maandag 26 januari 2009

Hoe honden lopen wordt 1 op 2 keer verkeerd getoond


Ondanks het feit dat we elke dag onze hond zien rondlopen, weten wij (maar wij niet alleen, ook veel experten in musea en auteurs van dierenhandboeken) niet hoe ze het doen. Bedoeld wordt: in welke volgorde ze de ene poot voor de andere zetten. Lees verder: hier staat de enige echte uitleg.

Nochtans is die uitleg niet geheim: de 'truc' werd al 120 jaar geleden perfect beschreven door pionier Edward Muybridge. Alle dieren op vier poten stappen namelijk met hun linker achterbeen, gevolgd door hun linker voorpoot. Dan stappen ze met hun rechter achterpoot, gevolgd door hun rechter voorpoot, enzovoort. Viervoeters verschillen hierin enkel van elkaar in de preciese timing van dit patroon.

De reden dat dit patroon zo universeel is, zegt Gábor Horváth van de Hongaarse universiteit Eötvös, is dat het maximale stabiliteit verzekert. Met andere woorden, als een hond of paard traag stapt, is het lichaam altijd ondersteund door drie poten die op de grond staan en zo een driehoek vormen. Hoe dichter hun zwaartepunt bij het centrum van die driehoek, hoe stabieler ze stappen.

Waarom het dan voortdurend, ook in wetenschappelijke kringen, in de helft van de gevallen verkeerd wordt uitgebeeld, is gewoon toeval, zegt Horváth. "Alhoewel de uitleg gekend is, worden fouten gewoon overgenomen, omdat blijkbaar niemand de moeite doet het te checken of het gewoon niet weet."

Horváth vond enkele uitzonderingen die het wel juist hebben: films zoals 'Jurassic Park' en 'The Lord of the Rings' laten hun dinosauriërs, olifanten en andere fantastische viervoeters wel correct wandelen. Wellicht omdat ze heel vaak een beroep doen op experten in biomechanica en dierlijke beweging om hun creaturen tot leven te wekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten