donderdag 29 januari 2009

Zeldzame wilde hond met kleine oren gespot in Amazonewoud


Een verborgen camera in het Amazonewoud in Zuid-Amerika, geplaatst om jaguars in het wild te kunnen fotograferen, zag ook nog andere rare snuiters passeren... o.a. deze zeldzame hond met korte oren.

Er is weinig geweten over deze vermoedelijke neefjes van wilde vossen, want tot 1990 waren ze een twintigtal jaar niet meer in hun natuurlijke omgeving gezien. Dat lezen we op de website van National Geographic.

In 2002 werd al eens een poging ondernomen om deze zeldzame 'hond' te bestuderen, maar dat liep uiteindelijk mis. De onderzoekers probeerden drie jaar lang de hond te vangen en slaagden daar uiteindelijk in, in het Amazonewoud van zuidoost Peru. De hond werd gemerkt en opnieuw losgelaten maar... twee weken later doodgeschoten.

"Het is nog steeds een nachtmerrie", vertelt de leidende onderzoeker Maria Leite-Pitman, van het Duke University's Center for Tropical Conservation. "De hond werd doodgeschoten door een jager. Die zei dat het een ongeluk was, dat hij al vier dagen niets had gezien en daarom maar op het eerste schoot wat bewoog."

Omdat er bijna niets is geweten over deze uiterst zeldzame hond (Atelocynus microtis), is er ook geen enkele wetenschappelijke basis om het dier te beschermen. Maria Leite had daarom gehoopt dat de halsband met radioverbinding haar de broodnodige info zou geven over de leef- en eetgewoonten.

Ze trainde hiervoor een assistent, een indiaan uit de streek, om de hond die ze zocht te leren herkennen en vallen uit te zetten. Met succes. In augustus 2002 stond ze oog in oog met een grommende hond in een kooi: mannetje, 8,2 kilo, iets groter dan een grijze vos.

“De korte oren waren niet echt een opvallend kenmerk”, zegt Leite. "Sommige auteurs noemden het eerder al een vlaggenstaarthond ('flag-tail dog’), wat mij meer passend lijkt.”

De hond kreeg de naam Felipao mee, naar de Braziliaanse voetbalcoach Felipe Scolari die in 2002 de wereldbeker voetbal won. Door zijn radiosignaal te volgen, hoopten de onderzoekers meer te weten te komen, maar door de snelle dood van Felipao zijn er maar bijzonder weinig nieuwe gegevens bijgekomen.

"We weten dat Felipao werd doodgeschoten op 2 kilometer van de plaats waar wij hem loslieten, op enkele meters van een rivier.”

Maria Leite probeert nu een tweede hond met korte oren te vangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten