkinderen nog in onze tuin durf te laten rondlopen. Die dieren kunnen erg agressief uit de hoek komen.'

Nauwelijks een goed jaar geleden signaleerde Langlet voor het eerst een wasbeer in haar tuin. Intussen is het niet bij die ene gebleven. Vooral Wallonië, waar er al enkele honderden zitten, kampt ermee. Maar ook in Limburg duiken ze nu en dan al op. 'Het is nog geen plaag, maar men verwacht al een paar jaar dat ze zich hier zullen innestelen', zegt Koen Van Den Berge van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Oorspronkelijk komen de dieren uit Noord-Amerika. In 1929 werden ze in Duitsland ingevoerd voor hun mooie vacht en het jachtplezier.Nadien verspreidden ze zich langzaam maar zeker naar onze contreien, waar ze zich ongestoord kunnen voortplanten.'Aan iedereen die er een zou zien, vragen we om dat zeker aan ons te melden', zegt Van Den Berge. 'Op die manier kunnen we ingrijpen indien nodig. Wasberen vallen namelijk onder geen enkele wetgeving, waardoor de jacht erop dus niet verboden is. Maar dat raden we iedereen af.'

De aanwezigheid van grote populaties is alvast niet helemaal zonder gevaar. In Noord-Amerika duiken er geregeld dieren op met een spoelworm, die ook bij mensen voor infecties kan zorgen en het hersenweefsel aantast. Elk jaar sterven er in de Verenigde Staten kinderen aan de gevolgen van zo'n infectie. In Europa is het probleem nog niet genoeg in kaart gebracht.

donderdag 5 maart 2009

Hond uitlaten in Italië: verplicht muilkorf op zak

Een hondje uitlaten wordt in Italië een hele bedoening, althans dat is de bedoeling van de wetgever. Niet alleen moeten de honden strakker (lees: korter) aan de leiband, je moet daarenboven een muilband op zak hebben!

Doel van de nieuwe maatregelen is om het risico dat een hond een ander dier of een mens aanvalt zo klein mogelijk te maken. Dat schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera. Hondenuitlaters moeten daarnaast een poepzakje bij zich hebben om de drollen van de straat te verwijderen.

Italiaanse hondenbazen zijn verontwaardigd en noemen de nieuwe maatregelen overdreven. Het is nog onduidelijk wie gaat controleren of de hondenbezitters zich aan de nieuwe regels houden en welke straf op overtredingen volgt.


(via De Telegraaf)
(foto via wikimedia.org)

maandag 2 maart 2009

DNA-onderzoek in strijd tegen hondenpoep


Een Duits parlementslid wil de strijd tegen hondenpoep naar een hoger niveau tillen en het DNA-onderzoek inzetten. Op die manier wil hij de eigenaars opsporen van honden die hun 'sporen' achterlaten op de trottoirs.

Peter Stein, verkozene voor de christendemocratische partij van kanselier Angela Merkel, wil het DNA-materiaal van honden en de identiteit van hun baasjes inventariseren. Die databank zou de politie dan kunnen raadplegen, om zo te achterhalen wie de ongewenste boodschap op het trottoir achterliet. 'Gewoon ontkennen en zeggen 'het was mijn hond niet' zal dan niet meer lukken', vertelde Stein aan het Franse persagentschap AFP.

Hondenbaasjes die de uitwerpselen van hun favoriete viervoeter niet opkuisen, riskeren in Duitsland een boete van 30 tot 40 euro. Maar in de praktijk wordt slechts weinig gesanctioneerd: in Rostock, een stad van 200.000 inwoners waaruit Stein afkomstig is, werden in 2008 slechts vier (eigenaars van) overtreders bestraft.
(via De Standaard)

Hond speurt naar kwikzilver in scholen


Op dit ogenblik is Clancy de enige hond in de Verenigde Staten die erop getraind is om kwikzilver te detecteren, zo lezen we in Science Daily. De hond wordt dan ook gretig ingezet door Carol Hubbard, van de Minnesota Pollution Control Agency. “Hij is gewoon sneller en goedkoper dan een laboratoriumanalyse”, zegt Carol. Op de foto: Clancy heeft geleerd om te gaan zitten wannee ze kwik gevonden heeft.

De hond wordt vooral ingezet in scholen, bijvoorbeeld in de fysicaklas, waar leerlingen al eens (met opzet?) een thermometer laten vallen. Geen nood, de hond kan net die hoeveelheid al ruiken: een halve gram kwik.

Het is gekend dat honden veel beter kunnen ruiken dan mensen, 44 keer beter, en Clancy bewijst dat hier met glans. In de voorbije vijf jaar heeft ze in verschillende scholen al 750 kilo aan kwik gevonden! Ze werd gekozen voor het opleidingsprogramma omdat ze zo goed reageerde op een tennisbal, wat betekent dat de hond hard zou werken voor een beloning. Zowel begeleider Carol Hubbard als Clancy laten wel elke zes maanden hun bloed testen op kwiksporen. Negatief tot dusver.

Honden worden al geruime tijd ingezet om drugs of explosieven op te sporen, maar nu gebruikt de plaatselijke milieubescherming in Minnesota (MPCA) dus honden om scholen en gebouwen te controleren op kwik. Het MPCA schat dat er in elk schoolgebouw wel 2 kilo kwik verborgen zit. De nationale milieubescherming onderzoekt ondertussen hoe honden kunnen leren zoeken naar luchtvervuilers zoals giftige stoffen, illegale pesticiden en benzinedampen uit besmet grondwater.