donderdag 22 januari 2009

'Rashonden worden steeds dommer'


Zweeds onderzoek heeft aangetoond dat fokken op schoonheid de intelligentie van rashonden aantast, lezen we in enkele Britse kranten, waaronder de Daily Telegraph.

Volgens dat onderzoek worden de mentale en fysieke kwaliteiten van meerdere rassen uitgehold, omdat eigenaars tegenwoordig vooral op zoek zijn naar brave, mooie honden voor in de huiskamer.

In de negentiende eeuw werden honden meer geselecteerd op kracht en vaardigheden, zodat ze konden meehelpen het huis bewaken, de kudden vee hoeden of mee op jacht gaan. Door een belangrijke verschuiving in het foktrends zijn de nakomelingen van deze 'working dogs' vandaag minder alert en aandachtig en luisteren ze minder goed naar onze bevelen.

Auteur Kenth Svartberg, van de Stockholmse Universeit: "Honden worden nu geselecteerd omdat ze de zachtste vacht hebben, eerder dan de beste neus of de snelste reacties. Focussen op het uiterlijk wordt bovendien aangemoedigd door de talrijke hondenshows en door de hedendaagse hondenbaasjes.

Dr Svartberg testte 13,000 honden op sociaal gedrag en nieuwsgierigheid en verkreeg zo resultaten over 31 verschillende rassen. Rassen die voor hun 'looks' werden gefokt, deden het minder goed op de tests. Het mooi zijn was dikwijls gelinkt aan introvert gedrag en een verveeld karakter.
Dr. Svartberg vraagt zich zelfs af of genen die verantwoordelijk zijn voor een mooi uiterlijk ook kunnen gelinkt worden aan genen die angst veroorzaken.

De rassen die het meest achteruit gingen, zijn volgens het onderzoek de smooth collie, een herdershond, en de Rhodesian ridgeback, ooit gebruikt als jachthond op groot wild.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten