vrijdag 16 januari 2009

Hond wekt zelfde emoties op als kind

Soms bevestigt wetenschappelijk onderzoek wat de volksmond al lang weet: als hondenbezitters met hun huisdier spelen, komt er een hormoon in hun lichaam vrij dat wordt geassocieerd met de verzorging van kinderen en het sluiten van vriendschap met andere mensen. Dat blijkt uit een Japanse studie waarover The New Scientist bericht.

Wetenschappers van Azabu University in de Japanse stad Sagamihara lieten bij een experiment 55 hondenbezitters een halfuur lang ravotten met hun hond. Sommige proefpersonen kregen de opdracht om ondertussen veel oogcontact te maken met hun huisdier, anderen mochten hun hond maar af en toe aankijken.


Na de speelsessie ondergingen de proefpersonen een urinetest om te bepalen of er een verhoogde hoeveelheid van het hormoon oxytocine in hun lichaam was aangemaakt. De hondenbezitters die veel oogcontact maakten met hun viervoeter produceerden tijdens de speelsessie 20 procent meer oxytocine dan normaal. En zelfs de proefpersonen die hun hond maar af en toe aankeken, hadden na afloop een iets hogere waarde van het hormoon in hun lichaam.

Volgens de wetenschappers verklaart de aanmaak van oxytocine waarom mensen na een speelsessie met een hond vaak in een betere stemming komen en zich minder depressief of eenzaam voelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten